Hyppää sisältöön

Eksoottinen golfkohde Bulgaria – huippukenttiä, miellyttävä hintataso ja aurinkoa

Thracian1

Turistit tuntevat Bulgarian hiekkarannoistaan, mutta golfkohteena Mustanmeren helmi ei ole vielä lyönyt itseään läpi. Kaikki edellytykset muutokseen ovat kuitenkin olemassa, sillä maassa on upeita kenttiä, loistava ilmasto kauden aloittamiseen tai päättämiseen ja kukkarolle sopiva hintataso.

Cape Kaliakra on Bulgarian golfrannikko. Siellä sijaitsee täyden palvelun Lighthouse Golf & Spa Resort. GoGolf vieraili siellä lokakuussa.

Matka Tukholmasta Varnaan ei kestänyt Lighthousen omalla charter-koneella kuin 2,5 tuntia. Lentokentältä hotellille kului 40 minuuttia bussikyydillä. Lento Suomesta kestää noin tunnin pidempään. Täältä käsin suorat reittilennot operoivat kuitenkin vain toukokuun lopusta syyskuun alkuun.  Siksi esimerkiksi GoGolfin Big Bang -golfreissu maalis-huhtikuun vaihteessa tehdään charter-koneella.

Vuonna 2011 avattu Lighthouse Golf & Spa Resort on viiden tähden hotelli Balchikin 14 000 asukkaan kylän vieressä Mustanmeren äärellä.

Lighthouse Resortin valtteja ovat kaksi hyvin erilaista ja mieleenpainuvaa kenttää aivan hotellin vieressä. Itse klubilla pelaajia ei todellakaan ole tungokseksi asti sesongin ulkopuolella, mikä on mukavaa. Bulgariassa on nimittäin vain 900 rekisteröitynyttä golfaria, joten suurin osa pelaajista onkin turisteja.

Klubitalolla palvelu pelaa iloisella otteella: caddiemaster palvelee hymyssä suin ja ravintolatyöntekijät heittävät asiakkaiden kanssa vitsiä. Golfklubin henkilökunta on myös asiantuntevaa toiminnanjohtaja-head pro Reima Kaijan johdolla.

Kolme kiehtovaa kenttää

Cape Kaliakralla sijaitsee kolme kenttää: Light House Resortin oma kenttä, BlackSeaRama ja Thracian Cliffs.  Lighthouse on niistä pelattavuudeltaan mukavin ja lempein.

Vuonna 2008 avatun kentän on suunnitellut entinen US Mastersin mestari Ian Woosnam. Lokakuun loppupuolella kenttä oli loistokunnossa, ja palloa oli ilo lyödä tasaisilta ja hyväkuntoisilta väyliltä ja tiibokseista. Viheriöt ottivat pallot hyvin vastaan, ja pallot rullasivat niillä hienosti.

Lighthousen kenttä tarjoaa kaikki avaimet tuloksen tekemiseen jo alkukaudestakin, mutta takeita siitä en anna kenellekään.

Myös harjoitteluun Lighthouse tarjoaa hyvät mahdollisuudet. Osittain katettu ruohorange, lähipelialue ja puttigriini sijaitsevat kaikki kompaktisti 50 metrin säteellä klubista.

12305836_10207265187295555_736889293_n   Lighthouse Golfin #16, par5. Pidetään vinkki mielessä.

Gary Playerin piirtämä Thracian Cliffs sijaitsee 5 minuutin päässä hotellista. Thracian Cliffs on championship-tason areena, jonka upeat maisemat painuvat taatusti jokaisen sen kiertäneen mieleen. Vuonna 2011 avatulla kentällä pelattiin jo kaksi vuotta sitten Euroopan Tourin Volvo World Match Play Championship -kisa.

Thracian Cliffs on kenttäbongarin pakollinen pysähdyspaikka, joka paikoitellen muistuttaa fantasiagolfia. Tiipaikkoja on kuusi, aloittelijoiden tiiboksista aina championship-tason lyöntipaikkoihin. Epämukavuudenhaluisille suosittelen pelaamista takatiiltä, jolta kentälle kertyy mittaa yli 6500 metriä. Tällöin kannattaa käydä pallo-ostoksilla ennen kierrosta.

