Hyppää sisältöön

Ahvenanmaan kenttä ja maisemat hurmasivat Åland 100 Ladies Open by Ålandsbankenin osallistujat: ”Slottsbanan on uskomattoman upea kokemus”

Ahvenanmaa ja Ålands Golfklubb saivat ansaitsemaansa näkyvyyttä ja LET:n pelaajista ja kiertueen henkilöstöstä suurlähettiläitä, joiden viestintä kasvattaa Slottsbanan tunnettuisuutta ulkomaillla. KUVA: Ålands Golfklubb

Ålands Golfklubbin uudeksi remontoitu kenttä, historiaa huokuvat merelliset maisemat ja järjestelyt saivat vierailta ja kotimaisilta pelaajilta vuolaasti kehuja. Kaudella 2023 kilpailu pelataan suurella todennäköisyydellä aiemmin kesällä, ja se siirtyy vielä nimeämättömälle kentälle Manner-Suomeen.

Ladies European Tourin kisaviikko Ahvenanmaalla muodostui varsinaiseksi menestystarinaksi kisaa isännöinneelle ÅGK:lle.

Kisan päällimmäinen tavoiteseuran kannalta oli nostaa uudeksi loihditun Slottsbananin ja golfyhteisön palveluiden tunnettuisuutta ja näkyvyyttä etenkin päämarkkina-alueilla Ruotsissa ja Suomessa, mutta myös laajemmin eurooppalaisten golfharrastajien ja turistien joukossa.

Pelaajien erittäin positiivinen palaute kentästä, maisemista sekä kisa-alueella vallinneesta tunnelmasta ylitti rohkeimmatkin odotukset.

Linda Osala toivoo, että LET:n kilpailu järjestettäisiin mahdollisiman pian uudestaan Ahvenanmaalla.
KUVA: JUHA HAKULINEN

Suomalaispelaajista näyttävimmän ulostulon teki kokonaisuutta kehuessaan kahdeksanneksi sijoittunut Linda Osala TV-haastattelussa pelinsä päätyttyä.

”Slottsbanan on aivan uskomattoman hyvä kenttä. Olen valmis tekemään vetoomuksen sille, että täällä pelattaisiin LET:n kisa myös tulevana vuonna”, Osala julisti suorassa lähetyksessä.

Hän luopui kuitenkin suunnitelmastaan kuultuaan Golfliiton edustajilta, että ÅGK ei näe kisan järjestämistä 2023 järkeväksi henkilökunnan ja vapaaehtoisten resurssien oltua viimeisten vuosien aikana ylikuormituttuja kentän uudistamiseen ja kisan järjestämiseen liittyvissä tehtävissä.

Osala ei ollut mielipiteensä kanssa suinkaan yksin.

”Oli hienoa kuulla tapahtumaan ja kenttään liittyviä kehuja kaikilta ulkomaalaisilta, joiden kanssa olin puheissa. Yksi espanjalainen nosti Slottsbanan samalle viivalle Aurinkorannikon arvostetuimpin kuuluvan Sotogranden kanssa. ”

”ÅGK sai kisan osallistujista valtavan määrän suurlähettiläitä, jotka sosiaalisessa mediassa ja keskusteluissa levittävät tietoisuutta Ahvenanmaan golfparatiisista. Toivottavasti pääsemme tänne jossain vaiheessa takaisin”, Osala jatkoi hehkutusta maanantaina.

Kilpailun voittaja sai Golf Shopista huippupalvelua

Anne-Charlotte Mora muistaa viikon Ahvenanmaalla voittonsa lisäksi draiverista, jonka hän sai lahjana Chris Waldronin Golf Shopista.
KUVA: LET

Kilpailun voittaja Anne-Charlotte Mora muistaa Ahvenanmaan vierailunsa myös ÅGK:n pron, Chris Waldronin isännöimän pro-shopin palvelusta.

Ranskalaisen draiverin varsi oli rikkoontunut edellisessä Ruotsin-osakilpailussa. Callawayn mailan lapaan ei kiinnityskohdan vaurion takia kyetty asentamaan vastaavaa vartta. Waldron lainasi Moralle myyntihyllystä tuliterän, malliltaan toisen Callawayn draiverin.

”Sovimme, että hän kokeilee sitä ennen kisaa. Ennen kisan alkua Mora ilmoitti mailan toimivan mainiosti ja käyttävänsä sitä myös kisassa. Hän draivasi myös kaikkina kisapäivinä erinomaisesti”, Waldron kertoo.

Andy Garth (vas.) vastaa kaudesta 1995 ÅGK:ssa vaikuttaneen Chris Waldronin (oik.)
oikeana kätenä Golf Shopin toiminnasta.
KUVA: ÅGK

Voitosta 37 500 € ansainnut Mora tuli juhlahumun tauottua shopiin kiittelemään Waldronia aikomuksenaan ostaa draiveri, jota hän käytti varsin ahkeraan Slottsbanan suhteellisen leveillä väylillä.

