Hyppää sisältöön

Antti Ahokkaalla uudet tuulet: Jokerikortti mukaan valmennustiimiin

Antti Ahokas on laittanut rakennuspalikoita uusiksi off-seasonin aikana

Antti Ahokas on 34-vuotias perheenisä. Lupaava juniori- ja amatööriura sai myös kovan startin ammattilaisena, mutta sittemmin on ollut synkkää. Valonpilkahduksien lisäksi nimen perään ilmestyi vuonna 2019 useinmiten kirjainsarja MC. Miksi ja mitä seuraavaksi?

Hyvät vai huonot uutiset ensin? Mennään positiivisilla asioilla. Antti Ahokas sijoittui toiseksi Challenge Tourin kilpailussa Espanjassa alkuvuodesta ja oli pitkään rankingissa korkealla saavutuksen myötä. Sittemmin ei tapahtunut käytännössä mitään positiivista ennen elokuun alussa pelattua Kivitippu Pro-Amia Lappajärvellä, jossa Antti kiilasi voittoon pitkästä aikaa. 

Challenge Touria päätyönään pelannut Ahokas pääsi kakkossijan lisäksi vain kerran jatkokierroksille koko kauden aikana. Sekin oli 50:s sija Tshekin osakilpailussa. Kierroskeskiarvo lähenteli luokkaa 75, jolla hädintuskin pärjäisi Finnish Tourilla. Mikä oli pielessä Antti? 

Antti Ahokas tunnetaan eritttäin viisaana, sosiaalisena ja mukavana miehenä, joka ei pelkää tarttua aiheisiin. Hän osaa kertoa erittäin analyyttisesti tilanteensa suuria kokonaisuuksia ymmärtäen. 30 minuutin puhelun aikana käy ilmi, että menneet alkaa olla jätetty taakse ja katse suunnattu tulevaan. 

”Olihan se ihan hirveän vaikea ja raskas kausi henkisesti. Keväällä oli tietenkin toivoa täynnä kun sai ison onnistumisen alkukauteen, mutta sitten ongelmat alkoivat todenteolla”, Antti Ahokas kertoo. 

”Kaiken ongelman alku oli avauspelaaminen. Golf on hirveän vaikeaa ammattilaistasolla jos avaukset eivät pysy ladussa ja joutuu selviytymään kierroksia alusta loppuun. Se solmu ei oikein auennut missään vaiheessa vuotta. Kyse oli pitkälti teknisestä ongelmasta”, Ahokas taustoittaa. 

Rankan kauden aikana tulleet onnistumiset pitivät kuitenkin motivaation yllä ja katseen tiukasti tulevaan. 

”Ilman onnistumisia ja kärkipään taisteluita olisi varmasti vaikea nähdä kovin ruusuista tulevaisuutta. Tiedän, että olen parhaimmillani silloin kun pelataan kärkipäässä voitosta – sinne pitäisi vain päästä useammin. Kakkosija Espanjasta ja voitto Kivitipusta loivat taas mielikuvaa, että tässä ammatissa pystyy menestymään”, Antti jatkaa. 

Marko "kosti" Kostensalo voitti toisen suojattinsa kanssa kesällä Ringside Extreme Challengen

Marko ”kosti” Kostensalo voitti toisen suojattinsa kanssa kesällä Ringside Extreme Challengen

Ari Vepsä

Paluu vanhaan valmentajaan ja tiimiin yllätysnimi

Voittotaistoihin pääseminen vaatii parempaa avauspelaamista. Pitkä yhteistyö Mika Piltzin kanssa ei kantanut sellaista hedelmää kuin kumpikaan olisi toivonut. Mitään dramatiikkaa eroon ei kuitenkaan liity. Antti sanoo kehittyneensä Mikan opissa erittäin paljon teknisesti, mutta aina pelaajan ja valmentajan välinen yhteistyö ei vain tuo sellaisia tuloksia kuin toivotaan. 

