Hyppää sisältöön

Finnish Tourin avauksessa suurin osa pelaa plussan tasoituksella ja  matalin hcp on peräti +6,7 – se ei ole kuitenkaan virallinen tasoitus

Pitkistä lyönneistään tunnettu Lauri Ruuska osallistuu Finnish Tourin avauskilpailuun. KUVA: GETTY IMAGES

Finnish Tourin kauden avauskilpailu pelataan tällä viikolla Vuosaari Links -kentällä Helsingissä. Kisassa on mukana lähes 150 pelaajaa, joista sadalla pelaajalla tasoitus on scratch tai parempi.

Telia Samsung Open on Finnish PGA Golf Tour Presented by Crisp -kiertueen avauskilpailu. Kiertueeseen ottaa osaa sekä ammattilais- että amatööripelaajia. Palkintopotissa on 10 000 euroa.

Mammonasta ja kunniasta on mukana kilpailemassa yhteensä 148 pelaajaa, joista sadalla pelaajalla tasoitus on 0,2 tai parempi. Yli 90 pelaajan tasoituksen edessä on plus-merkki.

Pienin tasoitus osallistujista on Lauri Ruuskalla, joka lukeutuu kilpailun ennakkosuosikkeihin. Ruuskan händäri on ilmoittautumistietojen perusteella peräti +6,7.

Ruuska kuitenkin kertoo GoGolfille, ettei hänen tasoituksensa ole virallinen, vaan se muodostuu pitkälti hänen toissa vuonna pelaamistaan Nordic Leaguen -kisoista.

”En itse koskenut händäriini, vaan se on päivittynyt omia aikojaan. Kuulostaa aika hulluilta numeroilta. Siinä on mukana muutamia hyviä kierroksia vaikeilla kentillä, joissa tuli tasoitus lähti laukalle. Minua ei kannata pyytää scrambleen kaveriksi”, hän naurahtaa.

Ruuska katsoo Suomen Golfliiton eBirdie-sovelluksesta tarkempia tietoja tasoituksesta ja huomaa, ettei hänen tasoituksensa ole voimassa.

”En ole tarpeeksi palauttanut kortteja”, hän arvelee.

Sovelluksen tasoitushistoriasta hän kaivaa tiedon, että vuonna 2020 hän pelasi Ekerum Resortissa pelatussa Nordic Leaguen kisan avauskierroksella tuloksen 65 (-7).

”Tasoitustulos oli tuolla kierroksella -9”, hän sanoo.

Kyseisessä kisassa hän sijoittui yhteistuloksella -12 (65-70-69) neljänneksi. Ekerum Resortin lisäksi Ruuska bongaa sovelluksesta myös kaksi 66 lyönnin kierrosta, joilla tasoitustulos on ollut -7,4.

Ruuska arvioi, että edellisen kerran hänen tasoituksensa oli ajan tasalla vuonna 2015. Hän muistelee, että parhaimmillaan se oli +5,2.

Finnish Tourin avauskisassa on mukana Ruuskan lisäksi myös toinen suomalainen Challenge Tour -pelaaja Roope Kakko. Kakon tasoitus on +6,1, mutta Ruuskan tapaan myöskään Kakon tuskin on kovinkaan ajantasainen, sillä esimerkiksi Challenge Tourin kisat eivät tasoitukseen päivity.

Sataman vahva loppukausi pudotti tasoitusta

Henri Sataman tasoitus on Vuosaaren avauskilpailussa kolmanneksi matalin.

Kolmanneksi matalin tasoitus Vuosaaren FT-avauksessa on Henrik Kontrolla ja Henri Satamalla, joka sijoittui viime vuonna kiertueen rankingissa neljänneksi. Miesten tasoitus on +4,3

Satama voitti viime Finnish Tourin päätöskilpailun, joka pelattiin Peuramaa Golfin Vanhalla peuralla. Sataman tulos oli -13 (65-66-69). Kentän par on 71. Peuramaan avauskierroksella Sataman tasoitustulos oli peräti -6,2.

Sataman tasoitus koostuu pitkälti Finnish Tourin kisoista ja muista kilpailusta, joihin hän on osallistunut. Nykyään tasoitukseen lasketaan kahdeksan parasta tasoitustulosta 20 viimeisestä kierroksesta.

”Loppukaudesta tuli hyviä rundeja”, Satama sanoo.

Finnish Tourin avauskilpailuun Vuosaareen Satama lähtee vailla suuria odotuksia ja hakemaan tuntumaa, sillä golfopettajana ja Golf Skyn välineasiantuntija leipäänsä tienaava Satama on ollut keväällä töiden takia kiireinen, eikä ole ehtinyt paljon valmistautumaan kilpailuun.

”Nyt kun lähtee puhtaalta pöydältä, niin tasoituksen oikeasti pitäisi olla kakkonen”, hän arvioi.

Rissasella paras tasoitus naisista

Aada Rissanen (75-67
Aada Rissasen tasoitus on +4,2.

Kilpailuun osallistuvista naispelaajista paras tasoitus on Aura Golfin Aada Rissasella, jonka tasoitus on +4,2. Rissanen pelasi viime vuonna neljä kilpailua, joissa jokaisessa sijoittui neljän parhaan joukkoon ja oli rankingissa kolmas.

Kaikista pelaajista Rissasella on viidenneksi paras händäri.

Tällä viikolla Vuosaaressa voi olla luvassa kovia tuloksia, mikäli tuuli pysyy maltillisena, kuten on ennustettu. Ajoittaiset sateet saattavat tuoreen ennusteen mukaan hieman vaikuttaa tulostasoon.

Kun kenttä isännöi edellisen kerran Finnish Tourin kisaa keväällä 2018, voiton vei huipputuloksella -17 Mikael Salminen. Salmisen tulos oli tosin peräti kymmenen lyönti parempi kuin toiseksi parhaalla pelaajalla.

Vuosaari Linksin vaikeusastetta lisäävät kesäisin pitkät karheikot, mutta näin kauden alussa väylien ulkopuolella ei nurmi vielä ole päässyt kasvamaan, mikä helpottaa merkittävästi kenttää.

Finnish Tourin avauSkilpailun 20 kovinta tasoitusta

NimiTasoitus
1.Lauri Ruuska+6,7
2.Roope Kakko+6,1
3.Henrik Kontro+4,3
3.Henri Satama+4,3
5.Aada Rissanen+4,2
6.Joonas Hinkkanen+4,0
7.Niclas Hellberg+3,8
7.Ken-Marten Soo+3,8
9.Markus Luoma+3,6
10.Tuomas Nukari+3,3
11.Alex Hietala+3,2
12.Jaapo Jämsä+3,1
12.Juhana Kukkonen+3,1
12.Sami Santala+3,1
12.Sakke Siltala+3,1
12.Saku Tuusa+3,1
12.Emilia Väistö+3,1
18.Mikko Laihonen+3,0
18.Jussi Sahravuo+3,0
20.Jere Järvinen+2,9
Lähde: Finnish Tour

Etsi luettavaa