Hyppää sisältöön

Ei kiinnosta? European Tourin finaalit jälleen täynnä poisjääntejä

Sun Cityn kentällä ei nähdä yhden yhtä pelaajaa maailmanlistan kärkikympistä

European Tourin ja PGA Tourin kilpailu maailman kovimmista pelureista tuntuu olevan yhä enemmän amerikkalaisten heiniä. Tällä viikolla pelataan kokonaiskilpailun kannalta todella tärkeää Nedbank Challengea, mutta missä ovat supertähdet?

Race to Dubai -sarjan toiseksi viimeinen osakilpailu, palkintopotiltaan 7,5 miljoonan dollarin ja 10 000 pisteen kilpailu. Mukana on vain 63 pelaajaa, joten keskimäärin jokaista pelaajaa kohden jaetaan lähes 120 000 dollaria, eli yli 100 000 euroa. 

Kuinka monta pelaajaa kilpailussa on mukana maailmanlistan top-10:stä? NOLLA! Kuinka monta pelaajaa maailmanlistan top-20:sta? Tommy Fleetwood. Entä top-50:stä? Seitsemän jos laskin oikein. 

Kyseessä on täten maailman helpoin kilpailu voittaa paljon riihikuivaa valuuttaa. En usko, että koskaan on pelattu näin suuresta rahasummasta pelaajaa kohden näin heikolla pelaajistolla jos mitataan maailmanlistan perusteella. 

Ei se European Tourin vika kuitenkaan täysin ole. Suurilta osin ongelmaksi muodostuu PGA Tourin dominoiva asema kiertueiden välillä ja se, että PGA Tour määrittelee käytännössä maailman parhaiden pelaajien kalenterin. Marraskuun puolivälissä moni maailman parhaista on ainakin osittain jo lomalla, eikä pitkä matka Etelä-Afrikkaan juuri napostele. 

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei pelaajalista olisi täynnä mielenkiintoisia pelaajia. Suomeksi se tarkoittaa myös sitä, että Kalle Samoojalla ja Mikko Korhosella on oikeasti upea mahdollisuus vaikka voittaa koko roska! 

Samalla se tarkoittaa sitä, että superonnistumisella jompi kumpi, miksei molemmat suomalaiset voivat vielä taistella koko Race to Dubain voitosta – toki se vaatisi käytännössä voittoa Dubain osakilpailusta, jossa kaikki parhaat ovat yleensä mukana. 

Torstaina käynnistyvä Nedbank Challenge tunnettiin aikanaan nimellä Million Dollar Challenge. Se oli ensimmäinen kilpailu golfin historiassa, jossa voittajalle annettiin miljoonan dollarin palkintopotti. Legendaarisimmillaan kisassa oli mukana vain 12 kivikovaa nimeä taistelemassa suuresta palkintopotista. 

Nykyisin se on toinen osa European Tourin finaaleja ja voittajan osuus on jo yli tuplaantunut alkuperäisestä miljoonasta. Ensimmäisen kerran jaettiin miljoona vuonna 1987, ja sen voitti Ian Woosnam. Se oli myös kilpailun koko palkintopotti. 

Sun Cityssa käytävä kilpailu näytetään suorina lähetyksinä Viasat Golfin ja Viaplayn kanavilla. Kisan selostuksen hoitaa Antti Vaalas.

Etsi luettavaa