Hyppää sisältöön

PGA Show on golfin karkkimarketti

PGA

Vuosittain järjettevä PGA Show on ainutlaatuinen elämys. Maailman suurimmilla golfmessuilla esittelevät tuotteitaan ja palveluitaan lähes kaikki golfvälinevalmistajat, vaatemerkit sekä muut golfalan yritykset.

Osallistuin tapahtumaan ensimmäistä kertaa ja odotukset olivat huipussaan. Oikeasti en oikein osanneet edes odottaa minkälainen tapahtuma olisi kyseessä tai ainakin tapahtuman suuruus yllätti.

PGA Show järjestetään Orlandossa, Floridassa. Jo aamuruuhkassa ajellessa aloin ymmärää, paljonko väkeä paikalle olisi saapumassa. Poliisi ohjasi liikennettä ja moottoritieltä poistuttaessa on opasteissa varoiteltu ruuhkasta messujen takia. Noin tunti ruuhkassa ja auto parkkiin. Hieman reippailua jalan ja mahtava pääsisäänkäynti odotti.

Sisällä messuhallissa odotti yllätys. Kuvittelin messuja isoiksi. Kokoluokka oli vaan niin valtava, etten ikinä osannut kuvitella. Oli lyöntipaikkaa, puttigriinejä, autoja, mailoja, vaatteita, matkanjärjestäjiä, varusteita, bägejä, televisiohaastatteluja ja -studioita. Aivan kuin olisin astunut golfarin karkkimarkettiin.

Tänä vuonna messuilla vieraili hieman yli 40 000 ihmistä. Hauskasti oli havaittavissa, että golf on selkeästi jakautumassa kolmeen ”ala-osastoon” eli menneisyyteen, nykyisyyteen ja särmikkääseen tulevaisuuteen. Tämä on havaittavissa eri osastojen tarjonnassa.

Nuoret ammattilaiset näyttävät tietä myös golfalalla. Jordan Spiethin, Rickie Fowlerin ja Rory Mcllroyn nuorekas vaikutus näkyy välineissä, varusteissa ja etenkin vaatteissa. Alalla on myös konservatiivisempaa linjaa, ja muutamia jo unohtuneita brändejä on herätelty uudelleen henkiin.

Tässä jutussa käymme läpi vain murto-osan messujen tarjonnasta ja esittelemme eri tuotteiden yksittäisiä uutuustuotteita sitten omissa artikkeleissaan.

Surffilaudalle kenttiä kiertämään

Yksi hauskasta uutuuksista on erilaisten golfsurffilautakulkineiden mukaan tulo.
Valmistajia löytyy useita, ja idea niissä kaikissa on suurin piirtein sama. Bägi tulee kuljettajan etupuolelle pystyyn ja ikään kuin surfaten lautaillaan väylältä toiselle. Hauskaa ja nuorekasta etenemistä kentällä.

Surfboardeja ei vielä Suomesta  taida löytyä, mutta toivottavasti tuleva kesä jo toisi muutaman tännekin.

 

Ben Hoganin paluu

Sitten hieman jotain perinteisempää. Kun kaikki koko-ajan puhuu miten lajimme on muututtava nuorekkaammaksi ja kaikki vanha gloria ja perinteet saavat unohtua, tulee mukaan poikkeuksia. Kuka haluaisi unohtaa tai kuopata Ben Hoganin välineet? Tuskin kukaan. Yritys on nostettu uudelleen jaloilleen ja uuden omistuspohjan ja erittäin ammattitaitoisen henkilökunnan ansiosta on Ben Hoganin brändi taas vaikuttava kilpailija välinemarkkinoilla.

Ehkä he eivät voluumilla voi vastata alan suurille, mutta laatu ja taotut raudat kiinnostavat myös golfareita. Ennustan että tässä saattaa olla uusi golfalan pakko saada -brändi. Nyt heillä on valikoimissaan wedget, raudat ja hybridit. Ne valmistetaan ehdottomasti kunnioittaen legendaarisen merkin perinteitä.

Onko tällaiselle bägillä käyttöä?

Innovaatiosta yksi hauskimmista oli KLVN yhtiön kehittämä golfbägi. Bägihän on vain bägi? No tämä firma päätti, ettei se riitä ja sanoi, että on kehittänyt paremman. KLVN on itse asiassa keksinyt bägin, jossa on bägin sisällä bägi. Siinä yhdistyy kärrybägi ja kantobägi samassa tuotteessa.

Video on hieno, tuote on laadukas ja vankka. Ainut asia mikä jäi minua vaivaamaan on se, että mihinkä tuollaista bägiä kukaan tarvitsee? En oikeasti keksi ainuttakaan syytä miksi ostaisin tuollaisen.

Voin toki olla väärässäkin.

 

Draivaatko Bentleyllä?

Seuraavaksi vähän luksusta. Bentley tunnetaan loisto-autoistaan, mutta nyt voit myös pelata saman merkin mailoilla. Bentley Golfin mailasetin hinnat alkavat 4 300 eurosta. Tosipeluri fittauttaa mailansa huolella ja mailojen hintaan sisältyy matka Japaniin, fittaus ammattilaisten toimesta, materiaalien ja lapatyyppien valinta mieleiseksi. Jos sinulla on varaa Bentleyyn, niin ehkä sitten myös samanmerkkisiin mailoihin.

Hintaa uniikkisetille kertyy noin 100 000 € Bentley Golfin bägin saa mukaansa noin 3,500€, pallonmerkkauskolikot 70-700€ ja griinihaarukat alkaen 700€.

Tyylillä on hintansa myös golfissa.

