Hyppää sisältöön

Elämässä kovia kokeneella Bezuidenhoutilla tänään iso mahdollisuus

Christiaan Bezuidenhoutin elämässä ja golfuralla  on ollut keskimääräistä enemmän vaikeuksia voitettavana

Ensimmäistä voittoaan jahtaava Christiaan Bezuidenhout on tänään kovan paikan edessä Andalucia Mastersissa. Viiden lyönnin johto on merkittävä, mutta takaa tullee luultavimman kovaa kotiyleisön suosikki Jon Rahm.

Vaikka paikka on kova, toukokuussa 25 vuotta täyttänyt Christiaan Bezuidenhout myös vaikuttaa kovapäiseltä nuorelta mieheltä. Hän jos joku (ammattigolfareista) on kokenut elämässä kovia. Jos tällä jutulla on tarkoitus, niin se on saada lukija kannustamaan Bezuidenhout urallaan menestykseen.

Christiaan kertoi tarinansa European Tourin pelaajablogissa tänä keväänä. Tuo kirjoitus löytyy täältä

Ollessaan kahden ja puolen vuoden ikäinen Christiaan oli löytänyt ulkoa kokistölkin. Tietenkin hän maistoi, mutta tölkki sisälsi limun sijasta rotanmyrkkyä. Sairaalassa henki pelastettiin, mutta myrkky vaikutti lapsen hermostoon. Seurauksena Christiaanille kehittyi paha änkytys.

Nuorelle pojalle se, ettei pystynyt puhumaan normaalisti oli vaikeaa. Puhelimeen vastaaminen, nimen sanominen, pienikin keskustelu – kaikki se pelotti. Hän kääntyi sisäänpäin ja vältti muiden seuraa. Lyhyessä ajassa hän kehitti itselleen vakavan ahdistuksen ja masennuksen.

Hänelle määrättiin betasalpaajia ahdistukseen, jotka Christiaanin mukaan auttoivat häntä nauttimaan elämästä uudestaan. Lääkkeitä hän söi seitsemän vuotta, samalla myös valmentautuen psykologinsa kanssa haastattelujen antamiseen.

Pitäisihän sitä pystyä puhumaan, jos voittaa kilpailun. Mahdollisen puheen pitäminen pelotti.

Christiaan kertoo, että viimeisen viiden vuoden aikana hän on kehittänyt itseluottamusta siten,  että pystyy toimittajien kanssa puhumaan. Se ei ole helppoa, kun tietää että ajatusten kääntäminen puheeksi vie aikaa.

Pelatessaan British Amateur-kilpailua Royal Portrushin kentällä 2014 Christiaan kutsuttiin doping-testiin. Hän kertoi testaajille beetasalpaajista.

Kaksi kuukautta myöhemmin, paria päivää ennen lähtöä Eisenhower Trophyyn (amatöörien MM-kilpailut), puhelin soi ja Christiaan sai kuulla saaneensa kahden vuoden kilpailukiellon.

Se oli elämän synkin hetki. Koko amatööriura oli tähdätty menestymiseen MM-kisoissa. Eniten satutti että ihmiset luulivat hänen huijanneen ja syöneen lääkkeitä pelatakseen paremmin kilpailutilanteessa.

‘’I felt like my life was over’’, murheen murtama Christiaan kirjoittaa.

Kilpailukielto lopulta lyhennettiin yhdeksän kuukauden mittaiseksi. Palatessaan takaisin kentille hän voitti ensimmäisen kisansa pienemmällä kiertueella Etelä-Afrikassa seitsemällä lyönnillä. Se oli uusi alku ja nuori mies on nykyään entistä sisuuntuneempi saavuttamaan unelmansa golfarina.

Isoin unelma on the Openin voitto. Tänään Christiaanilla on mahdollisuus Andalucia Mastersin voiton lisäksi lunastaa paikka kolmen viikon kuluttua Royal Portrushin kentällä pelattavaan Openiin.

Paikka on kova. Christiaan on varmasti kykenevä menestymään tänään, mutta Valderraman kenttä on armoton. Pienet virheet yhdistettynä huonoon tuuriin voivat nopeasti johtaa rumiin tuloksiin. Joka tapauksessa mielenkiintoinen päivä edessä.

Viasat ja Viaplay näyttävät Andalucia Mastersin viimeisen kierroksen klo 14.30. Kilpailun selostaa Antti Vaalas.

Etsi luettavaa