Hyppää sisältöön

DeChambeaun tasapitkistä raudoista kohistaan, mutta Kainulainen Suomesta ehti ensin

Bryson DeChampeau on juuri nyt golfin kuuma puheenaihe. Tasapitkillä rautamailoilla pelaava amerikkalaisnuorukainen pelaa yksinkertaiselta näyttävällä yksitasoisella svingillä. Mutta tiesitkö, että ajatus tasapitkistä mailoista esitettiin jo kymmenisen vuotta sitten — suomalaisinsinöörin toimesta.

Kyseinen keksijä on Raimo Kainulainen, jota haastattelin lähes päivälleen yhdeksän vuotta sitten Ruoholahden kauppakeskuksessa Helsingissä.

Kainulainen oli tuolloin jäänyt hiljattain eläkkeelle ja rupesi luomaan itselleen tekemistä golfalalla. Diplomi-insinöörin koulutuksen saanut Kainulainen oli monessa suhteessa edellä aikaansa.

Thaimaassa asuessaan Kainulainen oli hurahtanut golfiin, mutta sanoi olleensa surkea siinä, koska ei ymmärtänyt golfsvingin logiikkaa.

Ymmärtääkseen sitä paremmin Kainulainen kehitti erilaisia laitteita, joilla hän voisi mitata huippupelaajien suorituksia. Sen jälkeen hän rupesi pohtimaan, kuinka hän voisi saada omaa svingiään lähemmäksi huippujen suorituksia.

Mittauksiaan varten Kainulainen kehitti pelaajan painonsiirtoa mittaavan laudan. Sitä ennen hän oli kehittänyt rannetietokoneen, joka mittasi anturien avulla svingin kiihtyvyyksiä.

Kainulainen kehitti tasapitkät raudat 10 vuotta sitten

Noihin aikoihin Kainulainen kehitti myös tasapitkät raudat ja yksitasoisen svingin. Kainulainen julisti myös ratkaisseensa golfsvingin salaisuuden.

Mailoista ei kuitenkaan tullut kaupallista menestystä.

kainulainenwebRaimo Kainulainen vuonna 2007

Nyt tilanne saattaisi olla toinen. Tällä hetkellä nimittäin kohistaan yhdysvaltalaisesta yliopistopelaajasta Bryson DeChambeausta, josta asiantuntijat povaavat koko pelin mullistajaa.

Parhaillaan torstaina alkavaan Euroopan Tourin kisaan Dubai Desert Classiciin valmistautuva DeChambeaun pelin mullistava juttu ovat nimenomaan tasapitkät raudat. Siis sama asia, josta Kainulainen paasasi jo viime vuosikymmenellä.

Yksi ero miesten raudoissa kuitenkin on — Kainulaisen mailoissa oli rautakasin varsi ja DeChambeaun -seiskan.

DeChambeau on kertonut, että tasapitkien rautojen ansiosta pelaaja voi seistä rautamailoilla lyödessään aina samassa asennossa, mikä helpottaa tekemään aina toistettavan lyönnin. Lyöntien pituusero eri mailojen välillä syntyy nostokulman välisestä erosta.

Kainulaisen tapaan DeChambeau puhuu myös yksitasoisesta svingistä.

Kainulainen nimesi kehittämänsä tavan lyödä golfpalloa TasoSwingiksi ja toi myyntiin sen oivaltamista varten suunnitellut apuvälineet, kuten Ymmärryskauluksen ja mailaohjaimen, sekä opetuskirjan, jonka nimi on Helppo ja tarkka swingi.

Tasapitkät raudat eivät lyöneet läpi

 

 

Kymmenen vuotta sitten tasapitkät rautamailat eivät lyöneet vielä läpi. Ja vaikka toistaiseksi Bryson DeChambeausta kohistaankin, ei tasapitkiä mailoja ole ainakaan vielä isossa mittakaavassa ole saatavilla.

Mutta muuttuuko tilanne, kun Yhdysvaltain hallitseva amatöörimestari siirtyy ammattilaiseksi ja alkaa voittaa kisoja?

Ehkäpä. Isoja kisoja voittavalla ammattilaisella on huomattavasti enemmän golfuskottavuutta kuin singel-tason klubigolfarilla.

Jossain vaiheessa voimme siis nähdä senkin päivän, että tasapitkät raudat voivat alkaa yleistyä myös klubipelaajien käytössä. Mikäköhän suurista mailanvalmistajista lähtee tuomaan niitä ensimmäisenä niitä markkinoille?

Etsi luettavaa