Tässä vaiheessa Waldron hämmästytti Moraa vastauksellaan, sillä hän halusi antaa mailan tuoreelle LET:n voittajalle veloituksetta.

”Se tuntui siinä tilanteessa oikealta ratkaisulta. Mahdollisesti saan Callawayn edustajalta seuraavassa tilauksessa kompensaatiota. Minä tulin iloiseksi siitä, että kykenimme auttamaan Anne-Charlottea, joka luonnollisesti kiitteli saamastaan palvelusta”, Waldron valotti tapahtumasarjan kulkua.

Suomen näyttävimpiin kuuluvassa pro-shopissa ratkaisuja mailaongelmiinsa hakivat myös kisan kakkonen Lisa Petterssson ja kolmonen Ana Pelaez Trivino. 

”Pettersson teki kesken kisan säätöä draiveriinsa lyötyään liian suurta drawta. Hänen avaimensa, jolla säätöjä muutetaan oli hävyksissä, lainasimme mielellämme omaamme.”

”Pelaez Trivino puolestaan oli saanut kolhun 56-asteisen wedgen varteen. Kun aivan vastaavaa vartta ei ollut, espanjalainen sai lainaksi shopissa työskentelevän Andy Garthin mailan.”

ÅGK ja Slottsbanan ovat maagisia kokemuksia

Slottsbanan on noussut remontin ja uudistustöiden jälkeen Suomessa asemaan, jossa sille on visuaalisuuden osalta vaikea nimetä vakavasti otettavaa haastajaa.

Juuri tämä yhdistelmä jättää lähtemättömän vaikutuksen LET:n pelaajaan, kuin myös harrastajagolfariin.

Alands Golfklubb sai Suomen lisäksi kansainvälisessä lähetyksessä, ja koosteissa haluamaansa sanomaa ja kuvaa kohderyhmilleen etenkin Euroopan maihin.

ÅGK:n puheenjohtaja Jesper Eliasson on Ahvenanmaan ensimmäisiä golfareita, sillä hän aloitti pelaamisen Roslagenin kentällä Tukholmassa jo 1977,
muutama vuosi ennen Slottsbanan rakentamisen käynnistymistä.
KUVA: TOMI NATRI

”Voimme syystäkin olla ylpeitä Ålands Golfklubbin ja Suomen golfin puolesta pystyessämme tarjoamaan nyt ja tulevaisuudessa Slottsbananin maagisen kentän omien ja vieraspelaajien käyttöön. Philip Spogårdin uudeksi luoma kenttä, maisemat ja 1300-luvulla rakennettu Kastelholmin linna muodostavat maagisen kokemuksen, joka on hyvin rinnastettavissa elämykseen Euroopan parhaiden kanssa”, määritti seuran puheenjohtaja Jesper Eliasson.

Kokemusta uudelle sukupolvelle

Anne-Charlotte Mora ponnisti yllättäjänä ohi suosikkien maailmanlistan sijalta 524.

Ranskalaista suurempia odotuksia tulevaisuuden osalta liittyyy loppusuoralla voitosta taistelleisiin Espanjan Ana Pelaez Trivinoon sekä vastikään ammattilaiseksi siirtyneeseen huippulupaavaan Itävallan Emma Spitziin. Kolmikosta Mora, 25, on vanhin ja Spitz, 22, nuorin.

Suomalaismenestyjät Ursula Wikström (5.) Linda Osala (8.) ja Noora Komulainen (20.) kuuluivat osallistujista kokeneimpaan kaartiin.

Henni Mustonen oli paras amatööri Ahvenanmaalla. Eroa cut-rajaan jäi kuitenkin neljä lyöntiä. KUVA: Henni Mustosen kotialbumi.

Kotimaisia pelaajia oli mukana peräti 19. Kuuden pelaajan pääsy jatkoon oli ennakko-odotuksiin nähden tyydyttävänä määrä. Nuoren kaartin ja amatöörien osalta tuloslista ei kuitenkaan tuonut esiin onnistujia.

Kokemusta tuli, mutta ero kärkeen, edes cut-rajaan osoittautui tällä kertaa suureksi

Seuraavan sukupolven joukosta toivoisi jonkun tai joidenkin ottavan isompia harppauksia kohden kansainvälistä menestystä. LET:n pistelistan kärkikuusikon keski-ikä on tällä hetkellä reilut 25 vuotta.

Minea Blomqvist-Kakko on ainoa suomalaispelaaja, joka nousi kansainvälisen nykytrendin mukaisesti huipulle. Hän teki 19-vuotiaana majorien kierrosennätyksen, ja pelasi 23-vuotiaana uransa parhaan kauden.

Perheen ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen Blomqvist-Kakko ei noussut enää parhaalle tasolleen.

