Hyppää sisältöön

Finnish Tourin naisten sarjassa kärjessä todellinen yllättäjä – lopetti uransa viime kauteen

Petra Salko oli iskussa Finnish Tourin avauskilpailun ensimmäisellä kierroksella.

Kilpaviheriöt työelämään jo vaihtanut Petra Salko innostui koronakeväänä ensin pelailemaan ja sitten treenaamaan. Harjoittelun tulokset näkyivät Hill Side Golfissa perjantaina, sillä hän johtaa kilpailua yllättäen.

Finnish Tourin avauskilpailun ensimmäinen kierros on naisten puolelta jo taputeltu, mutta osa miehistä ei ole vielä startannut kierrokselleen. Naisten sarjassa edetään viikonlopulle amatöörien johdolla, sillä nuori Krista Junkkari ja Petra Salko johtavat joukkoja Vihdin Hill Side Golfissa avauspäivän jälkeen.

Salkon johtoa voi pitää superyllätyksenä, sillä hän ilmoitti viime vuonna lopettavansa uran ja siirtyvänsä työelämän pariin. Sitä ennen Salko oli opiskellut ja pelannut golfia neljä vuotta Oregonin yliopistossa, josta hän valmistui hyvin arvosanoin.

GoGolf tavoitti Hill Side Golfista takaisin töihin kiiruhtaneen Salkon puhelimitse. Hän työskentelee BDO-nimisen tilintarkastustoimiston yritysjärjestyt-tiimissä. Hän oli keväällä neljä kuukautta yrityksessä harjoittelijana ja sai sen perään pestin tuntityöläisenä.

Muttaa Onko Petra pyörtänyt lopettamispäätöksensä ja palaamassa takaisin kisakentille? Ei suinkaan. Hänelle vain kävi niin kuin monelle muulle koronakeväänä: golfia on tullut pelattua aiottua enemmän ja sen myötä veri veti takaisin myös kisaamaan.

”Talven aikana ei tullut hirveästi treenattua. Yhden käden sormilla voi laskea kerrat, mitä kävin kuplassa. Mutta koronakevät muutti omia suunnitelmia. Sain aika paljon enemmän vapaa-aikaa kesälle ja kun keväällä on ollut hyvät kelit, on tullut lähdettyä pelailemaan työpäivien jälkeen”, hän sanoi.

Pari viikkoa sitten hän rupesi pohtimaan myös Finnish Tourin avauskilpailuun osallistumista. Luvassa oli tasokas kilpailu, sillä mukaan oli tulossa käytännössä koko naisten parhaimmisto.

”Pohdiskelin, että pitäisikö itsekin ilmoittautua. Jos ei muuta kuin kavereita tapaamaan”, hän sanoi.

Salko naureskelee, että kun ilmoittautuminen lähti, hänen nimensä tuli näkyviin kiertueen sivuille, minkä jälkeen kilpakumppaneilta alkoi tulla hyväntahtoista kuittailua viestien muodossa.

”Yleisesti pelaaminen oli hyvää kaikilla osa-alueilla, mutta erityisesti puttaamisella sain tulosta aikaiseksi.”

Osallistumisoikeus kiertueelle heltisi sillä, että Petra on edelleen WAGR:ssä eli amatöörien maailmanlistalla riittävän korkealla. Ilmoittautumisen jälkeen hän alkoi harjoitella töiden jälkeen ainakin puoliksi tosissaan. Treeni-ilo löytyi nopeasti.

”Viimeiset puolitoista viikkoa olen treenannut päivittäin ja pelaillut lähinnä viikonloppuna, vähän sillä tavalla valmistautunut kisaan. Lyönti löytyi aika helposti, mutta lähipeli on sellainen, että tatsi siihen häviää ensimmäisenä”, Petra sanoi.

”Treenaamisen rutiiniin kun on tottunut, niin siitä tulee vähän niin kuin meditointia. Parin tunnin treenin kun käy vetämässä, niin aika menee nopeasti.”

Kova tulostaso odotettavissa

Kisa pelataan Hill Side Golfin Hill-kentällä, joka tarjoaa mahdollisuuden huipputuloksen tekemiseen, kuten keskiviikon pro am -kisassa nähtiin. Linda Henriksson kiersi kentän 64 lyönnillä eli kahdeksan alle parin ja voitti kilpailun myös miesten nenän edestä.

Salkon ja Junkkarin tulos oli tänään 69 lyöntiä. Salko oli tänään tyytyväinen birdieiden määrään. Niitä tuli peräti kuusi. Tulosta heikensivat yksi tupla ja bogey.

”Yleisesti pelaaminen oli hyvää kaikilla osa-alueilla, mutta erityisesti puttaamisella sain tulosta aikaiseksi. Pääsin birdie-paikoille ja löin hyviä avauksia. Muutama hasardilyöntikin sattui lähipelissä, mistä tuli se tupla”, Salko kuvaili päivän kierrostaan.

Tästä eteenpäin Salko aikoo jatkaa samaan malliin päivä kerrallaan ja katsoa, mihin se riittää. Toiveissa on jatkaa birdie-iloittelua, sillä Salkon mukaan peli on vielä kaikkea muuta kuin selvä.

”Täällä on niin monta hyvää pelaajaa, että ihan kuka tahansa voi nousta sieltä. Kenttä pelataan aika lyhyenä, mikä tarjoaa paljon birdie-paikkoja. Ihan kuka tahansa voi vetää kovan rundin ja nousta sieltä kärkeen”, hän sanoi.

Salkon ja Junkkarin jälkeen kolmatta sijaa jakavat Ladies European Tourilla pelaava Tiia Koivisto ja amatööri Anna Backman, joiden tulos on kaksi alle parin.

Viidettä sijaa jakavat Oona Vartiainen, Ursula Wikström, Sanna Nuutinen ja Emmi Jalkanen. Kvartetti kiersi Hill-kentän tänään par-tulokseen.

Miehissä tasaista

Miehissä avauskierros on vielä kesken. Viimeiset pelaajat starttasivat vasta klo 15. Kärjessä ovat jo kierroksensa päättäneet Roope Kakko, Kim Koivu ja Antti Ahokas tuloksella -6. Janne Kaske ja Matias Honkala jakavat lyönnin heikommalla tuloksellaa neljättä sijaa.

Tällä hetkellä kaksitoista parasta pelaajaa mahtuu kolmen lyönnin sijaan, mikä kertoo, että taso tämän kauden FT-avauksessa on poikkeuksellisen laaja.

Kilpailua voi mennä seuraamaan paikan päälle korona-ajan rajoitukset ja turvaetäisyydet huomioiden. Lisäksi kisaa voi seurata suorana viikonlopun ajan Ruutu+ -palvelusta.

Tulospalvelu naiset | Tulospalvelu miehet

Etsi luettavaa