Säädettävät putterit tulevat

Putteripuolella uusin asia on säädettävyys. Puumailoja olet ehkä säädellyt jo vuosia ja nyt säädöt on saapuneet puttereihin. Tai ainakin Happy Putter -firman mailoihin.

Säädettävyys on kuulemma myös puttereissa elintärkeää ja tarpeellista. Harmikseni ei ollut yhtään vasuridemoa testattavana, joten vaikea ottaa kantaa.

Tulevaisuus näyttää yleistyykö säädettävyys myös puttereissa.

 

Korkeavartiset kengät tulevat

Jalkineissa trendit menee aika paljon menestyneiden ammattilaisten mukaan. Niin nytkin. Jordan Spieth ja Rickie Fowler näyttävät mallia, sillä heillä on omat prototyyppikenkänsä. Mallien ei olisi koskaan pitänyt edes tulla markkinoille. Nyt kuitenkin Puma (Fowler) ja UA (Spieth) ovat taipuneet kovan kysynnän alla ja kaudella 2016 nähdään myös korkeavartiset tennarigolfkengät sekä Spiethin voitokkaat ultralight-kengät. Tarkkaa aikataulua kenkien saatavuudesta ei kerrottu.

 

Kengät GoGolfin mieleen

GoGolfin sydäntä lähellä oli kuitenkin Skechers golfin kenkämallisto. Euroopassa vielä vähän tuntemattomampi valmistaja on tehnyt erityisen keveitä ja mukavia golfkenkiä ihan ammatilaistourit mukaan lukien.

Lähes kaikkien heidän kenkiensä tyyppi on Skechers GOGOLF!

<iframe src=’https://vplayer.golfchannel.com… height=’380′ width=’560′ frameborder=’0′ scrolling=’no’ marginheight=’0′ marginwidth=’0′ style=’border:0;padding:0;margin:0′ allowfullscreen=’true’></iframe>

Titulle varteenotettavia haastajia palloissa

Golfia pelataan pallolla ja hyvin pitkään tilanne pallopuolella on ollut seuraava. Standardin on asettanut Titleist, ja muut yrittävät rimpuilla sen vanavedessä. Onko tilanne pysynyt samana? Ei ehkä enää.

Pallovalmistajia oli esillä kiitettävästi ja joko nyt olisi aika myös muidenkin valmistajien päästä valtaamaan Titulta markkinaosuutta? Aineksia ainakin on.

Srixon ja Volvik on jo nyt Yhdysvaltain markkinoilla todella kovia kilpailijoita, ja niiltä löytyy tuotteita aloittelijasta ammattilaiseen. Uskonkin, että pallomarkkinat alkavat tasoittua ja se jos mikä tekee hyvää myös hinnoille.

Golfgadgetit valtaavat markkinoita. Mitä kaikkea tuon ryhmän alle sitten sijoitetaankaan. GPS-kellot, griinihaarukat, uniikit pallonmerkkaustyökalut, pallomerkit, aurinkolasit, aurinkokennokäyttöiset juomacoolerit jne. Kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta löytyi yli ymmärryksen. Tässä muutamia.

 

Kolmepiikkinen haarukka

Tin Cup pallonmerkkauskuppi. Tällä hauskalla teräksestä valmistetulla mallilla saat pallosi merkattua uniikisti ja tyylikkäästi. Varastomallien hinnat alkavat 25 eurosta ja mittatilaustuotteet menevät kuvion vaativuuden mukaan. Kuitenkin alle satasella saat varmasti hienon ja uniikin merkkaussapluunan bägiisi.

PitFix on valmistanut todella laadukkaita griinihaarukoita jo pitkään. Nyt heillä on lieriönmuotoon tehty uutuus. Tässä mallissa on tavallisuudesta poiketen kolme piikkiä, jotka kuulemma nostavat ruohon takaisin kasvupaikkaansa yhdellä helpolla liikkeellä vahingoittamatta juuria.

 

Valoa pimeään

Valopalloissa oli myös uutuuksia syksyn pimeneville kierroksille. Eräs innovaatio oli se, että valopallo syttyy pelkän valonlähteen sitä osoittaessa. Enää ei palloa tarvitse kopautella, hakata tai muuten ”pahoinpidellä” valon päälle saattamiseksi. Pelkkä väläytys riittää. Tämä saattaa myös helpottaa pallon etsimistä. Valmistaja lupasi, että jo pienoinen valonsäde saa pallon uudelleen palamaan. Vaatteiden valikoima oli ehkä kaikista laajin. Suuret valmistajat vetävät oikeastaan kahta trendilinjaa yhtäaikaa. Nuorekasta ja teknistä. Perinteistä ja konservatiivista. Eri vaatevalmistajia messuilla oli mukana todella paljon. Pääpaino oli teknisissä ominaisuuksissa, trendiväreissä ja monikäyttöisyydessä. Kuorivaatteissa kolmikerros-goretex oli päivän sana. Näissä tuotteissa keihäänkärkenä on yllättäen naapurimaamme valmistajat. Ruotsalaiset on tämän alan pioneereja ja Abacus etunenässä näyttävät suuntaa kerrospukeutumisen saralla. Kaiken kaikkiaan messut olivat uskomaton kokemus. Kolme päivää tuli kierrettyä, katseltua, haastateltua ja opittua uutta. Massiiviset messut jättivät päällimmäisenä mieleen, että golfala on lähtenyt ryminällä uuteen nousuun ja menestykseen.

 

Esittelemme myöhemmin erikseen eri välinemerkkien merkittävimmät uutuudet.

Etsi luettavaa