Hyppää sisältöön

Antti Vaalaksesta GoGolfin uusi head pro

Antti Vaalas aloittaa GoGolfin head prona. Hän jatkaa opettamista myös Kytäjällä.

Kokenut golfopettaja Antti Vaalas aloittaa GoGolfin head prona. Vaalas alkaa vetää GoGolfin treenejä Leppävaaran Continental Rangella ja kehittää GoGolfin treenejä eteenpäin. Vaalas jatkaa myös Kytäjällä, jossa hän on työskennellyt kentän avaamisesta lähtien.

Mitkä ovat perusajatuksiasi golfopetuksessa?

Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa lyödä palloa. Ei tarvitse kauan katsoa hyviä golfareita, kun huomaa, että tyylejä on monenlaisia. Moni ei kuitenkaan ole löytänyt omaa, itselle helppoa tapaa pelata. Vielä pahempi asia on se, että todella monella on täysin virheellisiä käsityksiä siitä, mitä svingatessa tai jo pallolle asettuessa pitäisi tehdä. Harmittaa nähdä, kun golfarit väkisin yrittävät tehdä jotain, mikä ei tule ikinä toimimaan ainakaan helposti. Joten golfopetuksen perusajatus on auttaa golfaria ymmärtämään, mistä omat hyvät lyönnit syntyvät ja samalla karsia haitallisia käsityksiä.

Miksi golfari hyötyy säännöllisestä ohjatusta harjoittelusta?

Suurin osa meistä haluaa pelata paremmin. Kuka nyt ei haluaisi nähdä oman pelin kehittyvän. Mutta sehän vaatii harjoittelua. Paras tapa varmistaa, että tulee harjoiteltua, on osallistua ryhmätreeneihin, eli säännölliseen ohjattuun harjoitteluun. Jos aina pitää itse miettiä, mitä ja miten treenata, niin homma jää herkästi puolitiehen. Ryhmässä jaksaa muutenkin paremmin. Ja ryhmässä saattaa tulla eteen uusia keinoja treenata, jotka parhaimmillaan innoittavat tekemään myös enemmän omaa harjoittelua.

Alat kehittää GoGolfille myös treenikonseptia. Mitä on luvassa?

Parhaissa treeneissä on sopiva tasapaino tekniikan kehittämisen ja lyöntien harjoittelun välillä. Lyhyessäkin ajassa pystytään tekemään kumpaakin, kunhan nämä eivät  sekoitu keskenään. Parhaissa treeneissä on myös tietynlainen positiivinen tekemisen meininki. Ja parhaat treenit innoittavat useampia ylipäätään osallistumaan. Tavoite on kehittää ryhmätreenejä, joissa nämä toteutuvat mahdollisimman hyvin ja usein. Tämä toiminta on nyt aluillaan, ja mahdollisuuksia paljon. Palataan asiaan piakkoin.

Hyvin nopeasti golfista tuli oman elämäni tärkein asia, kaikkea muuta tehtiin pitkään täysin golfin ehdoilla.

Mikä oli aikoinaan kimmokkeesi golfin aloittamiseen?

Vanhemmilla oli säännöllinen golftunti Sigge Nyströmin kanssa Talissa. He ottivat minut ja sisareni mukaan tunneille. Sähläsin rautaseiskan kanssa jossain sivumalla ja välillä Sigge kävi näyttämässä tyylikkään chipin. Siitä se lähti, olin hieman alle 10-vuotias. Hyvin nopeasti golfista tuli oman elämäni tärkein asia, kaikkea muuta tehtiin pitkään täysin golfin ehdoilla.

Haaveilitko koskaan ammattilaispelaajan urasta?

Joka päivä, kunnes Jenkeissä yliopistogolfia pelatessa realiteetit tai ainakin uskonpuute iski. Loistavia pelaajia oli uskomattoman paljon. Ja parhaat olivat niin käsittämättömän hyviä. Pikkuhiljaa keskityin enemmän ja enemmän itse opiskeluun ja golf jäi ensimmäistä kertaa sitten lapsuuden kakkoseksi.