Runsaiden korkeuserojen vuoksi kenttä pitää kiertää auton kanssa. Etuyhdeksikkö kulkee Mustanmeren kallion kielekkeiden reunoja hipoen ylös ja alas, mikä saa ainakin ensikertalaisen pään huimaamaan. Takaysi pelataan klubille päin, ja se on pelattavampi ja helpommin nautittavampi puolisko, kun palloja nieleviä rotkoja ei ole koko ajan pelissä.

Gary Player ei ole tukeutunut kentän suunnittelussa pelkästään huimilla maisemilla brassailuun, vaan suuriksi haasteiksi kentällä muodostuvat optiset harhat ja etäisyyksien hahmottamisen vaikeus, mikä paikoitellen saa ihmettelemään mailavalintoja. Toisella kerralla pelattaessa Thracian Cliffs on paljon paremmin selätettävissä.

12286146_10207265187255554_583620461_n   Thracian Cliffs #6. 211 metriä par kolmosta. Uskallatko lähteä lipulle?

Alueen kolmas kenttä BlackSeaRama on myös Gary Playerin kynästä. Sekin sijaitsee aivan Lighthouse Resortin vieressä. BlackSeaRama on Thracian Cliffsin tapaan championship-tason kenttä, mutta tyyliltään täysin erilainen.

BlackSeaRamassa yhdistyvät links-golf ja amerikkalainen leveitä väyliä suosiva kenttäarkkitehtuuri. Kertaalleen pelattuna areena jätti janoamaan uusintakierrosta mahdollisimman pian. Onneksi tositoimiin pääseekin jo jälleen huhtikuussa Big Bang -matkalla.

BlackSeaRaman haasteellisuus tulee taktisesti ovelasti sijoitelluista bunkkereista, leveitä väylöjä reunustavasta tiheästä raffista ja fescuesta eli natasta, ajoittain kovasta merituulesta sekä vaikeista viheriönympäryksistä, joissa lähipelitaidot laitetaan tositestiin.

Silti kenttä ei ole epäreilu vaan nimenomaan äärimmäisen mielenkiintoinen ja mahdollisuuksia täynnä. Omassa kenttärankingissani viidellä eri mantereella pelanneena BlackSeaRama lunasti toisen sijan.

Syyttä kenttä ei ole saanut vuoden 2009 maailman parhaan uuden golfkentän palkintoa.

12305678_10207265187495560_1246582891_n   BlackSeaRamalla vesiesteet ovat tuotu kauniisti esille.

Resort täynnä aktiviteetteja

Lighthouse Golf & Spa Resort ei nojaa pelkästään ilmoittamaansa viiden tähden statukseen ja hienoon spa-osastoon. Kylpylästä  löytyvät viisi erilaista saunaa (turkkilainen, suomalainen, höyry-, laconium- ja infrapunasauna), seikkailusuihkut, porealtaita, rentoutumisalue sekä ulko- ja sisäuima-allas. Lisäksi monipuolisia hieronta- ja kauneudenhoitopalveluita saa kohtuullista lisämaksua vastaan.

Hikoilua kaipaava löytää ilmaisen kuntosalin laitteet ja vapaat painot. Jos taas uiminen on se juttu, niin kannattaa käydä vetelemässä vetoja 25-metrisellä sisäuima-altaalla. Hikoilun vastapainoksi hotellilla voi pelata biljardia, pöytätennistä, pokeria ja heittää dartsia . Ulkopuolelta löytyvät jalka-, koripallo- ja beach volley -kentät sekä kaksi tenniskenttää. Muita mielenkiintoisia aktiviteetteja ovat paintball, vesiskootteriajelut, skeet -ampuminen sekä pyöräily. Kuuden kilometrin päässä sijaitsevalle lähirannalle on sesonkina hotellilta ilmaiset kyyditykset.

Maininnan arvoista on myös se, että hotellin internet-yhteydet toimivat hienosti niin huoneissa kuin yleisissä tiloissa. Suomalaisille turisteille kun hyvät wifi-yhteydet tuntuvat usein olevan niin itsestäänselvyys.

Merinäköala hurmaa ensi silmäyksellä.   Merinäköala hurmaa ensi silmäyksellä.

 

Vieraanvarainen Balchik ja kiehtova Varna lähellä

5 kilometrin päässä hotellista sijaitsee Balchikin 14 000 asukkaan kylä, jonka rantapromenaadi on varsinkin sesonkina täynnä monipuolisia ravintoloita ja baareja, jos oleilu hotellin seinien sisällä käy tylsäksi. Myös kylän suuri kasvitieteellinen puutarha mykistää ja on käymisen väärti.

