Hyppää sisältöön

Turistien paluu Tunisiaan

Edullinen hintataso ja ympärivuotinen pelikausi houkuttelevat myös suomalaisgolfareita epävakaan jakson jälkeen Pohjois-Afrikkaan.

Tunisian kansannousu vuonna 2012 ja sitä seurannut Arabikevät karkottivat hetkessä länsimaalaiset matkailijat Pohjois-Afrikan kohteista. Tunisian ja Egyptin lomakohteet joutuivat poliittisen epävakauden sijaiskärsijöiksi, ja monia hotelleja ja golfkenttiä jouduttiin sulkemaan tilapäisesti. Tilanne on vähitellen vakautunut, ja sen myötä matkailijat ovat palaamassa Pohjois-Afrikan rantakohteisiin. Kevättalven aikana kysyntä esimerkiksi Tunisian kohteisiin on ollut vilkasta. Paikalliselle väestölle turismin elpyminen merkitsee kauan kaivatun työllisyyden paranemista. Hammametin hiekkarannalla paikallisen kamelintaluttajan Salahin kanssa vietetty tarinatuokio avaa karun todellisuuden. ”Vallankumous toi meille paremman hallituksen, mutta vei työt. Turistit katosivat ja moni menetti toimeentulonsa kokonaan. Työttömyys on vieläkin iso ongelma”, toteaa Salah.”Ai olet Suomesta? Onko teitä täällä jo monia ryhmiä? Tulkaa pian takaisin Tunisiaan”, hän huudahtaa. Mitään varsinaista nousukautta Tunisiassa ei vielä kuitenkaan eletä. Kaupunkien laidoilla yleisin näky on kesken jäänyt kerrostalo, ja nuoret työikäiset miehet maleksivat päivät pitkät kahviloiden terasseilla ilman järkevää tekemistä. Turisteille talouden hidas elpyminen tarkoittaa kuitenkin edullista hintatasoa ja kunnon vastinetta rahoille.

Tunisialainen kulttuuri juontaa juurensa antiikin Rooman ajoista, jolloin foinikialaiset ja Karthagon kaupunkivaltio vaikuttivat vahvasti Välimeren eteläosissa. Espanjan, Kreikan ja muiden Välimeren maiden kävijöille tunisialainen elämänmeno tuntuu varsin tutulta. Kahvilat, pienet ravintolat ja valkoiseksi kalkitut talot ovat tuttuja näkyjä myös Tunisian rannikkokaupungeissa. Tunisia oli Ranskan siirtomaa lähes 70 vuoden ajan ennen kuin se itsenäistyi vuonna 1953. Ranskalainen kulttuuri ei kuitenkaan juurtunut maahan lukuun ottamatta ranskan kieltä, jota puhutaan Tunisiassa edelleen yleisesti. Meluisat basaarikujat ja moskeijan tornien kaiuttimista kauas kantautuvat rukouslaulut muistuttavat siitä, että ollaan islamilaisessa kulttuurissa. Tunisia on kuitenkin yksi islamilaisen maailman avoimimpia ja suvaitsevaisimpia maita, mikä näkyy esimerkiksi naisten asemassa ja oikeuksissa yhteiskunnassa. Tunisiassa ei myöskään rajoiteta turistien liikkumista tai pukeutumista muuten kuin moskeijoissa. Ne on varattu vain islaminuskoisten rukoushetkiin.

Ruokakulttuurissa, varsinkin rannikon turistikohteissa, korostuvat kalat ja kaikenlaiset merenelävät. Hummeri, mustekala ja simpukat ovat yleisiä aineksia varsinkin alkupaloina ja salaateissa. Niitä tarjotaan myös uppopaistettuna rapeassa taikinakuoressa. Lihaa valmistetaan yleensä hitaasti kypsyttämällä padassa. Lampaan- tai naudanlihan ohessa niissä kypsytetään usein juureksia ja vihanneksia, kuten perunaa, paprikaa ja sipulia. Oman makunsa liharuoille antavat paikalliset mausteet, joita käytetään melko runsaasti. Jälkiruokina tarjotaan makeita kakkuja ja leivoksia.

