Hyppää sisältöön

GoGolf Goes Pärnu: rantoja, trendiravintoloita ja huippugolfia

Pärnu Bay on korkeatasoinen links-kenttä.

Pärnu ei jätä vaativaakaan golfaria kylmäksi. Upea Pärnu Bay Golf Links ja uuden klubitalon saanut White Beach Golf odottavat sinua Viron hienoimmassa rantalomakohteessa.

Kun Viron uusin kenttä Pärnu Bay Golf Links avautui yleisölle viime vuoden lopussa, Pärnun taso golfkohteena nousi uusiin korkeuksiin. Lassi Pekka Tilanderin suunnittelema kenttä on monien golfvaikuttajien suusta kuultuna noussut jopa Pohjos-Euroopan hienoimmaksi kentäksi.

Varmaa ainakin on se, että pikkuveljemme Viroon on avattu kenttä, jonka tasoista ei Suomesta löydy.

Seuraavan kahden viikon aikana gogolfarit voivat ostaa GoGolfin verkkokaupasta Pärnun kentille edullisen green fee -paketin, joka sisältää pelimaksut molemmille kentille. Green feet voit käyttää koko loppukauden ajan. Arkipaketti maksaa 99 euroa ja viikonlopun vastaava 129 euroa.

Trendiravintoloissakin syö edullisesti

Pärnu Bayn tunnus on kotka, joka löytyy paitsi lipuista myös tiimerkeistä.

Pärnu Bayn tunnus on kotka, joka löytyy paitsi lipuista myös tiimerkeistä.

Paavo Kettunen

Pärnu on vuosia ollut suomalaisten keskuudessa suosittu lomakohde. Sen pitkät hiekkarannat ja 50 000 asukkaan idyllinen rantakohde on nostanut profiiliaan viime vuosina.

Tallinnasta tutut trendikkäät ravintolat ovat löytäneet tiensä  viimeisen viiden vuoden aikana myös Pärnuun. Valikoimaa on vaativampaankin makuun: Piparmunt, Mahedik,  Supelsaksed tuli testattua meidän toimesta viikonloppumme aikana. Suomalaisen pääsee aina yllättämään Viron hintataso. Kun pääruoan saa 10-15 eurolla hienoimmassakin ravintolassa, ei ravintolalasku nouse kovinkaan suureksi edes kovalla yrityksellä. 

Majoituimme uuteen Hedon Spa hotelliin, joka on rakennettu historiallisen Pärnun mutakylpylän yhteyteen hiekkarannan kupeeseen. Sen Spa-osasto hoitoineen vetää Viron kermaa puoleensa turistien lisäksi. Hedonin sijainti osoittautui meille optimaaliseksi, sillä päivän kierroksen jälkeen kävimme pulahtamassa kylvyissä ennen kuin jatkoimme nauttimaan Pärnun ravintolatarjonnasta. 

Kentät sijaitsevat eri puolilla kaupunkia

White Beachin klubi avattiin pari vuotta sitten. Itse kenttä täyttää ensi vuonna kymmenen vuotta.

White Beachin klubi avattiin pari vuotta sitten. Itse kenttä täyttää ensi vuonna kymmenen vuotta.

Paavo Kettunen

Ensimmäisenä päivänä oli vuorossa White Beach Golf, jonka sain pelata yksin. Matkaa Pärnun hotellista kentälle kertyi noin 15 minuuttia. Pärnu Bayn ja White Beachin kentät sijaitsevat vastakkaisilla puolilla Pärnun keskustaa. Suomalaisen Kosti Kurosen suunnittelema White Beach Golf on golfkokemuksena upea. 

Rakennustyöt aloitettiin vuonna 2002 ja kenttä oli valmis viisi vuotta myöhemmin – ilman klubitaloa.

Kenttä sijaitsee Audrujoen rannalla, ja joki tuo kentälle oman luonteensa. Lähes kaikilla väylillä vesi on mukana elementtinä. Kentälle on kaivettu järviä ja lampia. Näistä nostetut maamassat on sijoitettu dyynimäisiksi muodoiksi kentälle.

Kenttä pelataan keltaisilta 5600 metrisenä kokonaisuutena. Itselle tuli nopeasti selväksi, että pallo kannattaa pitää väylällä. Seitsemänteen tiiboksiin saapuessani olin lyönyt jo kolme palloa veteen. Tässä kohtaa päätin irtisanoa sopimukseni väliaikaisesti draiverini kanssa ja avata jatkossa uuden parhaan ystäväni hybridin kanssa. Loppukierros sujuikin tästä johtuen melko paljon paremmin. 

Griinit suosivat klubipelaajaa

White Beach Golfin pelipäivänä sää ei suosinut

White Beach Golfin pelipäivänä sää ei suosinut

Paavo Kettunen

WBG:n griinit suosivat klubipelaajaa. Kevyet muotoilut ja vähäiset kallistukset antavat klubipelaajalle paljon anteeksi, ja pallo on helppo saada pysähtymään griinille. Pääsin griinien kanssa sinuiksi nopeasti, ja harjoitusgriinien nopeudet vastasivat kentän griinejä. 

Vuonna 2014 avattu klubitalo on tyylikäs kokonaisuus. Saunaosaston jälkeen kävin testaamassa ravintolan palvelut.  Kotoisa klubitalo saa ehdottoman suosituksen rundin jälkeiselle pysähdykselle! 

