Hyppää sisältöön

Analyysi: DP World Tour saattaa olla saudikiertueen hiljainen hyötyjä – mutta mikäli se laskee PGA Tourin pannassa olevat pelaajat Scottish Openiin, saattaa se tarkoittaa pistettä kiertueiden yhteistyölle

Greg Norman on pistänyt golfmaailman LIV Golf -kiertueellaan golfmaailman sekaisin. KUVAT: GETTY IMAGES

Yhdeksän päivän kuluttua DP World Tourin pitää tehdä yksi kiertueen historian vaikeimmista päätöksistä. LIV Golf on totisesti sekoittanut miesten huippugolfin maailmanjärjestystä.

Kun Richard Bland kertoi muutama viikko sitten liittyvänsä rahan takia Saudi-Arabian valtion LIV Golf -kiertueelle, hän ihmetteli samalla haastattelussa, miksei DP World Tourin johto ole kommentoinut sitä, miten päätös vaikuttaa hänen työpaikkaansa.

Nyt kun ensimmäinen LIV Golf -kilpailu on takana, ei kiertueen katto-organisaatio European Tour ole vieläkään ottanut kantaa asiaan.

Vaikenemiseen lienee kaksi pääasiallista syytä.

Ensinnäkin vaikuttaa siltä, että kiertue voisi lyhyellä tähtäimellä hyötyä LIV Golfin alkamisesta. Toisekseen kiertueen on omista taustoistaan johtuen mahdotonta ruveta moralisoimaan pelaajia PGA Tourin tapaan saudien veri- ja öljymiljardien vastaanottamisesta.

Päätöksellä hyväksyä LIV Golf -pelaajia kiertueelleen voi kuitenkin olla muuten kauaskantoisia seurauksia.

* * *

Aloitetaan analyysi ensimmäisestä väitteestä: miten DP World Tour muka hyötyy siitä, että kiertueiden välinen kilpailu kovenee entisestään, vaikka se on jäänyt pahasti jo PGA Tourin jalkoihin.

Vastaus selviää, kun katsoo US Openin jälkeen pelattavan BMW International Openiin ilmoittautuneiden listaa. Mukana on koko joukko LIV Golfin Lontoon-osakilpailussa mukana olleita pelaajia: Martin Kaymer, Sergio Garcia, Bernd Wiesberger, Adrian Otaegui ja Pablo Larrazábal.

Näistä Kaymer ja Garcia ovat niiden 17 LIV Golf -pelaajan joukossa, jotka potkittiin pois PGA Tourilta.

Espanjalainen Garcia vetosi viime viikolla voimakkaasti European Tourin johtoon, että hän saisi jatkossa pelata myös DP World Tourilla. Hän haluaisi jatkossa kiertää kaikki kahdeksan LIV-kisaa, neljä majoria sekä valikoidut DP World Tourin osakilpailut.

Jos Garcialle ja muille LIV-pelaajille sanotaan kyllä, PGA Tourin antaman porttikiellon vuoksi DP World Tourilla nähtäisiin lähivuosina aiempaa enemmän tähtipelaajia, joskin merkittävistä mainehaitoista kärsiviä sellaisia.

Ainakin heinäkuun alussa käytävässä Scottish Openissa PGA Tourilta potkittuja nimimiehiä olisi mukana useita, mikäli heille heltiää lupa kisassa pelata. Kisan houkuttimena toimii kahdeksan miljoonan dollarin palkintopotin lisäksi se, että kisa pelataan viikkoa ennen The Openin 150-vuotisjuhlakilpailua.

Tosiasia on, että Garcian lisäksi myös monelle muulle kahdeksan LIV Golf -kilpailua ja neljä arvoturnausta vuodessa on liian vähän. PGA Tourilta pois potkitut pelaajat tarkastelevat varmasti DP World Tourin kilpailukalenteria aiempaa tarkemmin myös The Openin jälkeen, mikäli kiertue sallisi heidän pelaavan.

* * *

Miksi DP World Tour pitää vielä korttejaan piilossa? Syy on se, että päätös on sille todella monimutkainen ja vaikea.

Mikäli se kumartaa LIV Golf -pelaajille, se pyllistää PGA Tourille, jonka kanssa se tekee yhteistyötä.

Jos se taas kieltää LIV Golf -pelaajia osallistumasta kisoihinsa, se menettää mahdollisuuden päästä osille LIV Golfin ”jämistä” ja samalla pitää kiinni omista tähtipelaajista, joita sillä ei totuuden nimistä ole liikaa.

Onko European Tourin johtoporras toimitusjohtaja Keith Pelley etunenässä sitten ajatellut näinkin strategisesti, että sallimalla LIV Golf -pelaajien osallistumisen kiertueella, se itse asiassa saattaa hyötyä tilanteesta?

Ehkäpä, mutta se ei ole koko totuus asiasta.

Entisellä European Tourilla ei ole samalla tavalla varaa ruveta moralisoimaan uuden kiertueen rahoituksen taustoista kuin PGA Tourilla, sillä taloudellisista vaikeuksista kärsineen kiertueen olemassaolosta saadaan pitkälti kiittää dubailaista urheilupesua –  onhan kiertueen nimisponsorikin nykyään Saudi-Arabian tapaan ihmisoikeusrikkomuksista tunnetun Dubain valtion omistuksessa oleva satamaoperaattori.

Varsin lyhyessä ajassa Dubaista on tullut erittäin suosittu matkakohde. Huippugolfin tukeminen ja merkittävien ammattilaiskilpailujen järjestäminen ovat olleet merkittäviä askeleita, kun Dubaita on keksitty uudelleen.

Näyttää siltä, että takamatkalta lähtevä Saudi-Arabia on kulkemassa samaa reittiä – tosin ohituskaistalla, turbobuusti päällä ja huimasti suuremmin taloudellisin satsauksin.

* * *

DP World Tourilla ei ole enää kauan aikaa vaieta. Richard Blandin lisäksi sen pitää antaa lopullinen vastaus myös monelle muulle LIV Golfin avauskilpailuun osallistuneelle kiertueen jäsenelle sekä PGA Tourilta potkut saaneelle.

Tätä kirjoittaessa uutisoitiin toimitusjohtaja Pelleyn ympäripyöreästä kirjeestä kiertueen jäsenille. Kirjeen mukaan se ottaa kantaa asiaan 23. kesäkuuta eli samana päivänä, kun Scottish Openin ilmoittautumisaika menee umpeen.

Vaikuttaa siis siltä, että BMW International Openiin LIV Golf -pelaajat saavat osallistua normaaliin tapaan. Scottish Open on kiertueelle paljon vaikeampi asia, koska kisa järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhteistyössä PGA Tourin kanssa.

Mikäli European Tour laskee omasta kiintiöstä kisaan pelaajia, jotka PGA Tour on asettanut porttikieltoon, ei näiden kahden kiertueen yhteistyölle voi ennustaa kovin pitkää ikää. Varmasti myös yhdysvaltaiset toivoisivat, että eurooppalaiset liittolaiset seisoisivat yhteisessä rintamassa Normania ja saudeja vastaan.

LIV Golf on totisesti sekoittanut miesten huippugolfin maailmanjärjestystä ja juuri nyt kulisseissa pelataan todella kovaa peliä.

Juttua korjattu: Adri Arnaus ja Thomas Pieters eivät ole LIV Golf -pelaajia, kuten jutussa aiemmin luki.

Etsi luettavaa