Hyppää sisältöön

AimPoint griininluku voi parantaa tulostasi – lue, mistä menetelmässä on kyse

Adam Scott on yksi tunnetuimmista AimPointia käyttävistä ammattilaisista.

Puttaamisen merkitystä korostetaan usein. Eikä syyttä, sillä vaikea on tehdä tulosta, jos putit eivät uppoa.

Hyvä puttaaminen koostuu muutamasta tekijästä. Ne ovat itsestäänselvyyksiä, jos asiaa ajattelee tarkemmin: pitää osata putata haluttuun suuntaan ja pitää osata putata sopivalla kovuudella. Lisäksi pitää tietää oikea linja.

Oikean linjan tietäminen, siis griininlukeminen, on enemmän kuin osatekijä hyvässä puttaamisessa. Se on kaiken perusta, sillä ilman oikean linjan tietämistä on mahdotonta upottaa ensimmäistäkään puttia paitsi tuurilla. Tuurilla siten, että puttaaja lyö vahingossa sopivasti vinoon tai pallo sattumoisin pomppii vaikkapa piikinjäljistä oikealle linjalle.

Silti griininlukemista ei ole opetettu millään tavalla valtaosalle golfareita. Ainoat ohjeet ovat olleet joko epämääräisiä tai jopa harhaanjohtavia. Esimerkiksi yleinen käsitys siitä, että kannattaa katsoa vain linjan viimeistä metriä ei yksinkertaisesti ole hyvä neuvo.

Pallo kun ei muuta voi kuin reagoida painovoimaan koko matkan ajan.

Parhaissa tapauksissa on neuvottu pelaajia hahmottamaan, minne pallo päätyisi, jos sen puttaa suoraan reikää kohtia sopivalla vauhdilla. Kun pelaaja osaa ennakoida, kuinka paljon reiän alapuolelle pallo päätyisi, hän voi tähdätä vastaavan matkan reiän yläpuolelle. Tämä konsti toimii mainiosti jopa aloittelevalle golfarille ja auttaa monia upottamaan selkeästi kallistuvia putteja hyvällä prosentilla.

Valitettavasti kaikki putit eivät ole selkeitä, koska ihmissilmä tulee helposti huijatuksi kaarevia muotoja tutkiessa. Jokaiselle golfarille on monesti käynyt, että puttilinja ensin näyttää joltain, mutta pallon lyötyä huomaa linjan olleenkin jotain aivan muuta.

Koska emme voi täysin luottaa silmiimme, tarvitsemme muitakin aisteja linjojen lukemiseen. Tässä AimPoint auttaa ketä tahansa golfaria, sillä menetelmässä linjojen lukeminen tapahtuu enemmän jaloilla kuin silmillä. Pelaaja opettelee tunnistamaan kallistuksen suunnan ja määrän jaloillaan, sen jälkeen hän voi aiempaa tarkemmin ennakoida tulevan linjan.

”Pallo ei päädy sattumalta minnekään”

Mutta AimPoint on parhaimmillaan paljon enemmän – kyse on uudenlaisesta ajattelutavasta, siitä että mikään pallo ei päädy sattumalta minnekään.

Maata pitkin kulkeva pallo reagoi ensisijaisesti vain pinnan muotoihin ja siten pallon kulun voi ennustaa etukäteen tarkasti. Tässä on merkittävä ero pelkällä vaistolla puttaamiseen, puhumattakaan puhtaasta arvaamisesta, jollaista monien tekeminen griineillä on.

Oppiessaan ymmärtämään linjoja paremmin golfarin tekeminen paranee kokonaisuudessaan. Hän huomaa tajuavansa tarkemmin, oliko epäonnistuneen putin syy väärässä linjassa vai huonossa lyönnissä. Samalla hänen putistaan saama palaute muuttuu oikeaksi.

Mikä parasta, hän ei enää ala etsiä syytä tekniikasta, jos virhe tapahtui linjassa. Tämä on kenen tahansa golfarin kannalta oleellinen asia.

Miten AimPoint sai alkunsa?

AimPoint sai alkunsa Mark Sweeney -nimisen amatöörigolfarin katsellessa golfkisaa televisiosta tämän vuosituhannen alussa. Lähetyksessä maailman parhaat pelaajat toistuvasti lukivat tietyn putin väärin eräällä griinillä.

Tätä ihmetellessä Sweeneylle tuli mieleen kokeille pystyisikö hän selvittämään, kuinka pallo rullaa maan pinnalla. Muutamassa kuukaudessa syntyi ohjelma, jonka avulla televisiolähetyksissä ruutuun ilmestyi viiva näyttäen katsojille oikean linjan reikään.

Mikä mielenkiintoisinta, Sweeneyllä kului paljon enemmän aikaa idean myymiseen televisioyhtiöille kuin itse ohjelman kehittämiseen. Hän törmäsi jatkuvasti asenteeseen, ettei kukaan moista voi laskea.

Golfaavat televisiopomot kertoivat hänelle griinienlukemisen olevan synnynnäistä, ja joillain vain on se taito ja toisilla ei. Lopulta vuonna 2007 Golf Channel osti ajatuksen ja AimPoint-linja ilmestyi lähetyksiin.

Pian Sweeney tajusi, kuinka merkittävästi hänen oma puttaaminensa oli lyhyessä ajassa parantunut. Tästä innostuneena hän kehitti opetustuotteen, AimPoint klinikan, jonka avulla kuka tahansa golfari voi oppia ennakoimaan pallon rullaamista griinillä.

Nyt televisiolähetyksissä AimPoint-linjaa ei enää ole, mutta metodia käyttäviä golfareita on jatkuvasti kasvavassa määrin niin huippu- kuin klubipelaajienkin keskuudessa.

Metodi kehittyy koko ajan

Itse metodi on kehittynyt vuosien saatossa valtavasti. Alkuvuosina pelaajat kulkivat griineillä taskussaan AimPoint-vihko, jonka avulla pystyi laskemaan tulevan kallistuksen senttimetrin tarkasti.

Muutama tour-pelaaja käyttää vihkoa yhä sen tarkkuuden ansiosta, mutta valtaosa huipuistakin on siirtynyt nopeampaan ja helpompaan Express-menetelmään. Siinä vihkon ja senttimetrien sijaan pelaaja saa visuaalisen näkymän tulevasta kallistuksesta sormien avulla.

Lukuisista AimPoint Expressin käyttäjistä yksi ensimmäisistä oli Adam Scott. Pian 40 vuotta täyttävä Scott on tehnyt pari vuotta vahvaa paluuta eturivin pelaajaksi. Siitä kertovat voitto sekä helmikuussa PGA Tourilla että joulukuussa Australian PGA Championshipissä.

Kirjoittaja on GoGolfin head pro ja yksi Suomen kolmesta AimPoint opettajasta. GoGolfin verkkokaupassa löytyy tänään ainutkertainen AimPoint Express & Speed klinikka -tarjous Kytäjällä ja Kurkissa,  Jyväskylässä sekä Nurmijärvellä.

Etsi luettavaa