Itsensä palkitsemisen jälkeen matka jatkui takaisin Pärnuun ja Hedon Span jalkahierontaan. Seuraavana päivänä olisi vuorossa Pärnu Bay Golf Links ja reikäpelit kaveria vastaan, joten palautuminen oli otettava tosissaan.

Ensimmäiset aplodit jo kentälle saavuttaessa

Pärnu Bay on ehta links-kenttä.

Pärnu Bay on ehta links-kenttä.

Hanno Kross

Pärnu Bay Golf Links muodustuu 18-reikäisestä links-kentästä ja viisireikäisestä harjoituskentästä. Seurana pelaamassa kanssamme oli Hanno Kross, Estonian Golf and Country Clubin toimitusjohtaja. Hän oli käynyt rakennusaikana kentällä, mutta pääsi pelaamaan siellä ensimmäisen kerran vasta kanssamme. 

Ajoimme Pärnun keskustasta kentälle noin 15 minuuttia. Saavuttuamme perille ja nähdessämme harjoitusalueen sekä klubitalon Hannon reaktio oli paljon kertova: kuulin vierestäni taputusta.

Kävimme modernissa klubitalossa ihastelemassa sisustusta ja kirjaamassa itsemme kierrokselle. Nuoret hymyilevät caddiemasterit piristivät päivää ja kertoivat samalla, että harjoituskentän pelaaminen kuuluu green feen hintaan. Suunnitelmat siis uusiksi: ensin harjoituskentälle! 

Pro shopista tarttui Srixonin pallojen lisäksi mukaan Pärnu Bayn logopaita. Hanno ei tätä suostunut ylleen pistämään, mutta allekirjoittaneelle kelpasi…

Par 3 -kenttää hoidetaan pieteetillä

Pärnu Bay kuuluu Pohjois-Euroopan parhaisiin kenttiin, vaikka se avattiin vasta viime vuonna.

Pärnu Bay kuuluu Pohjois-Euroopan parhaisiin kenttiin, vaikka se avattiin vasta viime vuonna.

Hanno Kross

Par 3 -kenttä on upea kokonaisuus. Väylät vaihtelevat 60 ja 120 metrin välilllä ja ovat priimakunnossa. Suomessa on tullut totuttua siihen, että  kentät hoitavat par 3 -kenttäänsä vasemmalla kädellä, mutta täällä ne ovat yhtä upeat kuin itse pääkenttäkin.

Lyhyellä kentällä sai myös myös ensikosketuksen haasteellisiin griineihin, jotka ovat Tilanderin tavaramerkki. Links-golfin ensimmäisen erän ja Tea Challengen vei luonnollisesti GoGolf. Suosittelen lämpimästi kaikkia käymään pelaamassa kentän läpi. Se on hieno kokemus ja loistava lämmittely ennen varsinaista kierrosta!

Itse 18-reikäinen kenttä ei jätä ketään kylmäksi. Greenit on ovat saaneet muotoja, jotka saavat links-golfia rakastavan golfarin suun taipumaan hymyyn. Väylät ovat leveitä ja monia niitä reunustaa isot waste areat, joihin lyöminen rokottaa tulosta rankasti.

Tiiboksit ovat upeat. Tiimerkkeinä ovat metalliset kotkat. Ja tiiboksit jatkuvat links-kentälle tyypillisesti suoraan väylälle, joka on sekä kentänhoidollisesti että pelattavuuden kannalta hienoa. 

Etuysi tarjoaa haasteita, takaysi upeita maisemia

Pärnu Bayn etuysi on vaikeampi kuin takaysi.

Pärnu Bayn etuysi on vaikeampi kuin takaysi.

Hanno Kross

Etuysi on haasteellinen, ja par 37:nä myös pidempi kuin takaysi. Havupuiden verhoamat väylät saavat unohtamaan hetkellisesti, että olemme merenrannassa.  Klubipelaajalle 5 500 metriä pitkänä pelattava valkoinen tiiboksi antaa mitallisesti sen verran helpotusta, että haastavat griinit eivät pilaa tulosta. Etuysin jälkeen Hanno johti reikäpeliämme reiällä. Olin jo jäljessä kahdella, mutta ysireiän par pelasti vähän peliäni.

Takaysillä alkaa varsinainen ilotulitus. Reikä numero 14, par 3 suoraan merelle päin, saa uuden ulottuvuuden, kun tuuli yltyy kovaksi. Samalla huomasimme, että tuulessa ja auringossa kylpevä links-kenttä sai meidät keskittymään enemmän ja enemmän maisemiin ja niiden kuvaamiseen kuin itse peliin.

Loppumatka klubille taitetaan meren rannassa, maisemissa, jonka tasoisia saa hakea saarivaltiosta. Viimeisessä tiiboksissa muistimme kisamme, Golf Gamebook kertoi sen olevan vielä auki. Hanno oli 1 up. Oli aika ryhtyä tekemään tulosta!

Pärnun viimeinen reikä (par 5) pelataan rantaa pitkin klubille. Kapean tuntuista väylää reunustaa vasemmalla hiekka ja oikealla meri. Tuuli ja väsymys aiheuttivat oman palloni uintiretken, jonka seurauksena sain viimeisen väylän keskittyä enemmän maisemiin. Klubitalolta näkyvä 18-reiän greeni on upea paikka ottaa hattu päästä ja kätellä virolainen vastustaja ja samalla miettiä, missä sitä hävityn lounaan tarjoaisi…

Etsi luettavaa