Hyppää sisältöön

Colin Swatton on Jason Dayn caddie, valmentaja ja isähahmo

Colin Sweeney on Jason Dayn valmentaja

PGA Tourin sivuilla maanantaina julkaistu artikkeli kertoo Jason Dayn ja caddie-valmentaja Colin Swattonin matkasta golfmaailman huipulle.

Dayn australialainen isä Alvin Day ja Filippiineiltä kotoisin oleva äiti Dening menivät naimisiin ensi näkemältä oltuaan ensin kirjeenvaihdossa. Avioliitto ei kuitenkaan ollut onnistunut. Alkoholisoitunut Alvin pieksi poikaansa ja pyrki motivoimaan alle 12-vuotiasta Jasonia kilpailuissa väkivallan uhalla. 

Dayn ollessa 12-vuotias isä sairastui vatsasyöpään ja kuoli nopeasti. Vapautuminen isän kovasta kurista sai teini-ikään tulevan Dayn asettumaan kaikkia auktoriteetteja vastaan. Tämä näkyi alkoholin käyttönä ja tappeluina kaduilla ja koulussa. 

Epätoivoinen Dening lainasi rahaa veljeltään ja lähetti pojan sisäoppilaitokseen. Kooralbyn International School on yksi Australian parhaista golfkouluista, jonka ovat käyneet myös PGA Tourin tähdet Adam Scott ja Steven Bowditch

Uusi valmentaja ja isähahmo

Nuorena Colin Swatton näki opettavan golfammattilaisen työn houkuttelevana ansaita elantonsa, vaikka olikin enemmän kiinnostunut laskettelusta ja baseballista. Näissä lajeissa ei kuitenkaan ollut mahdollisuuksia tehdä uraa miehen kotimaassa Australiassa, mutta golfia oli tarjolla sitäkin enemmän. 

Swatton työskenteli opettajana ja mailanmyyjänä ensin Australiassa ja sitten Singaporessa. Kun Swattonin isä sairastui syöpään, hän palasi takaisin kotimaahansa. Isän kuoleman jälkeen Colin päätyi sattuman kautta väliaikaiseksi valmentajaksi Kooralbyn golfakatemiaan. Kuudessa kuukaudessa hän nousi akatemian valmennuksen johtoon. 

Dayn alku oppilaitoksessa ei ollut helppo ja itsepäisyys johti riitelyyn myös valmentajan kanssa. Nopeasti hän kuitenkin tajusi kuinka suuren rahallisen uhrauksen äiti ja siskot tekivät pojan golfpelin ja elämän kehittämiseksi. Valmentaja Colin Swattonista tuli ystävä ja tärkeä isähahmo nuorukaisen elämään. 

”Me puhuimme kirjaimellisesti kaikesta. Hän auttoi minua oppimaan päivittäisiä asioita elämästä”, Day sanoi.

”Hän on aina ollut tavoitettavissa. Jos minulla oli jotain kysyttävää. Pystyin puhumaan hänelle, kun matkustin ja pelasin. Koko ajan tuntui siltä, että hän välitti.”

Yhteistyö johtaa tärkeään voittoon 

Vuonna 2004 Day ja Swatton matkustivat USA:han Junior World Championshipiin. Reissu kannatti sillä Day voitti 15-17 vuotiaiden sarjan. Voiton jälkeen ammattilaisuus näytti hyvältä mahdollisuudelta. Vuonna 2007 19-vuotiaasta Daystä tuli historian nuorin voittaja Web.com tourilla, ja seuraavana vuonna matka jatkui PGA Tourille.

Colin Swattonin rooli toimi loistavasti caddiena ja valmentajana.

”Aluksi en uskonut, että hän kantaisi mailoja näin pitkään, mutta nyt en osaa kuvitella häntä ilman bägiä.” Day sanoo. 

”Me soljumme niin hyvin yhteen. Toivoisin, että hän kantaisi bägiä ainakin kunnes olen 40. Se olisi vielä 12 vuotta ja sitten voisimme katsoa uudestaan.”

GettyImages

Swattonin alkuperäinen tavoite oli auttaa Day major-voittoon tai maailmanlistan ykköseksi. Vaikka tavoitteet on saavutettu, antavat saavutukset uusia mielenkiintoisia haasteita. Uralla on löytynyt paljon opittavaa molemmille. 

Ystävyys ei ole tehnyt oloa liian mukavaksi

Molemmat ymmärtävät kuinka upeasta ammatista on kyse, ja työmoraali on vain kasvanut vuosien varrella.

Swatton käyttää vähintään yhtä paljon aikaa kilpailuihin valmistautumiseen kuin Day käyttää harjoitteluun. Swatton saapuu kisapaikoille hyvissä ajoin ja rakentaa voittoon johtavan pelistrategian. Kentän haasteista on tärkeää pystyä analysoimaan, mikä voittotulos tulee olemaan. Silloin peliin voidaan lähteä realistisin odotuksin. 

”Minulle tämä on yksi maailman parhaista töistä. Kun vaikein tehtävä on herätä aikaisin ja kävellä 18 reikää, mikä kestää 4 1/2 tuntia jos kartoitan kentän hyvin, se on maailman helpoin tehtävä verrattuna niihin, jotka istuvat kahdeksan tuntia päivässä näpyttäen tietokonetta”, Swatton toteaa.

Ellie Day, Jasonin vaimo, ymmärtää kuinka tärkeä yhteistyö on kyseessä.

”Jasonin tie olisi ollut täysin erilainen jos hän ei olisi tavannut Colinia. Kuka tietää missä hän olisi jos he eivät olisi tavanneet. Col on suuri syy siihen, että hän on päässyt näin pitkälle ja että matka vielä jatkuu.”

GettyImages

”Olen aina sanonut, että mikä tekee minusta kaikista ylpeimmän on se millaiseksi ihmiseksi hän on kasvanut. Hän on loistava mies, aviomies, ystävä ja isä. Olen ollut onnekas, että olen päässyt jakamaan suurimman osan tätä matkaa hänen kanssaan”, Swatton toteaa.

Lue alkuperäinen artikkeli täältä.


PGA Championship alkaa torstaina ja Jason Day kuuluu kisan voittajasuosikkeihin. Kisan televisioi Suomessa Viasat. Jos golf ei vielä näy kotonasi, tilaa Viasat täältä. Kaupan päälle saat GoGolf-lehden vuosikerran.


 

Etsi luettavaa