Ison kaupungin vilskettä kaipaavien kannattaa suunnata 40 kilometrin päässä sijaitsevaan Bulgarian kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Varnaan. Reilun 300 000 ihmisen Varnassa löytyy ravintoloita, kulttuuria, urheilua, kauppoja, yöklubeja ja nähtävää jokaiseen makuun. Varnalaisten ystävällisyys ja vieraanvaraisuus teki lähtemättömän vaikutuksen allekirjoittaneeseen.

Täydellinen kohde kauden avaamiseen tai lopettamiseen

Lokakuu alkupuolisko lukeutuu Bulgariassa jo off-sesonkiin, mikä tarkoittaa entistä väljempiä kenttiä tinkimättä kuitenkaan kentän hoidosta. Lokakuun loppupuolella kaikki kentät olivat hienossa kunnossa ja kenttien tyhjyys todella äimistytti ja samaan aikaan miellytti.

Viikon matkan aikana ensimmäisinä kolmena päivänä elohopea kipusi päivällä 20 asteeseen, muina päivinä se pyöri 15 ja 20 välissä. Golfista pystyi siis nauttimaan täysin rinnoin meni pelit miten meni. Koko matkan aikana satoi vain kerran tunnin verran tihuttaen.

Paikallisten mukaan säiden puolesta toukokuu ja syyskuu ovat parasta aikaa Bulgariassa, kun lämpöä piisaa kohtuudella ja sateita on vähän. Bulgaria onkin loistava golfkohde kauden avaukselle tai päättämiselle, kun huhtikuussa ja lokakuussa pääsee pelaamaan lyhythihaisissa.

Hinta on aina painava tekijä päätöksenteossa ja siinä Bulgaria vie pidemmän korren kuin monet muut golfkohteet, sillä hintataso Bulgariassa on edullinen. Esimerkkinä tästä ruuan hinta on yhden kolmasosan Suomen hinnoista. Klubilla tilattu olut ja valtava pasta-annos maksavat yhteensä 6-7€. Illallisen jälkeinen yksi pitkä Gin Tonic maksaa hotellin aulabaarista 2€. Bussi hotellilta Varnan keskustaan maksaa 3€ ja  taksi noin 30 euroa. Voitaneen sanoa, että suomalaiselle lompakolle Bulgaria on miellyttävä kohde.

Allekirjoitan hotellin viisi tähteä, vaikka tosin  pienellä huomiolla palvelukulttuuriin, joka ei vielä ole aivan yhtä rutiinin omaisella tasolla kuin esimerkiksi aurinkorannikolla Espanjassa. Tätä selittää osin hotellin nuori ikä. Hotellin johtoa myöten sanoma oli kuitenkin se, että palvelukulttuurin hiomiseen panostetaan jatkossa entistä enemmän.

Jos et ole vielä Bulgariassa käynyt tai ainakaan golfmatkalla, niin se kannattaa toden teolla. Lähdin matkalle ilman ennakko-odotuksia ja yllätyin positiivisesti lähes kaikesta. Harvasta uudesta matkakohteesta pystyn sanomaan samaa.

Jos ja kun golfmatkan himo heräsi, niin GoGolf järjestää Suomen historian suurimman golfmatkan charter-koneella Lighthouse Golf & Spa Resortiin 28.3.-2.4. Matkan nimi on Big Bang ja ei, se ei ole mikään tavallinen golfmatka vaan paljon enemmän. Lue lisää matkasta täältä ja varaa paikkasi ennen kuin loppuvat kesken.

 

12305726_10207265187535561_1708278216_n   BlackSeaRaman päätösreikä #18 par3 – 200metriä ilmassa tai viiva.

 

12305593_10207265187455559_625568226_n   Ja muuten upposi.12277980_10207265187415558_419466170_n   Thracian Cliffs hengästyttää maisemillaan.12305854_10207265187375557_1664661920_n   Lighthouse Golf & Spa Resortin johdon konsultti Perry Einfeldt hahmottelemassa uutta ravintolaa jyrkänteen reunalle.12309304_10207265187335556_1037470624_n   Aamun sarastus.

Etsi luettavaa