Entä mikä oli kimmokkeesi opettamisen aloittamiseen?

Se tuli alunperin sattumalta. Olin keväällä Amerikassa opiskelemassa, kun minulle soitettiin ja kysyttiin, kiinnostaisiko kesätyö alkeiskurssien vetäjänä. Nurmijärvelle rakennettiin uutta kenttää, mutta range oli jo olemassa. Joten se ensimmäinen kesä meni siten, että treenasin ja pelasin ensin itse päivän ja illaksi lähdin vetämään alkeiskursseja. Hyvä kesätyö, mutta kurssien vetämisestä en tiennyt yhtään mitään. Itselle on jäänyt mielikuva, että minulla ainakin oli hauskaa. Toivottavasti useampi kurssilaisista oikeasti aloitti golfin.

Mitkä ovat vahvuutesti valmentajana?

Viitaten edelliseen vastaukseen niin jo opetuskokemustakin on kertynyt yli neljännesvuosisata. Lisäksi sitä on aina ollut kiinnostunut itse oppimaan uutta, kaikin keinoin on halunnut oppia ymmärtää itse mitkä asiat golfissa toimivat ja mitkä eivät. 

Ja vaikka sitä on parhaimmillaan pelannut ihan hyvin, niin on sitä itsekin oltu joskus tosi syvällä oman pelin kanssa. Joten ymmärrän kyllä myös kaveria, jolla mikään ei tahdo onnistua.

Sinulla on myös online-valmennusklubi. Mitä sille kuuluu?

Online Golfklubille kuuluu oikein hyvää, kiitos kysymästä. Jäseniä on hivenen reilu 200. Porukkaa on ympäri Suomen, osa on omia vakio-oppilaita, mutta paljon on myös minulle ennestään tuntemattomia. Suuri osa haluaa oppia ymmärtämään svingiä vähän paremmin, mutta joukossa on varmasti niitäkin, jotka eivät voi koskaan voi saada tarpeeksi golfia. Tuotan säännöllisesti uutta materiaalia heille. Ehdottomasti suurin haaste on saada klubilaiset osallistumaan aktiivisemmin, siinä on vielä paljon tekemistä. Klubin ensimmäiset avoimet Mestikset pelataan muuten Kytäjällä 8.7. Koska kisa on avoin niin mukaan pääsee, kunhan on valmis pelamaan lyöntipeliä. 

Olet työskennellyt golfammattilaisena vuodesta 1989 lähtien? Mikä tässä ajassa on muuttunut ja toisaalta pysynyt samana golfin opetuksessa.

Aikanaan yksityistunnit dominoivat täysin. Oli toki alkeiskurssit ja jotain ryhmäjuttuja, mutta valtaosa työstä oli yksityisopetusta. Nykyään niiden rooli on pienempi, mutta kokonaan ne eivät tule koskaan katoamaan. Yksityistunti tulee aina olemaan se henkilökohtaisin juttu, ja monille se on tärkeä. Mutta ryhmissä on tulevaisuutta monestakin eri syytä. 

Nykyään eletään mielenkiintoisia aikoja golfopetuksessa. Teknologia on tullut kovaa viime vuodet. Ja jotenkin se hakee yhä paikkaansa. Kautta aikain parhaat tulokset opetuksessa ovat syntyneet oppilaan ja opettajan vuorovaikutuksesta, oli se sitten ryhmässä tai yksityisesti. Se tuskin muuttuu koskaan.

Antti Vaalas on GoGolfin uusi head pro. Hän kirjoitti myös kolumnin keskiviikkona ilmestyvään GoGolf-lehteen. Jutun otsikko on: Sekoittaako golfopettaja pelisi?

Vaalaksen GoGolf-treeneihin voi ilmoittautua täältä

 

Etsi luettavaa