Hyppää sisältöön

Etanakin nopeuttaa tahtia, kun yllä väijyy rangaistuslyönnin uhka – onko lyöntien kellottaminen tullut jäädäkseen?

Shot Clock Masters on loistava kokeilu

European Tour ansaitsee rohkeudestaan paljon kiitosta.

European Tourin toimitusjohtajalla Keith Pelleyllä on ollut muutaman vuoden kestäneen pestinsä aikana lennokkaita ideoita. 

Milloin on pelattu sprintinomaisia reikäpelejä, milloin on dj soittanut musiikkia rangella. Harjoituspäivinä pelaajat saavat nykyään pukeutua shortseihin, minkä kiertueen jäsenet ovat ottaneet ilolla vastaan, sillä usein kilpailut pelataan kuumissa olosuhteissa.

Tällä viikolla tuli esiteltiin tällä tasolla täysin uusi formaatti viedä kisa läpi. Shot Clock Masters -kisassa jokainen lyönti kellotetaan ja mikäli aikaraja ylittyy pelaajalle lätkäistään lyönnin rangaistus. 

Pelimuoto on osoittautunut suureksi menestykseksi, jolle soisi jatkoa. Mikä parasta, myös pelaajat ovat ottaneet pelimuodon innolla vastaan!

Rangaistuslyöntien uhka näyttäisi olevan ainoa tapa, jolla kiertueen etanat saadaan kuriin ja pelaamaan riittävän nopeasti.

* * *

Pelimuodossa ensimmäisenä lyöntivuorossa olevalla pelaajalla on 50 sekuntia aikaa valmistua lyöntiin ja seuraavilla 40 sekuntia. Neljän päivän aikana valmistautumisaika on ylittynyt neljä kertaa. Jokaisella kerralla pelaaja on ollut eri, joten homma selvästi toimii.

Vaikeissa tilanteissa 50 sekuntia lyöntiin valmistautumiseen on liian vähän, joten jokaisella pelaajalla tietty määrä mahdollisuuksia pyytää lisää aikaa valmistautumiseen tiukoissa tilanteissa.

Pelimuodon hyödyt ovat kiistattomat. Kolmehenkiset ryhmät käyttivät eilen kierroksellaan aikaa keskimäärin 4 tuntia ja 10 minuuttia, kun vuotta aiemmin keskimääräinen kierros aika oli peräti puoli tuntia pidempi.

Haittana pelimuodossa on tietenkin se, että kellottaminen vaatii erityisjärjestelyjä. Jokaisen ryhmän mukana kulkee nelipyöräinen, jonka mukana on samantyyppinen digitaalinen ajanottolaite kuin yleisurheilussa, jossa kenttälajeissa urheilijoilla on tietty aika tehdä oma suorituksensa.

* * *

Pelin tasoon ajanotolla ei ole negatiivista vaikutusta. Pikemminkin päinvastoin, sillä viimevuotiseen kisaan verrattuna tulostaso ainakin kärjen osalta näyttäisi parantuvan, vaikka keli onkin tänä vuonna ollut sangen tuulinen. Siinä mielessä tulokset ovat kuitenkin vertailukelpoisia, että kisa pelataan samalla Diamond Country Clubin kentällä.

Tänään pelin päättyminen viivästyy pelaajista riippumattomista syistä, sillä kilpailu jouduttiin keskeyttämään ukkosen takia. Keskeytyshetkellä Mikko Korhonen johti kisaa neljällä lyönnillä. Korhosen tulos on -14. Viime vuonna kisan voiton vei Etelä-Afrikan Dylan Fritelli tuloksella -12.

Kilpailu päästiin jatkamaan klo 15.19 Suomen aikaa eli pelaajat ovat jälleen kentällä.

Tulospalvelu

Kilpailun näyttää suorana Viasat ja Viaplay

 

Etsi luettavaa