Hyppää sisältöön

Ensimmäisissä golfkengissä oli naulat pohjassa

Nykyään myös moni ammattilainen käyttää muovipiikkejä.

Golfin tapaista peliä on tiettävästi pelattu 1400-1500-lukujen vaihteesta saakka. Golfkengät kehitettiin kuitenkin satoja vuosia myöhemmin.

Ensimmäiset golfkengät olivat kotikutoisia virityksiä, joissa oli sketty nauloja saappaan pohjaan. Niistä kirjoitti Golfer’s Manual -lehti vuonna 1856. Vuosisadan lopulla kehitettiin kuitenkin jo kengät, joissa piikit olivat saappaiden pohjassa kierteillä.

Spaldingin mainos 1910-luvulla.

Spaldingin mainos 1910-luvulla.

Wikimedia Commons

Seuraava vaihe golfkenkien kehityksessä nähtiin 1900-luvun alussa. Silloin kengät alkoivat muistuttaa nykyisenkaltaisia matalavartisia kenkiä, joissa oli nauhat. Nauhojen suojana oli läppä, jotka olivat yleisiä aina 1980-luvulla. 

Ensimmäisiä golfkenkiä käytettiin muissakin mailapeleissä, mutta  olivat käytössä ennen kaikkea muissa mailapeleissä. Pelkästään golfkäyttöön tarkoitetut kengät patentointiin Yhdysvalloissa 1910-luvulla.

Toisen maailmansodan aikaan alettiin valmistaa golfkenkiä myös naisille. Ne eivät tosin poikenneet merkittävästi miesten kengistä.

Kumipohja yleistyi 70-luvulla

Materiaaleina golfkengissä käytettiin nahkaa, puuta ja kangasta aina 70-luvulle saakka, jolloin kumipohjat yleistyivät. Uuden materiaalin ansiosta kengät kevenivät ja niistä tuli vakaampia.

Seuraavalla vuosikymmenellä esiteltiin kenkiä, joiden nahka piti vettä. Niistä tuli nopeasti suosittuja. Myös jalan tukeen ja kenkien mukavuuteen alettiin kiinnittää entistä suurempaa huomiota.

1990-luvulla golfkentänhoitajien ikiaikaiseen napinaan saatiin vastaus, kun muoviset nasta ja kuminypylät alkoivat yleistyä metallipiikkien rinnalla. Ne olivat ystävällisempiä paitsi viheriöille myös klubitalojen lattioille, eikä metallipiikein varustettuja golfkenkiä enää juuri valmisteta.

Myös hengittävät materiaalit alkoivat yleistyä, mikä lisäsi huomattavasti kenkien käyttömukavuutta, kun kengät eivät olleet enää niin hiostavia jaloissa.

Sporttiset ja muodikkaat kengät yleistyivät

Nykytrendi menee koko ajan sporttisempaan suuntaan.

Nykytrendi menee koko ajan sporttisempaan suuntaan.

Getty Images

2000-luvulla kenkien muotoilu muuttui sporttisemmaksi, ja viime vuosina vaikutteita on haettu myös katumuodista.

Kengät ovat myös selvästi aiempaa kevyempiä. Monissa kengissä on myös hyvin matala pohja, joka parantaa tasapainoa ja vakautta. Kannassa saattaa olla myös geelipohja, joka vaimentaa askellusta.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että nykyaikaisten golfkenkien pito, kiertojäykkyys, vedenpitävyys ja käyttömukavuus on valovuoden edellä 1850-luvun virityksiä. Silti jotain on pysynyt samana kuin tuolloin, sillä pääosin kengät kiristetään nauhoin, vaikka tarrakenkiä ja kiinnitysruuvejakin on vuosien saatossa nähty ja nähdään vieläkin.

Lähde: Golfin tiede -kirja

Etsi luettavaa