”Mika on tehnyt aivan huikean työn golfin parissa ja miulta ei löydy mitään muuta kuin arvostusta häntä kohtaan. Kyseessä on todellinen ammattilainen ja ihan yhteisymmärryksessä tajuttiin, että täytyy hakea menestystä jotain muuta kautta. Yhdessä kerettiin olla noin viitisen vuotta ja sieltä varmasti on jäänyt paljon hyviä rakennuspalikoita tulevaisuutta ajatellen. Mika laittaa aina pelaajan edun itsensä edelle”, Antti kertoo yhteistyöstä Mika Piltzin kanssa. 

Golfvalmennusvastuu siirtyi karsintojen alla vanhalle tutulle, lahtelaislähtöiselle Marko ”Kosti” Kostensalolle. Nykyään Imatralla liikunnanopettajana työskentelevä Kosti oli myös Antin ensimmäinen henkilökohtainen valmentaja. 

”Varmaan aloitettiin yhteistyö kun olin 12-13 vuotias. Kostin paluun myötä on taas vähän uusia tuulia tekemisessä ja todella optimistinen olo tämän yhteistyön osalta tulevaan liittyen.”

Fysiikkapuolesta vastaa edelleen Eero Partio, jonka tiimissä ovat myös Kalle Samooja, Tapio Pulkkanen, Roope Kakko ja Jonathan Jolkkonen. Yksi uusi nimi tiimiin on kuitenkin tullut ja se on kaikista mielenkiintoisin uudistus. 

Erkka Westerlundin sain mukaan tiimiin. Se yhteistyö on vielä kohtalaisen tuoretta, mutta halusin mukaan tyypin, jolla on laaja-alainen näkemys huippu-urheilusta ja valmentautumisesta sekä päivittäisen tekemisen ja arjen vaatimuksista. Erkan kanssa ei tietenkään tekniikasta puhuta, vaan yhteistyö on enemmän muotoa henkisen valmentautumisen ja kokonaisvaltaisen tekemisen suunnittelun ympärillä”, Antti paljastaa. 

Westerlundia Antti kehuu aktiiviseksi klubipelaajaksi. Yhteistyö toimii niin puhelimessa, kahvikupin ääressä kuin päivittäisten treenien seuraamisessa. 

”Siinä on vähän kaikkea ja saa nähdä miten kaikki tulee muodostumaan kun kyse on vielä tuoreesta asiasta. Erkka on käynyt katsomassa myös treenaamista ja sitten on puhuttu ja kahviteltu. Tästä yhteistyöstä miulla on todella hyvä tunne ja se tuo ihan uudenlaista näkemystä tekemiseen. Erkka kysyy todella tarkkoja kysymyksiä, jotka herättelevät hyvin pelaajaa”, Antti innostuu. 

Antti Ahokas auringonlaskussa lauantai-illan lähimmäs lippua -kilpailussa

Antti Ahokas auringonlaskussa lauantai-illan lähimmäs lippua -kilpailussa

Järviseudun Golf

Paluu vanhaan mailamerkkiin – jopa vanhempi putteri kuin Korhosella?

Toistaiseksi tässä jutussa on käyty läpi miten Antti on palannut vanhaan valmentajaan ja ottanut yhden Suomen arvostetuimmista valmentajista tiimiin yli lajirajojen. Eikä tässä vielä kaikki! 

Ahokas on vaihtamassa mailansa takaisin vanhaan ja tuttuun merkkiin, joka on ollut käytössä jo amatööriajoista lähtin. Pingin tehdas kutsuu tammikuun puolivälissä Englantiin. 

”Olen tehnyt Callawayn kanssa yhteistyötä viimeiset viitisen vuotta. Se diili oli vähän Euroopan Callawayn ja Suomen Callawayn kanssa. Todella hienoa oli toimia ja varsinkin Suomen puolella Mikael Jusslin on ollut iso apu. Samaan aikaan olen todella mielissäni paluusta Pingille, joka kuitenkin on ollut mulle se ensimmäinen merkki jolla olen alkanut pelaamaan tosissani ja menestymään”, Antti kertoo. 

