Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Kytäjä

Aktiivinen golfloma Kytäjällä: Yövy upeissa villoissa, pelaa huikeilla kentillä

Kytäjän Uni Villat ovat tyylikkäitä kokonaisuuksia ulkoa ja sisää. KUVAT: KYTÄJÄ

Koronavuodet ovat lisänneet paitsi golfin myös kotimaan suosiota. Tämän varaan lasketaan myös Kytäjällä, jossa golfkentän yhteydessä löytyy nyt mahdollisuus majoittua mukavasti. Kävimme testaamassa maailmanluokan golfkeskuksen uudet ja upeat Uni Villat.

Toukokuu on ollut säiden puolesta kolea, mutta kun suuntaamme toukokuisena arki-iltapäivänä auton nokan kohti Kytäjää, mittari näyttää 20:ta astetta ja aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta.

Kun käännymme Tampereen moottoritieltä pienemmälle pikitielle, fiilikset kohoavat entisestään, sillä kauniissa maalaismaisemassa mutkitteleva tie johtaa Suomen parhaimpien golfkeskusten joukkoon kuuluvaan Kytäjä Golfiin. Seuraava vuorokausi on pyhitetty golfille ja rentoutumiselle – ja mikäs sen hienompaa.

Vähän ennen kenttää ohitamme Kytäjärven rannalle 2000-luvulla kehittyneen asuinalueen. Upean luonnon ja hienojen järvimaisemien lisäksi alueen vetovoimatekijänä on toiminut 36-reikäinen golfkenttä.

Kytäjä Golf sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Helsingistä, ja Hyvinkäällekin on noin 15 kilometriä matkaa.

Aiemmin Kytäjän lähistöllä ei ole ollut tarjolla golfmatkailijoille laadukasta majoitusta. Nyt tilanne on toinen, sillä golfkeskukseen, luonnon helmaan on noussut kolme modernia rakennusta, joista löytyy majoitustilaa yhteensä 18 hengelle.

Kytäjän Uni Villat tarjoavat mahdollisuuden esimerkiksi pariskunnille tai kaveriporukoille viettää laatuaikaa rakkaasta lajista nauttien.

Wedgen päässä klubilta

Skandinaavinen ja luonnonmukainen sisustus tekee Uni Villoista viihtyisän.

Rakennukset sijaitsevat wedgelyönnin päässä klubirakennuksesta, pienen mäen päällä sijaitsevalla metsäsaarekkeella. U-kirjaimen muotoiset villat istuvat kätevästi ympäröivään luontoon. Yhdessä rakennuksessa on kaksi studiota ja yksi saunallinen sviitti.

Uni Villas on Kytäjä Golfin pääomistajan Maatalousyhtymä Laakkosen hanke. Sillä ja Kytäjä Golfilla on vahva keskinäinen synergia, sillä esimerkiksi majoitukseen sisältyvä aamupala tarjoillaan klubiravintolassa, jossa voi myös nauttia lounaan tai kierroksen jälkeisen aterian.

Ennen iltapäivän kierrosta käymme jätämme auton klubin pysäköintialueelle ja kannamme kapsäkit sisään. Vastaanottoa ei ole, vaan ovi aukeaa puhelimeen lähetetyllä koodilla – onpas kätevää.

Yhdessä reilun sadan neliömetrin villassa on kaksi Haave-studiota ja yksi Unelma-sviitti.

Huoneissa on kaksi erillistä vuodetta, jotka voi kätevästi yhdistää myös parisängyksi. Minikeittiössä voi valmistaa myös itse ruokaa, jos kierros päättyy sen verran myöhään, että klubiravintola on jo ehtinyt mennä kiinni.

Kompaktit huoneet ovat myös sisältä tyylikkäitä. Luonnonmukaisuutta ja ympäristöystävällisyyttä henkii se, että sisäseinät on verhoiltu puulla. Sisustus on skandinaavisen pelkistettyä.

Studiohuoneen kylpyhuone on tummanpuhuvan tyylikäs, ja sviitissä voi myös nauttia lempeistä löylyistä. Jokaisessa huoneessa on parveke, joista avautuvat South East -kentän 18. väylän yli upeat järvimaisemat.

Maisemia emme jää nyt kuitenkaan ihailemaan, vaan suuntaamme kohti Kytäjän South East -kenttää.

Kytäjä nosti Suomi-golfin uudelle tasolle

Kun Kytäjä Golf aukesi 2000-luvun alussa, kyseessä oli ensimmäinen suomalainen amerikkalaistyyppinen championship-kenttä, joka rakennettiin isolla rahalla.

Ensin avattiin South East -kenttä (par 71), vuotta myöhemmin North West. Kenttiä yhdistävät leveät väylät, suuret viheriöt ja vahva bunkkerointi.

South East -kentän 18. reikä kulkee Kytäjärveä reunustaen. KUVA: JACOB SJÖMAN

Kentät tarjosivat suomalaisille golfin harrastajille elämyksiä, jollaisista oli aiemmin päästy nauttimaan vaan ulkomaille suunnatuilla golfmatkoilla. Kanadalainen kenttäsuunnittelija Thomas McBroom loi Hyvinkäälle kaksi kenttää, jotka nostivat golfkenttien vaatimustason uusiin sfääreihin.

Uusi juttu Suomessa oli tuolloin upean kontrastin luova valkoinen bunkkerihiekka, jota nykyisin näkee monella muullakin suomalaisella golfkentällä.

