Hyppää sisältöön

Espoon Golfseuraa uhkaavasta miljardiluokan ratahankkeesta lisätietoa – tunnin juna onkin lähempänä puolentoista tunnin junaa

Helsingin ja Turun välille suunniteltu uusi junarata uhkaa kulkea osan Espoon Golfseuran väylien päällä. KUVAT LASSI PEKKA TILANDER JA GETTY IMAGES

Uutta junayhteyttä Helsingin ja Turun välillä suunnitteleva yhtiö julkaisi eilen espoolaisen golfkentän läpi kulkevan ratahankkeen uudet matka-ajat.

Espoon Golfseuran golfkentän läpi suunnitellaan uutta junarataa. Ratahankkeen tarkoituksena on jouduttaa matkantekoa Helsingin ja Turun välillä.

Uusi rata kulkisi EGS:n toisen, kolmannen ja neljännentoista reiän poikki. KUVA: LASSI PEKKA TILANDER

Rata kulkee EGS:ssä ainakin kolmen reiän poikki. Myös EGS:n vieressä sijaitsevan Gumböle Golfin toimintaan ratahankkeella saattaa olla vaikutusta, sillä sen lähellä sijaitsevaan Mynttilään suunnitellaan juna-asemaa. Kentät toimivat tiiviissä yhteistyössä ja niitä markkinoidaan Espoo Golf -nimellä.

Ratahankkeen nimi on Turun tunnin juna, millä viitataan matka-aikaan.

Eilen junarataa suunnitteleva yhtiö tiedotti, että tunnin sijaan uutta rataa pitkin kulkeva junamatka Helsinki-Turku-välillä kestäisikin nopeimmillaan Pendolinolla 1 tunnin ja 18 minuuttia eli viisi minuuttia enemmän kuin aiemmin oli kerrottu.

Jos matematiikan pyöristyssääntöjä noudetaan oikein, kuvaavampi nimi hankkeelle uuden tiedon valossa olisi tunnin junan sijaan puolentoista tunnin juna.

Nykyisellä rantaradalla on nopeimmillaan päässyt Express-vuorolla Turusta Helsinkiin 1 tunnissa 38 minuutissa, joten uuden radan tarjoama aikasäästö olisi tämänhetkisen tiedon valossa idästä länteen 20 minuuttia.

Toki täytyy muistaa, että uusi, kaksiraiteinen lisäisi ratakapasiteettia ja mahdollistaisi useita nopeita junavuoroja päivässä. Intercity-junalla matka-aika olisi 1 tunnin 26 minuuttia eli puolisen tuntia nykyistä nopeammin.

Säästö matka-ajassa tekee junan valitsemisen aiempaa selvästi houkuttelevammaksi, mutta kysymys kuuluu, onko 20–30 minuutin säästö ajassa arvioidun kolmen miljardin euron investoinnin arvoinen?

Hankkeen vastustajien mielestä ei ole.

Hanketta puolustetaan ja vastustetaan ympäristösyillä

Ratahankkeen vastustamiseksi on tehty kuntalaisaloite, jossa vedotaan muun muassa lähiliikunta-alueiden, kuten golfkenttien, ratsastustoiminnan ja hiihtolatujen, lisäksi myös luontoarvoihin.

Aloitteen otsikko kuuluu: Gumbölen–Mynttilän-alueen lähiliikunta- ja lähiulkoilualueet korvaamattomine luontoarvoineen ja uhanalaisine lajeineen on pelastettava.

Aloitteen tekijät vaativat ratalinjauksen muuttamista otsikossa mainitun alueen osalta.

”Monet tekijät tekevät mahdottomaksi suunnitellun ratalinjauksen. Mikäli ratahanke jatkuu, on löydettävä vaihtoehtoinen ratalinjaus, jonka haitat ovat luonnon ja alueen virkistyskäytön näkökulmasta vähäiset”, aloitteessa edellytetään.

Turun Tunnin Juna Oy:n mukaan Helsinki–Turku-yhteysväli on yksi Suomen vilkkaimpia henkilöliikenteen rataosuuksia.

Yhtiö korosti eilen julkaistussa tiedotteessaan, että nopea kaksiraiteinen junayhteys paitsi lyhentäisi kaupunkien välistä matka-aikaa myös toisi uusia mahdollisuuksia kasvuun sekä kehitykseen ja loisi edellytyksiä myös lähiliikenteen kehittämiselle.

”Nopeamman matkustusajan lisäksi uusi rata tuo kaikki radan varren paikkakunnat lähelle pääkaupunkiseutua ja luo läntiseen Etelä-Suomeen 1,5 miljoonan suomalaisen työssäkäyntialueen. Rata tulee soveltumaan myös tavaraliikenteelle”, tiedotteessa kerrotaan.

Ratahankkeen järkevyyttä perustellaan myös ympäristöarvoilla, sillä se vähentäisi kumipyörien päällä kulkevaa henkilö- ja tavaraliikennettä Helsingin ja Turun välillä.

Etsi luettavaa