Hyppää sisältöön

Arto Teittinen ei näe suuria mullistuksia uusissa säännöissä

Golfin säännöt yksinkertaistuvat
Arto Teittinen johtaa ja tuomaroi Finnish Tourin kisoja läpi kauden.

Arto Teittisen puhelinlinjat ovat käyneet kuumina eilisen sääntöuudistusjulkaisun jälkeen. Suomen tunnetuin golftuomari on tasapainoillut vanhojen ja uusien sääntöjen tulkitsemisen välissä viimeiset päivät, eikä ole vielä miettinyt uudistuksia kovin paljoa.

Arto Teittinen huomasi tarkkana miehenä eilisessä GoGolfin sääntöjutussa muutaman asiavirheen. Jyväskyläläinen laittoi kohteliaasti viestiä ja otimme puhelinpalaverin aamun kunniaksi. Teittinen on tiennyt uudistuksista jo vuoden päivät, joskin viimeisen parin kuukauden aikana uudistuksiin tuli muutama lisäuudistus. 

”Itse näen tärkeimpänä uudistuksena droppimuutoksen. Droppi tulee tehdä noin polvenkorkeudelta jatkossa. Aiemmin sivuvesiesteestä vapautuessa piti vapautua kahden mailanmitan päähän, josta se sai valua vielä kaksi mailanmittaa – nyt sen pitää jäädä droppialueen sisälle. Tämä tulee varmasti aiheuttamaan pientä kikkailua varsinkin tosissaan pelaavien keskuudessa”, Teittinen näkee. 

GoGolfin jutussa oli pieni virhe. Yhden ja kahden mailanmitan dropit tulevat säilymään (jutussa luki, että aina kaksi mailanmittaa). Pelaajan käyttää aina bägin pisintä mailaa mittayksikkönä, paitsi putteria ei lasketa mukaan muodostaessa ”droppialuetta”. 

Säännöissä Teittinen näkee, että turhia rangaistuksia on pyritty poistamaan, joka on selkeästi hyvä asia. 

”Onhan se ollut vähän turhauttavaa kun tuomareidenkin tehtäväksi on usein nähty rankkareiden jakaminen, vaikka todellinen tehtävä on ollut auttaa pelaajaa. Nyt voidaan tiivistää, että asiat, jotka eivät ole hyödyttäneet pelaajaa ja niistä on jaettu lisälyöntejä ovat poistuneet tai ainakin vähentyneet. Esimerkiksi tuplaosuman tuoma lisälyönti on varmasti tuntunut aika hölmöltä kun pallo on muutenkin lähtenyt kauas siitä mihin sen on ollut tarkoitus lähteä.” 

Ensi vuonna viheriöllä saa myös putata lippu reiässä. Teittinen ei usko, että tämä tapa tulisi kilpagolfissa yleistymään. 

”Viheriöllä saa siis putata vaikka metristä lippu reiässä. Eihän siitä mitään hyötyä ole oikein kenellekään, mutta tässäkin on ajateltu pelinopeutta.” 

Yksi huoli Teittisellä on uusiin sääntöihin liittyen. Jo nyt alkanut ”hössötys”. 

”Tulee muistaa, että säännöt eivät ole vielä tänä kesänä käytössä. Eihän sillä ole mitään väliä jos harjoituskierroksella tai kavereiden kanssa käyttää jo nyt uusia sääntöjä, mutta kisoissa ja tasoituskierroksilla vanhat säännöt ovat toistaiseksi ainoat oikeat. Voi olla, että tänä kesänä tulee jo sekaannuksia kun moni alkaa soveltamaan uusia sääntöjä etuajassa. Oikea aika näiden opetteluun on vasta kauden jälkeen syksyllä.”

Teittinen on itse suuntaamassa ensi viikonloppuna Nairobiin. Matkanjohtajana toimii pelaaja Oliver Lindell, joka avaa Challenge Tour -kautensa Keniassa. Teittinen on bäginkantohommissa muutaman kerran kevään ja alkukesän aikana. 

”Pitää vähän soveltaa omia tuomarointiaikatauluja, joten täysipäiväiseksi caddieksi en ole vielä ainakaan lähdöss. Kyllä säännöt ovat sen verran lähellä sydäntä, että sillä saralla omat suurimmat intohimot ovat ainakin vielä”, Teittinen päättää.

 

 

Etsi luettavaa