Hyppää sisältöön

Anser tai usein kopio siitä on vastaus monen puttiongelmiin

club1

Rory McIlroyn, Jordan Spiethin ja Rickie Fowlerin bägistä löytyy kopio Karsten Solheimin yli 50 vuotta sitten kehittämästä Ping Anser -putterista. Tiesitkö, että putterin nimesi Solheimin vaimo.

anserit

Kun Karsten Solheim kehitti autotallissaan uudenlaisen putterin eli Ping Anserin, hän tuskin arvasi, millainen menestystuote siitä tulee.

Siitä on muodostunut alalle eräänlainen standardi, sillä tämä päivänä kaikilta suurilta putterinvalmistajilta löytyy valikoimistaan malli, joka muistuttaa suuresti Solheimin suunnittelemaa putteria.

Hyvä esimerkki tästä nähtiin viime viikolla, kun Rickie Fowler, Jordan Spieth ja Rory McIlroy pelasivat samassa ryhmässä Abu Dhabin kisassa. Kun nuoret miehet pääsivät viheriölle, heistä jokaisen caddie ojensi pelaajalleen tätä Pingin klassikkoa muistuttavan putterin.

Kulmaraudoissa ei kuitenkaan lukenut Ping, vaan McIlroyn mailan oli kuitenkin valmistanut Nike, kun taas Spiethin ja Fowlerin putteri tuli Scotty Cameronilta.

Mutta kyllä maailmalta löytyy edelleen niitäkin kiertuepelaajia, jotka luottavat ehtaan Pingin Anseriin. Heitä ovat muun muassa Andy Sullivan, Angel Cabrera, Bubba Watson, Chris DiMarco ja Hunter Mahan.

Kauppa alkoi käydä Boroksen voiton jälkeen

Ensimmäinen Anser-putteri näki päivänvalon 60-luvun puolivälin jälkeen. Ensimmäisen putterin hän oli valmistanut jo 1959, ja hän suunnitteli ja rakensi mailoja autotalliin pystyttämässään tehtaassa omien insinööritöidensä ohella.

Vuonna 1966 hän kuitenkin päätti perustaa yrityksen, lopettaa päivätyönsä ja vuokrata kunnon tuotantotilat.

Kesti joitain vuosia, ennen kuin ne alkoivat käydä kaupaksi. Pingin kaupallisena läpimurtona pidetään sitä, kun Julius Boros voitti Anserilla PGA Tourin osakilpailun vuonna 1967. Aiemmin maaliskuussa Solheim oli saanut Anser-putterilleen patentin.

Kaksi vuotta myöhemmin George Archer voitti Anserilla ensimmäisen major-turnauksen eli Masters Tournamentin.

Solheimin kuningasajatus Anser-putterissa oli yksinkertainen. Hän siirsi massaa lavan kärkeen ja kantaan. Se teki hänen putteristaan blade-puttereita vakaamman, eikä lapa kääntynyt yhtä helposti vinoon, vaikka osuma ei olisikaan ollut täysin puhdas.

Lisäksi Anserin kulmikkaat muodot helpottavat tähtäystä, sillä kaikki putterin linjaukset ovat samansuuntaiset kohdelinjan kanssa. Tähtäystä helpottaa myös varren offset, jolloin pallo on ikään kuin varren jatkeena.

Samoihin aikoihin Solheim kehitti markkinoiden ensimmäiset kehäpainotteiset rautamailat. Nekin helpottivat peliä ja menivät hyvin kaupaksi.

Ping menestyi hyvin innovatiivisuutensa ansiosta, ja muut mailamerkit seurasivat sen jalan jälkiä.

Vaimo nimesi klassikkoputterin

Karsten Solheimia voidaan pitää merkittävänä hahmona myös golfin suosion kasvamisen näkökulmasta. Kehäpainoiset raudat suurensivat sweet spotia, mikä helpotti merkittävästi pallonlyömistä ja toi golfin yhä useamman ihmisen ulottuville.

80-luvulla Ping toi myyntiin Eye2-raudat, joista tuli aikakautensa suosituimmat rautamailat.

Kehäpainotteisten mailojen tulemista vaikeiden blade-mailojen rinnalle voidaan pitää yhtä merkittävänä kehitysharppauksena välineiden historiassa kuin teräsvarsiin siirtymistä.

Karsten Solheim kuoli vuonna 2000, mutta hänen perintönsä elää edelleen vahvana. Hänen nimeään kantava Solheim Cup on naisten vastine Ryder Cupille, ja mailamerkki Ping porskuttaa edelleen Karsten Solheimin pojan Johnin johdolla.

Mutta tiedätkö, mistä putterin nimi Anser on peräisin? Se on lyhenne englannin kielen sanasta answer eli vastaus. Kyseistä nimeä ehdotti Karsten Solheimin vaimo Louise, koska putterin piti olla vastaus puttaamisen ongelmiin.

Koko sana ei kuitenkaan mahtunut lapaan, joten siitä pudotettiin yksi kirjain pois. Näin Answerista tuli Anser.

Etsi luettavaa