Hyppää sisältöön

Challenge Tour -tähdet ottivat kantaa liiton päävalmentajavalintaan: ”Kaikki pelaajat pärjäävät oman valmentajansa avulla”

Kalle Samooja uskoo

Kalle Samoojan ja Kim Koivun menestys tuo myös kompetenssia lausuntoihin. Challenge Tour -tähdet vastailivat sunnuntaina YLE:lle kysymyksiin Golfliiton roolista. Päävalmentajaksi kumpikaan ei tuntunut kaipaavan minkään luokan spesiastia.

Kalle Samooja ja Kim Koivu pelasivat Vierumäen kilpailussa tiensä katsojien sydämiin. Erityisesti Koivun voitto lämmitti katsojien mielen. YLE:n toimittajat lähtivät tenttaamaan miehiltä kokonaisvaltaisemmin vastauksia kuin pelkästään Vierumäen kisan osalta. 

Suomen miesten joukkue voitti kultaa joukkueiden EM-kisoissa. Fredrik Jendelidin kaudella menestystä on tullut tavanomaista enemmän. Miten paljon Samooja ja Koivu antavat EM-menestyksestä päävalmentaja Jendelidille kunniaa? Oliko voitolla mitään tekemistä päävalmentajan kanssa?

”Ei minun mielestä. Ne, ketkä EM-joukkueessa pelasivat, heillä on kanssa hyvät omat tiimit taustalla ja on tehty pitkään hyvin töitä. Ei vuodessa tai kahdessa tehdä ihmeitä tässä lajissa”, Kalle täräyttää. 

Jendelid ei ollut itse paikalla miesten EM-kisoissa, vaan tunnelmaa pitivät yllä Mikael Mustonen ja Matti Lindholm

”Liitolle heittäisin, että enemmän pitäisi tukea pelaajia, että päästäisiin pelaamaan ulkomaille. Minä luulen, että minullakin se, että olen päässyt pelaamaan ulkomailla ja että minua on tuettu pääsemään pelaamaan, niin se kokemus sieltä ruokkii. Jos pelaat vain täällä Suomessa, en usko, että sinusta ikinä tulee huippupelaajaa”, Koivu sanoo YLE:lle.

Golfliitosta asiaan vastaili Juha Juvonen. Itsekin henkilökohtaisen valmentajan roolissa toimiva Juvonen kertoo, että asiaa punnitaan tällä hetkellä mihin suuntaan päävalmentajan pestiä lähdetään viemään. 

”Mietitään kaikki tulokulmat, lähtien siitä, että jatkuuko päävalmentajan pesti yleensä, jatkuuko Frederikin pesti, hänen aikanaan on tullut hyviä tuloksia monella taholla ja on se toki vaikuttava tekijä. Valmennuksessa on myös muita valmentajia kuin päävalmentaja liittotasolla, nämä aiemmin mainitut henkilökohtaiset valmentajat. Käydään läpi koko prosessi, vielä on liian aikaista sanoa, mihin kelkka kääntyy”, Juvonen pyöritteli artikkelissa. 

Kalle Samoojan ehdottamaa ”manageria” on heitelty usein ilmoille huippupelaajien ja asiantuntijoiden suunnalta. Vastuuvalmennus kun on käytännössä aina pelaajan henkilökohtaisen tiimin kontolla, eikä liiton valmentajalle jää yleensä kuin tarkkaileva rooli. 

”Enemmän se maajoukkuevalmentajan rooli on amatööripuolella, enemmän ehkä sellaista general manageria huutaisi tämä ammattilaispuoli. Pystyttäisiin tukemaan niissä asioissa, mihin me tarvitaan apua”, Kalle kertoo. 

Liitto kuuntelee ammattilaisia todennäköisesti normaalia herkemmällä korvalla. Panostukset ovat siirtyneet entistä enemmän ammattilaisgolfiin, sillä mielessä siintää vuoden 2020 Olympialaiset, jossa osallistujat ovat maailman parhaita ammattilaisia. 

Miten Samooja itse uskoo, että viesti menee perille? 

”Epäilen. Ei ne tähänkään asti ole kuunnelleet. Kyllä meitä on ajatuksia tullut monien vuosien aikana mutta kyllä ne on sivuutettu, hallitus on tehnyt omia päätöksiään”, Kalle lopettaa.

Lähde: Yle.fi

Etsi luettavaa