Hyppää sisältöön

Garcia, Johnson ja Oosthuizen mukana saudikiertueen avauskilpailussa – Lontoossa mukana myös 15-vuotias teini ja monta tuiki tuntematonta pelaajaa

Sergio Garcia on pelannut PGA Tourilla ja DP World Tourilla pitkälti yli 500 kilpailua kaudesta 1999 alkaen.KUVA: GETTY IMAGES

Greg Norman johtaman LIV Golf Invitationalin ensimmäisessä kisassa on supertähtien lisäksi mukana varsin suuri joukko pääkiertueilla pieniin rooleihin jääneitä pelaajia. Listalta puuttuu ainakin toistaiseksi Phil Mickelson.

Lontoon talousalueella sijaitseva Centurion Clubilla järjestetään ensi viikolla LIV Golf Invitational Seriesin ensimmäisen virallisen kilpailun. LIV Golf Invitational Series on kahdeksan turnauksen sarja, jossa pelaajille jaetaan huimasti rahaa.

Mukaan kisoihin otetaan 48 pelaajaa. Avauskilpailuun osallistuvista pelaajista 42:n nimet paljastettiin tiistaina. Kilpailun palkintopotissa on juhlavasti 25 miljoonaa dollaria.

Osanottajajoukko täydentyy viikonvaihteessa, jolloin Asian Tourilta kisaan valitaan viisi osallistujaa lisää.

Yksi paikka jää vielä avoimeksi. Lähipäivinä selviää, onko paikka varattu eräälle tunnetulle vasurille, joka on jo pitkään yhdistetty saudikiertueeseen.

Kyse on tietenkin Phil Mickelsonista, joka on ollut talvesta asti kohun keskipisteenä, kun hänen roolinsa kiertueella paljastui oletettua suuremmaksi.

”Lefty” vetäytyi pois kilpakentiltä ja julkisuudesta lausuntojensa aiheuttaman kohun vuoksi. Mickelsonin päätti jättää väliin myös kauden kaksi ensimmäistä majoria, eli Masters Tournamentin ja PGA Championshipin, jonka voittoa hän kaiken lisäksi olisi puolustanut.

Mickelsonin puuttuminen listalta on aiheuttanut spekulaatiota siitä, että ristiriitaiset lausunnot olisivat aiheuttaneet ryppyjä myös hänen ja saudien väliseen ”rakkauteen”.

Näille puheille voidaan kuitenkin laittaa piste, mikäli Mickelsonin nimi ilmestyy lähipäivinä Lontoon-kisan osallistujien listalle.

Mukana major-voittajia ja Ryder Cup -sankareita

Tiistaina julkaistuista osallistujista 26 on maailmanlistalla 150 parhaan joukossa.

Suurimmat värväykset pääkiertueilta ovat lajin kiintotähdet Dustin Johnson, Sergio Garcia ja Louis Oosthuizen.

Dustin Johnson vannotti kolme kuukautta sitten julkaisemassaan tiedotteessaan uskollistuutta PGA Tourille. Mieli kuitenkin muuttui.
KUVA GETTY IMAGES

Edellä mainitun kolmikon lisäksi major-voiton ovat saavuttaneet myös Graeme McDowell, Charl Schwartzel ja Martin Kaymer, jolla major-voittoja on kaksi.

Garcian tavoin Euroopan Ryder Cup -joukkueen kapteeniksi uraputkessa olleet Lee Westwood ja Ian Poulter ovat myös vaihtamassa työpaikkaa, sillä hekin ovat mukana Lontoossa.

DP World Tourin runkopelaajista siirron ovat Lontoon-kisan kautta tekemässä muun muassa Bernd Wiesberger, Pablo Larrazabal, Sam Horsfield ja Justin Harding.

PGA Tourin pelaajista mukana Lontoossa ovat Talor Gooch, Kevin Na, Peter Uihlein ja Branden Grace.

Greg Norman on perustellut uuden kiertueen arvoa useaan otteeseen myös sillä, että se haluaa tarjota pelipaikkoja tähdille ja sellaisiksi kehittyville ympäri maailman.

Japanista ja Aasiasta on useita pelaajia, ei kuitenkaan maanosan kirkkaimpia tähtiä.

Ursula Wikström (oik.) pelasi Thaimaassa Asian Tourin ja LET:n yhteiskisan voittajan, 15-vuotiaaan Ratchanon Chantananuwatin (kesk.) kanssa.
KUVA: LET

Täysin oma lukunsa ovat ensimmäisessa kisassa mukana olevat kolme amatööriä, joista Ratchanon Chantananuwat ja David Puig ovat maailmanlistan sijoilla kahdeksan ja yhdeksän.

Chantananuwatista tuli aiemmin tänä vuonna Asian Tourin kaikkien aikojen nuorin voittaja 15 vuoden ja 37 päivän ikäisenä, kun hän vei nimiinsä Asian Tourin ja Ladies European Tourin yhteiskisan.

Finaalikisassa rahaa jaossa 80 miljoonaa taalaa

LIV Golf Invitational Series huipentuu lokakuun lopulla Miamissa, Trump Nationalin Blue Monster -kentällä käytävään finaaliin.

Joukkuekisassa rahaa jaetaan kaikkien 48 pelaajan kesken 50 miljoonaa.

Finaalikilpailun henkilökohtaisessa kisassa 45 viimeistä jää ilman korvausta. Sen sijaan kolme parasta jakavat sijoitustensa perusteella peräti 30 miljoonan dollarin potin.

80 miljoonaa kahden rinnakkain pelattavan kisan pottina on ylivoimaisesti suurin koskaan golfin historiassa.

Mielenkiintoa kohdistuu hyvinkin pian siihen, miten etenkin PGA Tour ja DP World Tour tulevat suhtautumaan pelaajiin, jotka eivät saaneet pyytämäänsä lupaa osallistua Lontoon-kisaan, mutta hyppäsivät tästä huolimatta kilpailevan kiertueen kisoihin.

Hurjalta tuntuisi esimerkiksi Ryder Cupin tulevaisuuden osalta tilanne, jossa Garcia, Westwood ja Poulter eivät toimisi tulevina vuosina Euroopan joukkueen kapteeneina.

Yhteislähtö ja kolmen päivän kisat

LIV Golf Invitational Seriesin kilpailuformaatti eroaa monella tapaa pääkiertueiden perinteisestä mallista.

  • Pelaajia on kussakin kisassa 48
  • Henkilökohtaisen kisan lisäksi pelataan joukkuekisa, sillä pelaajat jaetaan myös 12:een neljän miehen joukkueisiin
  • Kilpailupäiviä on kolme, torstaista lauantaihin
  • Kisat pelataan yhteislähdöllä
  • Lontoon palkintopotissa on 25 miljoonaa dollaria, josta 20 miljoonaa henkilökohtaisesssa kisassa
  • Kiertueella pelataan kahdeksan kisaa, joista viisi USA:ssa sekä yksi Englannissa, Thaimaassa ja Saudi-Arabiassa

LIV Golf Invitational Series

Etsi luettavaa