Hyppää sisältöön

Ammattilaiset pohtivat siirtymistä pidempiin draiverin varsiin – tästä syystä amatöörien kannattaisi kuitenkin harkita lyhyempää vartta

Ammattilaiselle pitkä draiveri toimii

Oletko ostamassa uutta draiveria? Suosittelemme testaamaan myös standardia lyhyempää vartta. Tässä jutussa kerromme, miksi lyöt sillä todennäköisesti keskimäärin pidemmälle kuin pitkävartisella mailalla.

Bryson DeChambeau testaa alati maksimimittaista 48 tuuman draiveria, jotta saisi entistäkin pidempiä lyöntejä. Samasta syystä Dustin Johnson harkitsi 47-tuumaiseen draiveriin vaihtamista Mastersin alla.

Draivien pituudesta onkin tulossa entistä suurempi pituusetu ammattilaisgolfissa. Mutta mitä tästä pitäisi ajatella klubipelaajan? Kannattaisiko myös tavallisen golfarin harkita aiempaa pidempään draiveriin siirtymistä saavuttaakseen pidempiä lyöntejä?

Todennäköisesti ei.

Tämä johtuu siitä, että pitkällä draiverilla palloon osuminen on vaikeampaa kuin lyhytvartisella mailalla – ja osumanlaatu sanelee paljon myös pituutta, koska huonosti osuessaan pallon lähtönopeus lavasta putoaa.

Huippuammattilaiset osuvat keskelle lapaa pitkälläkin varrella, joten he hyötyvät pidemmän varren tuottamasta mailanpäännopeuden kasvusta, mutta klubipelaajille tuottaa vaikeuksia osua sweetspotiin myös standardimittaisella draiverilla.

Ja draivereissa mailojen standardimitta on jo itseasiassa pidentynyt parissakymmenessä vuodessa merkittävästi. Nykyään draivereissa varret ovat poikkeuksetta yli 45-tuumaisia, jopa 46-tuumaisia varsia, kun aiemmin grafiittivartisissa draivereissa standardi oli 44 tuumaa.

Tämän on mahdollistanut se, että lavan ja samalla tehokkaan osuman alue on suurentunut materiaalien ja välineteknologian kehittymisen myötä.

Varren pidentymisen myötä virhemarginaali kuitenkin kasvaa ja varren pituuden tuoma hyöty mailanpäännopeuteen sulaa helposti huonoon osumaan.

Siksi klubipelaajan kannattaa uutta draiveria ostaessaan kokeilla myös standardia lyhyempää vartta. Palloja kannattaa lyödä vähintään 20 palloa per maila esimerkiksi Trackmaniin ja kiinnittää yksittäisen hyvän lyönnin sijaan huomio monitoriin lyötyjen pallojen keskipituuteen.


Tiesitkö?
Trackman kuvaa osumanlaatua Smash Factor -arvolla, jonka maksimi on 1,5:n luokkaa. Hyvänä osumana voi pitää kaikkea, mikä ylittää arvon 1,44. Mikäli arvo putoaa kymmenyksellä 1,34 eroa lyönnin pituudessa on jopa 20 metriä, kun mailanpäännopeutta on 94 mailia tunnissa.

Smash Factor tarkoittaa sitä, millä vauhdilla pallo lähtee lavasta suhteessa mailanpään nopeuteen. Esimerkiksi jos mailanpään vauhti on osumahetkellä 100 mailia tunnissa ja lähtee pallo lavasta 150 mailia tunnissa, Smash Factor on 1,5.


On tietenkin selvää, että kun pitkällä varrella palloon osuu hyvin, mailanpäähän kertyy enemmän vauhtia ja pallo lentää yksittäisellä lyönnillä lentää pidemmälle.

Tavallinen harrastaja tarttuukin usein tähän houkutukseen, mutta suosittelemme laittamaan jäitä hattuun, sillä lyöntien keskimittoja vertaillessa tulos voi usein olla toinen: lyhyempivartisella mailalla pallo voikin lentää keskimäärin pidemmälle kuin pitkällä draiverilla parempien osumien ansiosta.

Eikä klubipelaajan kannata katsoa pelkästään lyöntien mittaa vaan myös tarkkuutta. Avauksen jälkeen peliä on keskimäärin kivempaa jatkaa väylältä kuin karheikosta, ellei eroa ole kymmeniä metriä. Tällaisen eron saaminen tuuman tai kaksi pidemmällä mailalla on kuitenkin epätodennäköistä tavalliselle pelaajalle.

Sitä paitsi tuuman lyhyempi varsi tuskin edes vaikuttaa merkittävällä tavalla mailanpäännopeuteen!

Golfopettaja ja välineasiantuntija Ari Koutuaniemi myös muistuttaa, että huono osuma tuottaa palloon sivukierrettä. Kun pallo ei osu keskelle, lapa kääntyy ja tuloksena on ennakoimaton kierre.

”Jos osumat ovat huonoja, palloa on vaikea hallita, kun ei ole hajua, mihin pallo lentää. Ellei sitten osu aina toistuvasti huonosti samaan kohtaan”, Koutuaniemi sanoo.

Vinkkimme siis kuuluu on, että kun lähdet mitoittamaan välineliikkeessä itsellesi uutta moukkua, kokeile myös esimerkiksi tuuman standardia lyhyempää varttaa.

Vaikka yksittäiset lyönnit eivät lennä yhtä pitkälle kuin standardipituisella mailalla, lyöt sillä todennäköisesti keskimäärin pidemmälle ja tarkemmin kuin taitoihisi nähden liian pitkällä varrella.

Mainos: Kun olet ostamassa uutta draiveria, varaa aika Golf Skyn mailamitoitukseen. Golf Skyltä löytyvät myymälät Nokialta, Espoosta, Vantaalta ja ensi vuoden maaliskuusta lähtien myös Raisiosta.

Etsi luettavaa