Hyppää sisältöön

Nopeampi rytmi tuottaa pidempiä lyöntejä

TigerWoods1

Olen testannut useaan otteeseen klubipelaajien rytmejä. Toistuva tendenssi on, että taaksevienti tehdään liian hitaasti. Pelaajat eivät useinkaan tiedosta taakseviennin merkitystä. Se tehdään hitaasti ja löysästi tavoitteena pehmeä ja kontrolloitu svingi.

Taakseviennin tehtävä on ladata ylävartalon ja käsivarsien lihakset voimakkaaseen downsvingiin ja räjähdysmäiseen nopeuteen. Nopeamman taakseviennin energia venyttää ylävartalon lihaksia ja lataa elastista energiaa liikkeeseen, mikä pystytään vapauttamaan downsvingissä. Tämä elastinen lataus saa suunnanvaihdoksen näyttämään pehmeältä, vaikka taaksevienti olisi nopeampi.

Tour-pelaajan taaksevienti kestää keskimäärin 0,82 sekuntia ja downsvingi osumaan 0,27 sekuntia. Eli taaksevienti ja downsvingi tehdään yhteensä alle sekunnissa. Silti svingi näyttää hyvältä, koska suunnanvaihdoksessa tapahtuu hyvä lataus/venytys. Tähän lataukseen taakseviennin nopeudella on suuri vaikutus, sillä se lisää energiaa liikkeeseen.

Nopeat ja rumat rempaisut johtuvat usein tämän latauksen puutteesta. Hitaan ja löysän taakseviennin jälkeen svingiin yritetään saada energiaa lihaksien nopealla supistuksella. Tämä johtaa heikkoon nopeuteen ja usein myös slaissiin. Tällainen svingi myös tuntuu raskaalle.

Seuraavissa treeneissä yritä tehdä taaksevienti tavallista nopeammin ja tunne energian lataus. Saatat lähettää urasi pisimpiä ja tarkimpia lyöntejä.

Arnold Palmer, Ernie Els ja Tiger Woods näyttävät mallia. Svingi ei ole niin kontrolloitu ja pehmeä kuin ehkä kuvittelit.

 

 

 

 

Etsi luettavaa