Useimmat hotellit tarjoavat all inclusive -paketteja, joissa yltäkylläiset noutopöydät notkuvat monipuolisia herkkuja ja matkailijat voivat nauttia huolettomasta lomailusta. Suurin osa hotelleista sijaitsee pitkien hiekkarantojen äärelle, joten golfin lomassa Tunisiassa pääsee nauttimaan myös perinteisestä lomanvietosta aurinkorannalla. Myös lapset huomioidaan hotellien ohjelmatarjonnassa erinomaisesti. Välimerellisen rannikkomaiseman lisäksi Tunisian ehdottomia nähtävyyksiä on Saharan autiomaan pohjoisreuna, joka ulottuu Tunisian eteläosiin. Star Wars -elokuvien ystäville seutu on oikea pyhiinvaelluskohde. Luke Skywalkerin kotiplaneetta Tatooine luotiin Tunisian eteläosan aavikkomaisemiin. Paikan lähellä sijaitsee muuten Oasis-niminen golfkenttä.

Tunisiassa golfmatkaajat ovat perinteisesti suosineet Soussen ja El Kantaouin loma-alueita. Nyt myös Hammametin rannikkokaupunki tarjoaa erinomaiset edellytykset golflomailuun. Hammametin välittömässä läheisyydessä sijaitsee jo useana vuonna Tunisian parhaaksi golfkohteeksi valittu Golf Citrus. Golf Citruksessa on kaksi 18-reikäistä kenttää sekä 9-reikäinen, aloitteijoille tarkoitettu Executive-kenttä.

Täysimittaiset kentät Le Oliviers ja Le Foret ovat molemmat Suomessakin tunnetun kenttäsuunnittelijan Ronald Freamin käsialaa. Kentät ja tapa, jolla Fream on hyödyntänyt kentän korkeuseroja, tuovat väistämättä mieleen suunnittelijan nimikkokentän Nordcenterissä.

Le Foret on kahdesta kentästä selkeästi haastavampi ja edellyttää joillakin väylillä todellista tarkkuutta. Vaikka kentällä ei ole kuin muutamia vesiesteitä, niiden sijoittelu on todella onnistunut. Muutamalla väylällä pitkälyöntisille tarjotaan todellisia riskinottopaikkoja pienten hyvin sijoitettujen lampien vaaniessa griinin läheisyydessä. Onnistuminen lyönneissä palkitaan hyvällä tuloksella. Korkeuserojen ja pitkien siirtymien vuoksi Le Foret on suositeltavaa kiertää golfautolla.

Le Oliviers on pelattavuudeltaan Golf Citruksen kahdesta kentästä selkeästi helpompi. Sen etuysi kiertää lempeässä oliivipuiden ympäröimässä maastossa, jossa leveät väylät ja selkeästi sijoitetut bunkkerit ohjaavat pelaajaa kohti hyväkuntoisia ja nopeita griinejä. Takaysillä Le Oliviers muuttuu korkeuserojen myötä hieman haastavammaksi, mutta antaa silti klubipelaajalle mahdollisuuden tehdä tulosta. Korkeuserojen ja pidempien siirtymien johdosta takaysi on raskaampi ja hitaampi pelata kuin etuysi – erityisesti kävellen. Klubitalolla nautitun maittavan lounaan jälkeen kannattaa jälkiruoaksi ehdottomasti kiertää Golf Citruksen 9-reikäinen Executive-kenttä. Kahden par 4- ja seitsemän par 3 -reiän kokonaisuus haastavine griineineen on loistava paikka harjoitella lähipeliä ja ratkaista peliporukan skinit. Omana erikoisuutenaan Executive-kentällä on reikä 8, jossa avaus lyödään väyläbunkkerista.

Kokonaisuutena Golf Citruksen kentät ovat erittäin hyvin hoidettuja. Griinit ovat liukkaita,  ja vaatii muutaman kierroksen ennen kuin kaikki piilokallistukset ja muut muodot painautuvat pelaajan mieleen. Väylät ovat selkeitä, mutta pallon harhautuessa kenttiä reunustavaan tiheään mäntymetsikköön kannattaa suosiolla kaivaa bägistä uusi pallo peliin. Harjoitusalueet ovat tilavia, ja rangella pääsee lyömään sekä ruoholta että matolta. Kentän henkilökunta tekee kaikkensa sekä klubitalolla että kentällä varmistaakseen pelaajille viihtyisän golfkierroksen. Green fee sekä golfauton vuokra on päiväkohtainen, joten saman päivän aikana ehtii autolla kiertää vaikka kaikki Golf Citruksen kentät. Kaiken kaikkiaan pelaaja viihtyy Golf Citruksen kahdella kentällä helposti useammankin kierroksen ja poistuu hymy huulilla uutta päivää odottaen.


Talvilomaviikko Tunisian Hammamettiin 15.-22.2.2019

Tutustu Golfreseptin matkaan tästä.


 

Etsi luettavaa