Hyppää sisältöön

Golfliitto esittää kahden euron korotusta jäsenmaksuun

GolfShot

Golfliiton hallitus esittää reilun viikon päästä kokoontuvalle liittovaltuustolle budjettia, jossa jäsenmaksut nousevat kahdella eurolla per aikuisjäsen ja eurolla juniorijäsentä kohti. Challenge Tourin osakilpailu uhkaa jäädä pitämättä.

Liitto

Golfliiton aikuisjäsen jäsenmaksu olisi ensi vuonna 32 euroa ja juniorin 10 euroa. Tiedot ilmenenevät Golfliiton budjettiesityksestä, jonka GoGolf sai käsiinsä. Luottamuksellisesti merkitty budjettiesitys käsitellään ensi lauantaina pidettävässä liittovaltuuston kokouksessa.
Jäsenmaksujen korotus toisi Golfliiton kassaan nykyisellä jäsenmäärällä 270 000 euroa lisää. Sen lisäksi liitto ennakoi, että jäsenmäärä kasvaa ensi vuonna jonkin verran. Yhteensä liitto on budjetoinut 300 000 euron lisäyksen jäsenmaksuista kertyviin tuloihin.
Jäsenmaksun korotus ei ole kuitenkaan kirkossa kuulutettu, sillä golfseuroissa maksujen nostoa sekä kannatetaan että vastustetaan. GoGolfin lähteen mukaan on hyvin todennäköistä, että korotuksesta joudutaan äänestämään viikon päästä lauantaina pidettävässä liittovaltuuston kokouksessa.
Golfliiton hallitus on perustellut jäsenmaksun korotusta vakuutusmaksujen nousulla ja Golflehden kustannussopimuksessa olevalla 3 % indeksikorotuksella. Hallitus tunnusteli myös mahdollisuutta 8 euron korotusta, mutta sitä ei siis aiota liittovaltuustolle ensi lauantaina.
Kokonaisuudessaan liiton tulot ovat ensi vuonna noin 5,4 miljoonaa euroa. Summa on 200 000 euroa suurempi kuin tämän vuoden tuloarviossa.

Jäsenmaksut tärkein tulonlähde liitolle

Jäsenmaksut ovat Golfliiton ylivoimaisesti suurin tulonlähde. Mikäli korotus menee läpi, jäsenmaksuista kertyy liiton kassaan ensi vuonna yli 4,2 miljoonaa euroa. Liitto budjetoi ensi vuodelle tuloja yhteensä noin 4,8 miljoonaa euroa.
Tämän päälle tulevat vielä erilaiset avustukset. Valtionavustuksia Golfliitto arvioi saavansa ensi vuonna 550 000 euroa ja muita avustuksia 90 000 euroa.
Jäsenmaksujen ja avustusten lisäksi liitolle virtaa jonkin verran tuloja myös yrityksiltä. Ne ovat kuitenkin rikka rokassa, sillä ensi vuonna niitä on budjetoitu vain 364 000 euroa eli 130 000 euroa vähemmänkin kuin vuosi sitten. Tämä johtuu budjettiesityksen mukaan siitä, että Finnish Challenge -kilpailu ei ole siinä mukana.
Näyttää siis vahvasti siltä, että Euroopan Tourin haastajakiertueen Challenge Tourin kisaa ei pelata vuonna 2016. Golfliiton hallituksen puheenjohtajan Timo Laitisen mukaan ”pari tahoa on liputtanut kiinnostusta, mutta päätöksiä ei vielä ole puoleen tai toiseen”.
”Haluaisimme ehdottomasti kisan järjestää, mutta ison taloudellisen riskin päälle emme kisaa rupea järjestämään”, Laitinen kertoi GoGolfille kokousmatkalta Skotlannista.
Golfliitto ei ole valmis laittamaan omaa rahaa turnauksen järjestämiseen, vaan kisalle pitää löytyä sponsori. Laitisen mukaan Golfliiton oma panos kisassa olisi lähinnä se, että se tarjoaa henkilökuntansa työpanosta kisajärjestäjien käyttöön.
“Tässä rahatilanteessa tuntuu siltä, että joka sentistä pitää taistella. Jäsenistössä on paljon sellaisia jäseniä, jotka eivät näe kisalle mitään arvoa”, Laitinen sanoi.

Henkilökulut suurin menoerä

Liiton suurin menoerä on henkilöstö. Ensi vuonna henkilöstömenoihin on budjetoitu 1,37 miljoonaa euroa. Toimintasuunnitelman mukaan liitossa on ensi vuoden alussa 14 henkilöä palkkalistoilla.
Henkilöstökulut kasvavat edellisvuoden budjettiin verrattuna 85 000 eurolla. Tätä perustellaan talousarviossa palkkojen 1 % tasokorotuksella ja sillä, että liitto palkkaa alkuvuoden aikana organisaatioonsa talouspäällikön.
Tänä vuonna liitto hankki talouspäällikön palvelut ostopalveluna entiseltä hallituksen jäseneltään Elisabeth Spårelta.
Viime vuoden budjetissa oli mukana myös tiedottajan palkka. Hänet kuitenkin irtisanottiin tänä syksynä tuotannollisista ja taloudellisista syistä. GoGolfin tietojen mukaan irtisanominen ei ole sujunut mutkitta.
Myös Golflehden tekeminen tulee kalliiksi. Ensi vuonna Golflehden menoiksi on budjetoitu noin 900 000 euroa. Summan liitto maksaa Otavamedialle, jolle lehdenteko on ulkoistettu.
Huippu-urheiluyksikön henkilöstömenot kasvavat viimevuotiseen budjettiin verrattuna 80 000 eurolla. Liitto aikoo ainakin panostaa talenttiryhmiin ja lisätä valmennettavien määrää ja palkata toisen talenttivalmentajan.
Myös ostopalvelujen määrä nousee budjettiesityksessä 70 000 eurolla. Kokonaisuudessaan huippu-urheilun yksikön budjetti kasvaa ensi vuonna 100 000 eurolla viime vuoden budjettiin nähden.
Talenttien lisäksi panostuksia ohjataan aiempaa enemmän myös ammattilaisille.

Antti Peltoniemen matkustelu vähenee

Golfliiton johdon porua aiheuttaneet matkakulut vähenevät budjettiesityksessä ensi vuonna 24 prosentilla. Tämä johtuu pitkälti siitä, että hallituksen jäsenen ja entisen puheenjohtajan Antti Peltoniemen Euroopan Golfliiton eli EGA:n ns. Past President -kausi päättyy vuodenvaihteessa.
Timo Laitinen sanoo myös, että Golfliitto ei ole lähettämässä isoa delegaatiota Rion olympialaisiin. Asiasta ei ole tehty vielä tehty päätöksiä.
Ensi vuonna liiton johto ja hallitus matkustaa budjettiesityksen mukaan 71 000 euron edestä, kun tälle vuodelle matkakuluihin oli budjetoitu 94 000 euroa. Liiton seuratoimintayksikön matkabudjetti ensi vuonna on 106 000 euroa.
Selvästi suurimmat matkakulut ovat huippu-urheilun yksiköllä. Maajoukkuepelaajat ja -valmentajat reissaavat harjoitusleireillä ja kisoissa ensi vuonna puolen miljoonan euron edestä.
Yhteensä liitto käyttää matkustamiseen 678 000 euroa, mikä on suurin piirtein yhtä paljon kuin tälle vuodelle budjetoitiin.
Liiton edustusmenoihin on budjetoitu 90 % enemmän ensi vuodelle. Lisäys johtuu Rion olympialaisista.

Etsi luettavaa