Hyppää sisältöön

Bad Griesbach, Saksan golfkeskus

Uttlaun kentällä löytyy myös korkeuseroja.

Kun 8 500 asukkaan kaupungissa on kuusi 18-reikäistä, kolme 9-reikäistä ja kaksi 6-reikäistä golfkenttää, voidaan puhua melkoisesta golfkeskuksesta.

 

Bad Griesbach Baijerissa  on noussut Saksan golfin keskiöön vajaassa 30 vuodessa. Vielä 40 vuotta sitten kaupunki oli nykyistä merkityksettömämpi paikka. Niinkin myöhään kuin 1953 kaupungiksi nimetty taajama oli pelkkä Griesbach. 70-luvun alkupuolella löydetyt lämminvesi- ja kivennäisvesiesiintymät muuttivat kaiken nimeä myöten.  Niiden ansiosta Griesbachista tuli kylpyläkaupunki Bad Griesbach.

Mies nimeltään Alois Hartl pani muutoksen alulle. Hän on syntyperäinen griesbachilainen, joka opiskeli lukion jälkeen lakia Münchenissä. Valmistuttuaan Hartl työskenteli asianajajana maakunnan pääkaupungissa Passaussa.

Alois Hartl vietti Münchenissä ja Passaussa asuessaankin vapaa-aikansa Rott-joen laaksossa sijaitsevassa syntymäkaupungissaan Griesbachissa.

Hartl oli jo pitkään ounastellut, että seudulla saattaisi olla lämminvesi- ja mineraalivesilähde. Laimea aavistus johti lopulta pari vuotta kestäneisiin porauksiin. Ensimmäinen yritys ei tuottanut tulosta, sillä pora törmäsi kovaan graniittiin.

Lähde löytyi puolen kilometrin syvyydestä

Epäonnistuminen ei lannistanut yrittäjähenkistä lakimiestä. Uudet poraukset alkoivat öljynporausfirmassa työskennelleen insinööriystävän myötävaikutuksella. Yrityksellä oli sopivasti yksi poraustorni ja miehistö vapaana. Insinööriystäväkin oli vakuuttunut Hartlin aavisteluista.

Toinen porausyritys tuotti tuloksen 6. päivänä joulukuuta 1973. Pora tavoitti 497 metrin syvyydessä maanalaisen lämminvesilähteen, jonka vesi alkoi purskuta taivaalle 10-12 metriä korkeana suihkuna. Alois Hartl oli löytänyt etsimänsä.

Esiintymä sai löytöpäivän mukaisesti nimen Nikolaus-lähde. Lähteessä oli kuitenkin yksi puute. Veden lämpötila jäi niinkin alhaiseksi kuin 32 astetta.

Lämpötila ei ollut riittävästi Hartlin suunnitelmiin. Porauksia päätettiin jatkaa, niin että ensin mentiin  828 metrin ja sitten 1 522 metrin syvyyteen saakka. Lopulta tavoitettiin 68 astetta kuuma maanalainen vesiesiintymä.

Alueella lomailtiin ennen kylpylöitäkin

Hartlin löytöjen jälkeen Griesbach saattoi suuntautua tulevaisuuteen maan alta pulppuavan 32-68-asteisen veden varassa. Siihen pohjautui myös Alois Hartlin liiketoiminta. Hän alkoi rakentaa kotikaupunkiaan kylpyläkeskukseksi.

Entinen Griesbach on tänään kylpylä- ja golfkeskus Bad Griesbach. Ja Alois Hartl on yksi kaupungin kunniakansalaisista.

Griesbachin seutu oli ennen Hartlin porauksiakin lomailualuetta. Rott-joen laaksossa on miellyttävä ilmasto ja melko suuri aurinkopäivien osuus. Yöpymisten määrä oli kuitenkin niinkin vähäinen kuin 60 000 vuodessa.

70-luvulla alkanut kehitys on ollut merkittävää. Noin 40 vuodessa Bad Griesbachin kylpylöihin, hotelleihin, majataloihin, golfkenttiin ja muuhun infrastruktuuriin on investoitu valtavia summia. Yöpymisten määrä on kasvanut yli miljoonaan.