Pingin diili on ”European Tourin” kanssa tehty, eli se takaa Antille parhaat palvelut ja täyden fittauksen suoraan tehtaalla. Matkapäivät Lontooseen on varattu ja paluulennolla matkatavaroissa on myös uudet Pingin mailat. 

”Kaikki mitoitetaan tietenkin millilleen toiveideni mukaan. Onhan uudet mailat aina jopa ammattilaiselle iso motivaattori, samalla muutos. Sen jälkeen on nopeasti ideana päästä nurmelle treenaamaan. Toistaiseksi treenit on käyty mailojen kanssa Malmin hallissa.” 

Yksi maila on säilynyt Antin bägissä lähes 20-vuotta. Pingin Craz-y putteri vuodelta 2002. 

”En ole varma kummalla on vanhempi malli, mulla vai Mikko Korhosella. Aikanaan teetin kolme back uppia tästä mailasta ja nyt on viimeinen käytössä. Olen toki välissä kokeillut ties mitä muitakin puttereita, mutta tähän on jääty. Saa nähdä mitä ne tehtaalla sanoo kun kerron haluavani samanlaisen lähes 18-vuotta vanhan mailan”, hän nauraa. 

Näkökulma: Positiivisia uudistuksia ja ajatuksia tulevasta

Antti Ahokkaan kanssa puhelu vakuuttaa, että uudistukset olivat tarpeellisia ja ne ovat selkeästi sytyttäneet kipinää jo kokeneeseen ammattilaiseen. Kaksinkertainen Challenge Tour -voittaja on koko ammattilaisuransa ollut tunnettu epätasaisuudestaan, mutta äärimmäisestä potentiaalistaan. Tasapaksua Antista ei ole saanut tekemälläkään. Toivottavasti ei saa jatkossakaan. 

Perheessä on nykyään 2-vuotias tytär Elsi ja vaimo Annika Ahokas. Espoolaisperhe viettää nyt laadukasta perhe-elämää ja Antti on päässyt takaisin treenaamisen pariin – akut on kuulemma ladattu täyteen kuten motivaatiopankkikin. 

Antti ei tiedä onko luvassa matkaa Etelä-Afrikkaan, sillä Challenge Tourin ranking 88 ei anna läheskään täyttä kategoriaa ensi kauteen. Osittain ”Lappeenrannan Hitchcock” nojaa kutsuihin kalenterinsa täydentämiseksi. 

Maltti on valttia ja sitä Antti korosti. Hänellä ei ole mikään kiire takaisin kisojen ääreen, vaan motivaatio harjoittelua ja itsensä kehittämistä golfarina kohtaan on korkealla. Ei kuulemma haittaa vaikka kausi todenteolla alkaisi vasta toukokuussa. 

Miten Erkan liittyminen tiimiin tuo golfarin peliin? Vanha valmentaja, uus-vanhat välineet. Voittajatyyppi tarvitsee voittotaistoja ja tasaisuutta elääkseen suurimpaan potentiaaliinsa. Aika näyttää, mutta juttelun perusteella jopa allekirjoittanut odottaa vesi kielellä vasurin tulevaa kautta. 

Antti myös lupasi, että jos kutsu käy tänäkin vuonna Masters Tournamentin kommentaattorin rooliin, ovat vanhat muistiinpanot valmiina ja uudet rakentuvat nopeasti. 

”Golfillisesti on ollut synkkää, mutta nyt senkin osalta on todella hyviä asioita ja uudistuksia, joista on syytä olla innoissaan. Jos aikataulut osuvat, olen varmasti myös käytettävissä Mastersiin, sillä se oli myös todella mielenkiintoista hommaa ja hieno kilpailu”, sanavalmis Ahokas lupaa! 

Etsi luettavaa