Pituutensa puolesta kentillä voitaisiin pelata pääkiertueen kilpailuja, mutta oikealta tiiltä pelattuna kentät sopivat erinomaisesti myös klubipelaajille. Kummallakin kentällä on yhteensä neljä tiiauspaikkaa, joista harrastelijoiden kannattaa valita toiseksi lähimpänä viheriöitä sijaitsevat.

South East -kentän kolmas reikä on lyhyekö par 3. KUVA: JACOB SJÖMAN

South East on Kytäjän ykköskenttä. Etuysi kulkee Palkkisillantien toisella puolella maastossa, jossa on kosolti korkeuseroja. Suurimmalla osalla rei’istä avaus lyödään ylhäältä alas, mutta lähestyminen isketään joko korotetulle tai mäen päällä sijaitsevalle viheriölle, mikä lisää haasteita.

Vesiesteitä etuysillä on kaksi, jotka tulevat peliin ykkös- ja kakkosreiän avauksissa.

Takaysi kulkee Kytäjärven rantamaastossa. Järvi tulee peliin kolmella reiällä. Kenttä päättyy upeaan 18. reikään, joka kulkee koko matkan vettä hipoen. Slaissarien onneksi järvi sijaitsee väylän vasemmalla puolella.

Golfkentällä kovat tavoitteet

Kytäjä Golf on ilmoittautunut tavoitteekseen nousta tulevaisuudessa Pohjois-Euroopan ykköskenttien joukkoon, ja se on palkannut Ilonen Design -yrityksen luomaan uuden masterplanin eli pitkän ajan kehityssuunnitelman South East -kentälle. Ilonen Design on Suomen kaikkien aikojen parhaan golfarin Mikko Ilosen perustama kenttien suunnittelutoimisto.

Uuden masterplanin mukaisia muutoksia tehdään vaiheittain, joskin South Eastilla tehtiin jo toissa vuonna merkittävä peruskorjaus, kun kentän kaikki 18 viheriötä uusittiin Espanjasta tuodulla siirtonurmella.

North West -kentän ykkösreiällä suuri vesieste haastaa avauksessa.

Viheriöiden ruoholajike vaihtui lennosta luhtaröllistä rönsyrolliin, ja samalla viheriöillä päästiin eroon vuosien varrella niihin syntyneestä kuitukerroksesta, joka vaikutti merkittävästi puttauspintojen kuntoon.

Majoitus- ja golfpaketit sisältävät yöpymisen lisäksi kierroksen golfia. Täysvaltaisen Kytäjä-kokemuksen kuitenkin saa, kun pelaa kaksi kierrosta golfia ja kokee molemmat kentät: yhden illalla tullessa, toisen aamulla ennen lähtöä.

North West -kenttä sijaitsee osittain avarassa maastossa, osittain metsän siimeksessä. Kenttä on luonteeltaan ja fiilikseltaan hyvin samankaltainen kuin sisarensa, mutta siitä puuttuu Kytäjärven tuoma maisemallinen bonus.

Toisaalta upeita, metsäisiä maalaisnäkymiä tämäkin kenttä tarjoaa. Silmä lepää esimerkiksi 17. reiän takatiillä, joka sijaitsee kolmisenkymmentä metriä korkean mäen päällä.

Ja vaikka South East -kenttää pidetään Kytäjän kentistä ykkösenä, ei North West paljon siitä kalpene – ainakin mitä tulee kentän pelillisiin hienouksiin. Vaihtelevalta kentältä löytyy sopiva määrä eri pituisia par 3-, par 4- ja par 5 -reikiä.

Voimakas bunkkerointi ja vesiesteet tarjoavat paitsi silmänruokaa myös erilaisia vaihtoehtoja pelata väylä tiiltä ulos. Vaikka väylät ovat näennäisen leveitä, kannattaa joillakin par 4 -rei’illä kaivaa bägistä avaukseen jokin muu maila kuin draiveri.

Kaksi upeaa kenttää ja nyt myös loistavat majoitusvaihtoehdot tekevät Kytäjästä tänä kesänä kohteen, jonne kannattaa kesäisellä golfmatkalla suunnata.

Majoitusten suhteen kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä jo toukokuussa viikonloput olivat melko täyteen varattuja.

Kytäjällä pelataan myös padelia

Kytäjällä voi nykyään pelata myös suosittua padelia. Golfkentän vastarannalla sijaitsevan juhlatila Kartanon Tallin pihapiiriin on nimittäin valmistunut hiljattain kolme padelkenttää.

Padelistit pääsevät nauttimaan Kytäjällä upeista maisemista, mikäli pelin tiimellyksestä joutavat, sillä taustalla lumoavat Kytäjärven virkistävän kauniit maisemat.

Mikäli olet vasta-alkaja tai harrastaja, joka haluaa oppia lajista lisää, tarjolla on myös padelvalmentaja Henri Lahdenperän opetusta.

Padel-sopii myös hyvin yritystapahtumien ohjelmanumeroksi esimerkiksi samalla ajalle, kun osa työntekijöistä tai asiakkaista on pelaamassa golfia. Padelpelit on kiva päättää rantasauna Huvituksen löylyihin.

Vaihtoehtona golfklubin yhteydessä oleville Uni Villoille voi isompi porukka majoittua puolestaan parin kilometrin päässä golfkentältä sijaitsevaan Villa Jerusalemiin.

Aikoinaan työväen asuinkäytössä ollut rakennus on remontoitu elegantisti mutta vanhaa kunnioittaen. Noin 150-neliön huvilassa majoittuu helposti esimerkiksi kahdeksan hengen kaveriporukka.

Etsi luettavaa