Hartl Resort on merkittävin Bad Griesbachin lomailuyrityksistä. Se aloitti kylpylä- ja majoitustoiminnalla, johon liitettiin myöhemmin golfmatkailu. Tältä osin vaalittiin Keski-Euroopan perinteitä. Juuri Saksassa oli aikoinaan tavallista, että golfkenttiä  rakennettiin  kylpyläkaupunkeihin asiakkaiden viihdyke- ja harrastuspaikoiksi.

Bad Griesbachissa on tällä hetkellä 3500 vuodepaikkaa. Valinnanvaraa on majatalosta luksustason hotelliin.

Olennainen osa lomakaupungin palveluja ovat jo pitkään olleet lämpövesi- ja kivennäisvesihoidot, joissa käytetään juuri maan uumenista pulppuavaa fluoria, natriumvetykarbonaattia ja natriumkloridia sisältävää lämmintä vettä. Lämpimien kivennäisvesikylpyjen  väitetään lievittävän reumaattisuutta ja kolotuksia, kohentavan vointia ja rauhoittavan jopa mieltä.  

Golfia 80-luvun lopulta

Bernhard Langer on suunnitellut Bad Griesbachiin kenttiä.

Bernhard Langer on suunnitellut Bad Griesbachiin kenttiä yhdessä Kurt Rossknechtin kanssa.

Getty Images

Golf tuli turistien houkuttelemiseksi kuvioihin 1980-luvun lopulla. Bad Griesbachiin rakennettiin vajaassa 20 vuodessa kuusi 18-reikäistä ja muutama pienempi kenttä. Kenttien lisäksi alueella on mahtava Golfodrom-harjoituskeskus.

Baijerissa pelataan golfia huomattavasti pitempään kuin Suomessa. Kentät ovat usein pelikunnossa maaliskuusta marraskuuhun. Talvitauko jää vain muutaman kuukauden mittaiseksi. Silloinkin jotkut kentät ovat kelien salliessa auki talvigriineille.

Vuonna 1990 avatun Golfodromin toiminta on ympärivuotista. Palkkalistoilla on noin 35 ammattilaista pitämässä kursseja ja antamassa valmennusta. Driving rangen 210 lyöntipaikasta 109 on katettua ja niistä 21 varustettu lämmityksellä. Puttiharjoittelua varten on 72-reikäinen viheriö (noin 4 000 m2) ulkona ja 27-reikäinen sisähallissa. Varustukseen kuuluu lisäksi kuntokeskus, golfshop ja ravintola.

Kurt Rossknecht on Bad Griesbachin golfkenttien pääasiallinen suunnittelija. Hänhän on ollut pitkään Saksan golfkenttäarkkitehtien kärkinimi. Rossknechtin kenttiä on paitsi Saksassa myös eri puolilla Eurooppaa.

Rossknecht on tehnyt kolmen kentän suunnittelussa yhteistyötä Bernhard Langerin kanssa. Saksan golfin pitkäaikainen ikoni on myös menestynyt myös designerina pelaamisen ohessa. Näitä kenttiä markkinoidaankin tunnetumman Langerin nimellä.

Sagmühle avattiin ensimmäisenä

Lederbachin kenttä on Bad Griesbachin ensimmäinen kenttä.

Lederbachin kenttä on Bad Griesbachin ensimmäinen kenttä.

Ensimmäisenä kenttänä Bad Griesbachissa avattiin Sagmühle vuonna 1987. Rott-joen äärellä kulkeva kenttä saneerattiin 2003, jolloin rakennettu kastelujärjestelmä pitää väylät ja viheriöt kunnossa kuivinakin kesinä. Sagmühle sijaitsee tasaisessa maastossa monien vesiesteiden luodessa vaikeutta peliin.

1989 kaupungin lähelle Uttlaun kylään valmistui toinen 18-reikäinen kenttä. Golfplatz Uttlau kukkuloineen tarjoaa pelaajalle vaihtelevamman maaston kuin Sagmühlen tasainen kenttä.

Uttlaussa voi nauttia pitkistä laaksoon suuntautuvista avauksista.

Yleisilmeeltään kenttä on vaihteleva. Kukkuloiden ohella vesiesteet tuovat oman vaikeutensa peliin. Uttlauta luonnehditaan paitsi fyysisesti myös urheilullisesti vaativaksi. Puttipelin on syytä olla kunnossa suurilla viheriöillä.

