Hyppää sisältöön

Ei satu, eikä tapahdu – golfkentällä sattuu vakuutustilastojen mukaan erittäin vähän tapaturmia

Polvet ja nilkat ovat välillä koetuksella epätasaisessa maastossa kulkevilla väylillä.

Jokainen golfseuraan kuuluva pelaaja Suomessa on vakuutettu. Tapaturmia sattuu onneksi vuosittain erittäin vähän.

SUOMESSA ON noin 140 000 rekisteröityä golfin harrastajaa, jotka pelaavat vuosittain noin kolme miljoonaa golfkierrosta. Lajin terveysvaikutukset ovat kiistattomat, mutta luulisi, että näillä pelimäärillä golfkentällä sattuisi rutkasti myös erilaisia tapaturmia ja vahinkoja.

Mutta mitä vielä! Vakuutusyhtiön tilastojen perusteella golf on kaikkea muuta kuin vahinkoaltis laji.

”Meidän tietoomme tulee vuosittain noin 130 golfiin liittyvää tapaturmaa. Onhan se kovin vähän”, sanoo johtaja Markus Serni OP-vakuutuksesta.

OP on kymmenien lajiliittojen kumppani. Suomen Golfliiton kautta se tarjoaa tapaturma- ja vastuuvakuutuksen suomalaisten golfseurojen jäsenille, joten sen tilastoista saa hyvän kuvan suomalaisilla golfkentillä sattuneista tapaturmista, vaikka pelaajilla voi olla myös omia vakuutuksia.


Edullinen vakuutus

Suomen Golfliitto on hankkinut tapaturma- ja vastuuvakuutuksen jokaiselle golfseuraan kuuluvalla lajin harrastajalle. Koska golfissa sattuu vahinkoja vähän, se näkyy myös vakuutusmaksussa, joka on Golfliiton mukaan vain noin 1,7 euroa per golfari. Vakuutus on voimassa kalenterivuoden, ja se kattaa myös ulkomaan lomamatkoilla sattuneet vahingot.

Vamman sattuessa OP-vakuutuksen Markus Serni kehottaa soittamaan Terveysmestari-palveluun. Puhelimeen vastaa terveydenhoitaja, joka osaa neuvoa asiakasta hoitopolulla eteenpäin. Mahdollista edetä myös perinteistä reittiä eli mennä lääkäriin ja tehdä vahinkoilmoitus internetissä tai puhelimitse.


 

SUURIN OSA tapaturmista on lieviä. Eniten koetuksella ovat polvet. Polvivammoja syntyy golfsvingin aiheuttaman väännön seurauksena ja kävellessä, kun astutaan huomaamatta esimerkiksi kuoppaan.

Tyypillisiä olkapäävammoja ovat olkavarren kiertäjäkalvosimen repeämät, jotka vaativat usein leikkaushoitoa. Jonkin verran kentillä syntyy myös nilkka- ja rannevammoja, jotka ovat yleensä lieviä rasitusvammoja tai tulehduksia.

Hieman yllättäen selkävammoja näkyy vakuutusyhtiön tilastoissa melko vähän. ”Ne ovat yleensä venähdyksiä”, Serni tarkentaa.

OP:n tapaturmavakuutuksen nimi on Sporttiturva. Tapaturmien osalta se korvaa hoitokuluja 15 000 euroon saakka per tapaturma, mikä kattaa hyvin esimerkiksi yksityisellä puolella tapahtuvan leikkauksen jälkihoitoineen. Omavastuuta tapaturmissa ei ole.

Serni kertoo, että Sporttiturvan vakuutusehdot muuttuivat jokin aika sitten. Aiemmin vakuutus korvasi ainoastaan ulkoisesta tekijästä johtuvat vammat, mutta nykyään golfseuran jäsenmaksuun kuuluva vakuutus korvaa hoitokulut myös sellaisissa tilanteissa, joissa loukaantuminen johtuu esimerkiksi omasta voimanponnistuksesta.

”Tyypillinen esimerkki tällaisesta on akillisjänteen repeämä”, Serni sanoo.

Serni korostaa, että akillesjänteiden repeämiset korvataan Sporttiturvasta, vaikka niiden taustalla on saattanut olla muutakin kuten ajan myötä haurastumista tai muuta pitkäkestoista altistusta.

Sporttiturva korvaa myös esimerkiksi leikkauksen jälkeen tarvittavan fysioterapian. Sernin mukaan polvi- ja olkapäävammoissa vakuutus voi korvata myös fysioterapiaa lääkärin lähetteellä silloin, kun se arvioidaan leikkaushoidon vaihtoehdoksi.

 

TAPATURMAVAKUUTUKSEN LISÄKSI Golfliiton jäsenvakuutus sisältää myös vastuuvakuutuksen. Se korvaa epäonnistuneen lyönnin aiheuttamat vahingot, jotka kohdistuvat esineisiin ja ihmisiin.

Sernin mukaan tällaisia vahinkoja sattuu vuosittain hieman alle 80. Suurin osa vahingoista kohdistuu autoihin, joko pysäköityihin tai ohiajaviin. Omavastuu on 100 euroa.

”Saattaa siellä olla joku muukin esine joukossa”, Serni sanoo.

Vakuutusyhtiön viime vuoden tilastoista löytyy ainoastaan yksi tapaus, jossa harhautunut pallo on osunut ihmiseen. Tässäkin mielessä golfia voidaan pitää erittäin turvallisena harrastuksena.

Juttu julkaistaan myös perjantaina 8.3. ilmestyvässä GoGolf-lehdessä. Lehden vuosikerta kuuluu GoGolfin jäsenyyteen ja sitä myydään Lehtipisteissä.

Etsi luettavaa