Hyppää sisältöön

Erkko Trophyn kolme kehitysvaihtoehtoa – huippupelaajat saatava takaisin Taliin

Finnish Amateur Open, eli tuttavallisemmin Erkko Trophy (alunperin Broman Cup) tunnetaan Suomen avoimena amatöörimestaruuskilpailuna. Kyseinen status sille annettiin Golfliiton toimesta 80-luvun alussa. Sen historia on pitkä ja kaunis, voittajalista pitää sisällään suuria maailmantähtiä. Nykyisin Erkko Trophy ei kerää enää samanlaista tähtiloistetta Taliin, jonka legendaarinen Eljas Erkon lahjoittama pokaali ansaitsisi.

Kaiken aika tulee tiensä päähän. Joskus myös legendaaristen golfkisojen. Finnish Amateur Open, eli Erkko Trophy ei ole enää sitä mitä sen nimi edellyttää. Se ei tarkoita, että Erkko Trophyn pokaalia ei voisi enää jakaa, se tarkoittaa, että kisan tulee uudistua. 

Finnish Amateur Openin voittajalistalta ja pelaajalistalta löytyy lukuisia legendoja, Ryder Cup -pelaajia ja major-voittaja (Francesco Molinari). Vielä 2000-luvun alkupuolella kisa veti Euroopan parhaat amatöörimaajoukkueet Taliin ja suomalaisvoitto oli aina iloinen yllätys sen tapahtuessa. 

Ajat ja kalenterit muuttuvat, Erkko Trophy ei ole saanut enää vuosiin vedettyä paikalle kovia ulkomaalaispelaajia. Pari edellisvuotta ulkomaalaispelaajat ovat olleet lähinnä Virosta ja yksittäinen kaukovieras jostain ulkomailta. 

Kisassa pelaavat voitosta nykyään siis Suomen parhaat amatöörit. Sitä varten on SM-kisat, toki sinnekin otetaan nykyään mukaan ammattilaisia. Tällä hetkellä kisa ei kuitenkaan elä sen aatteen mukaisesti kuin mihin se oli alunperin tarkoitettu: Saada Suomeen kovan luokan golfareita mukaan eri golfmaista ja kulttuureista. 

Tänä vuonna parhaat ulkomaalaispelaajat tuloslistoilla olivat Horacio Carbonetti ja Ayoub Ssouadi miesten kisan yhdeksännellä sijallaan ja naisten kisassa Line Toft Hansen seitsemännellä sijallaan. Molemmat hävisivät voitosta kuusi lyöntiä. Jatkoon miesten sarjassa pääsi kahdeksan ulkomaalaista ja naisten sarjassa kaksi. Tämän vuoden Erkko oli paljon kansainvälisempi kuin kaksi edellistä. 

Edelleen kisan järjestelyt ovat huippuluokkaan. Kotikentällään pelannut Tuomas Tyry sanookin, että järjestelyiden puolesta tapahtuma säväyttää vieläkin. 

”Tapahtuma on hieno ja kyllä se merkitsee pelaajille paljon kun kisassa on suuret tulostaulut ja toimivat järjestelyt. Siitä se ei jäänyt tänäkään vuonna kiinni”, Tuomas kertoo.

Miksi sitä kannattaisi siis jatkaa nykyisellä kaavalla? Käytännössä kyseessä on ”Talin SM-kisat”. Syitä ulkomaalaispelaajakatoon on monia. Suurin syy on päällekkäisyydet EGA:n kalenterissa, eikä Talin kisa enää taida olla riittävän houkutteleva maiden ykkösjoukkueille hyvistä järjestelyistä huolimatta. Golfkisa on parhaimmillaan silloin kun järjestelyt ja pelin taso ovat maksimaalista huippuluokkaa. 

Toki pelin taso oli varmasti kärjessä vahvaa tänäkin vuonna. Kaikki kunnia voittajille ja voi hyvin olla, että samat nimet olisivat voittaneet vaikka mukana olisi olleet suurtenkin maiden maajoukkueet. 

Kisan voittivat tänä vuonna Eemil Alajärvi ja Kiira Riihijärvi. Kukaan ulkomaalainen ei tänäkään vuonna ollut lähelläkään voittotaistelua. 

Kisan kolme tulevaisuuden vaihtoehtoa: 

1. Ammattilaiskilpailu: Nordic League tai Challenge Tour

Yksinkertaisin tapa saada Taliin edelleen vuosittain kovan luokan nousevia pelureita kotimaasta ja ulkomailta olisi tehdä Erkosta Nordic Leaguen osakilpailu. Kisat tuovat yhtälailla paikalle nuoria ja nousevia pelaajia, toki lähinnä Pohjoismaista. 

Samalla kisa olisi avoin amatööreille ja heille olisi varmasti luvassa monta kymmentä paikkaa kilpailuun. Näin Talissa nähtäisiin jälleen kovan luokan kansainvälistä golfia, joka olisi varmasti mukava paluu kohti vanhaa kunnon Erkko Trophya. 

Tali toimisi areenana ja sijaintina mahtavasti Nordic Leaguen kilpailun, jopa Challenge Tourin järjestämiseen. Challenge Tourin kisan saaminen Taliin vaatisi kuitenkin jo merkittävää budjettia, eikä siinä välttämättä ole järkeä niin kauan kun Vierumäellä pelataan CT:n osakilpailua. 

2. Viralliset SM-kilpailut

Erkko Trophy voisi toimia virallisena suomenmestaruuskilpailuina. Tämä nostaisi kisan statusta sen takia, että esimerkiksi viisi tai kymmenvuotisella sopimuksella Talissa pelattaisiin aina virallisesta suomenmestaruudesta. Ammattilaisten hyväksyminen pari vuotta sitten SM-kisoihin voisi tuoda vuosittain Taliin erittäin kovan kansallisen kattauksen. Sijainti ja ajankohta, sekä hyvä palkintopotti saisi varmasti kovan luokan fieldin liikkeelle. 

3. Saada vanha loisto takaisin

Kuinka helppoa on saada jälleen suurten golfmaiden ykkösjoukkueet Taliin. Se voi olla haastavaa, mutta tuskin mahdollista jos talissa kääritään kasaan ne suhteet, joita klubin jäsenillä on käytettävissään. 

Kisaan tulisi saada noin 30 kovan luokan amatööriä ympäri Eurooppaa, jolloin suomalaiset lähtisivät kisaan taas sympaattisen haastajan asemassa. Kenties näin Erkko Trophyn pokaaliin saataisiin kaiverrettua taas tulevien maailmantähtien nimiä ja suomalaiset pelaajat pääsisivät mittaamaan kotikentällä tasonsa Euroopan huippuja vastaan.

Etsi luettavaa