Vuonna 1990 valmistuneen Golfodrom-harjoituskeskuksen yhteyteen rakennettiin kolme yhdeksänreikäistä pikkukenttää harjoituskäyttöön. 2002 harjoittelukentät saivat rinnalleen 6-reikäisen Chervo Junior -kentän lasten käyttöön. Lisäksi alueella on 6-reikäinen harjoituskenttä Hackerwiese ensikertalaisille kokeilijoille.

Brunnwies lippulaivakenttä

Brunnwies kuuluu Saksan arvostetuimpien kenttien joukkoon.

Brunnwies kuuluu Saksan arvostetuimpien kenttien joukkoon.

Hartl Resortin satsaukset golfiin jatkuivat 1991, jolloin valmistui Aldiana Golf Course Lederbach. Myös lyhyemmällä nimellä Aida kulkeva kenttä saa osakseen luonnehdinnan mestariteos. Fyysisesti raskas kenttä sijoittuu lähes vuoriseen maastoon. Näkymät ovat upeita, mutta joidenkin väylien pelaaminen ilman autoa on lähes vuorikiipeilyä.

Toisaalta Aldianassa on Uttlaun tapaan mahdollisuus nauttia pitkistä näyttävistä lyönneistä alas laaksoon. Leveistä väylistä huolimatta Aldiana on vaativa ja vaikea kenttä. Erityisesti rinteillä sijaitsevat väylät lisäävät vaikeutta.

Muutaman vuoden hengähdystauon jälkeen Bad Griesbachissa otettiin käyttöön Hartl Resortin lippulaiva Brunnwies. 1995 valmistunut kenttä on ensimmäinen Bernhard Langerin ja Kurt Rossknechtin yhteistyönä syntyneistä kentistä. Sitä kuvaillaan ”vähän mäkiseksi ja urheilullisesti vaativaksi”.

Brunnwies sijaitsee kauniissa hyvin hoidetussa maastossa, jota luonnehditaan muun muassa ”Baijerin Toscanaksi”. Kenttä  on saanut hyviä mainintoja golflehtien vertailuissa. Golf World arvioi aikoinaan sen olevan maailman 20 parhaan kentän joukossa, toisaalla saksalainen Golf Journal nimesi 2001 Brunnwiesin Saksan ykköseksi. GJ:n lukijoiden äänestyksessä viime vuonna Brunnwies  sijoittui neljänneksi.

Hartl Resortin kenttän valmistuivat 2000-luvun alussa

Hartl Resortin Mercedes-Benz-kentällä on myös vesiesteitä.

Hartl Resortin Mercedes-Benz-kentällä on myös vesiesteitä.

Viimeisinä Hartl Resortin kenttinä valmistuivat Beckenbauer 2002 ja Audi 2003. Ne muodostavat yhdessä 36-reikäisen golflaitoksen muutama kilometri kaupungin ulkopuolella. Kentillä on yhteinen klubitalo ja yhteiset harjoittelualueet. Viereisinä kenttinä ne ovat Sagmühlen tapaan tasaisia ja fyysisesti helppoja. Alueen halki luikerteleva Rott-joki merkitsee  kuitenkin runsaasti vesiesteitä ja luo vaikeutta kummallekin.

Vierekkäin olevista kentistä Beckenbauer on selvästi pidempi. Maaston tasaisuutta kuvaa hyvin, että parhaimmillaan Beckenbauer-kentällä näkyy 12 läheisen kylän kirkontornit. Näkymät ovat siistiä maalaismaisemaa.

Kenttien nimet ovat saksalaisia legendoja. Jalkapalloilija Franz Beckenbauer on antanut nimensä 2002 valmistuneelle kentälle. Mies tunnetaan innokkaana ja tasokkaana golfaajana.  Hän kuuluu myös Alois Hartlin ystäväpiiriin.

Audi on taas erittäin tunnettu saksalainen tavaramerkki. Alkuvaiheessa kentän nimi oli tosin Jaguar, joka vaihtui myöhemmin Mercedes-Benziksi ja nyt siis Audiksi.

Etsi luettavaa