E

LET:n Suomen kilpailun ajankohta muuttuu

Golfliitolla on LET:n kanssa sopimus kisan järjestämisestä myös kaudelle 2023.

”Meillä on tahtotila saada kisa Suomeen vuosittain kuten oli tilanne 2005-2011. Neuvotteluja on käyty useamman kentän kanssa. Syyskuun lopulla meidän pitää ilmoittaa LET:lle kisakenttä. Seuraavien parin viikon aikana uskon saavamme neuvottelut päätökseen”, määrittää Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen.

Tulevan vuoden kisa tullaan Juvosen kertoman mukaan pelaamaan erittäin todennäköisesti aikavälillä juhannus-heinäkuun puoliväli.

”Syksyn 2023 Solheim Cup muuttaa LET:n kisaohjelmaa. Aikaisempi ajankohta ennen eurooppalaisia majoreita ja isoja kisoja antaa mahdollisuuksia siihen, että saisimme kovemman pelaajakatraan mukaan. Mahdollista on sekin, että Solheim Cupin pisteitä on ajankohdasta johtuen tavanomaista enemmän jaossa”, Juvonen ennakoi.

Solheim Cupin (2023) karsinta käynnistyy pian, Matilda Castren on vahvin suomalaisehdokas kisaan,
jonka hän ratkaisi Euroopan eduksi syksyllä 2021 USA:ssa.
KUVA:TOMI NATRI

Kaudella 2021 Matilda Castrenin voittaessa 17.7 Turun Ruissalossa seuraava kilpailu oli major, Evian Championship.

Ahvenanmaa ei siis tule 2023 kisojen järjestäjänä kysymykseen. Ei myöskään HGK, jonka Talin kentällä pelattiin seitsemän kertaa peräkkäin 2005-2011.

”HGK:ssa on kesken kentän masterplaniin pohjautuvien uudistustöiden tekeminen. Niiden aikana LET:n kisan järjestämiseen ei ole edellytyksiä”, kertoo HGK:n golftoimenjohtaja Lauri Gulin.

Aura Golfin puheenjohtaja Ahti Koskilahti muistaa seuran järjestämän Gant Ladies Openin (2021) yhtenä suurimmista kotimaisista golfjuhlista.

”AG on perinteikäs urheiluseura. Kyllä tulevan vuoden kisan järjestäminen kiinnostaa. Tämän toteutumiseksi monen palasen pitäisi kuitenkin vielä loksahtaa osaltamme kohdalleen”, Koskilahti toteaa varsin diplomaattisesti.

Linna Golf on vahva ehdokas kauden 2024 LET-kisan järjestäjäksi: KUVA: Linna Golf

Matilda Castrenilla on ollut koko ammattilaisuransa ajan sopimus Linna Golfin kanssa. Tämän johdosta hän edustaa Vanajanlinna Golf & Country Clubia.

Linna Golfissa on järjestetty Challenge Tourin kisa, Legends Tourin (50+ vuotiaat) osakilpailua, sekä lukuisia amatöörien kansainvälisiä arvokisoja. Näiden joukossa on miesten EM-joukkuekisa, jossa Espanjan voittaneessa joukkueessa oli mukana Jon Rahm.

”Golfliiton kanssa käymissämme keskusteluissa olemme hahmotelleet mahdollisuuksiamme järjestää LET:n kisa kaudella 2024. Järjestämiemme arvokisojen sarjasta meiltä puuttuu vielä ensiluokkainen naisten tapahtuma”, taustoittaa Linna Golfin hallituksen puheenjohtaja Mika Walkamo.

”Kauden 2023 osalta emme ole käyneet neuvotteluja. Jos aikaistaisimme isännöintiä vuodella, päätöksen pitäisi syntyä varsin nopeasti.”

Edellä luetellluista golfkeskuksista LET:n kisan järjestämisestä ovat seuraavalla kaudella kiinnostuneita ainakin Aura Golf, mahdollisesti myös Linna Golf.

Juha Juvosen mukaan vakavasti otettavia ehdokkaita kaudelle 2023 on muitakin.

Maassamme voidaan listata hyvinkin olevan pitkälti toistakymmentä golfkeskusta, jotka kentän, organisaation valmiuden ja muiden puitteiden osalta voisivat olla potentiaalisia LET:n kisan järjestäjiä.

Kansainvälisten kllpailujen järjestämisessä suomalaiset ovat poikkeuksetta lukeutuneet myös golfissa osaavimpiin ja tunnollisimpiin.

Aura Golf ja Ålands Golfklubb ovat LET:n kautta nostaneet rimaa entisestään, joten odotukset 2023 kisalle ovat Suomessa ja ulkomaalaisten pelaajien taholta varsin korkealla.

Artikkelia on korjattu 12.9.2022. Minea Blomqvist-Kakko pelasi viimeisen majorinsa 31-vuotiaana kaudella 2015. Ei vuonna 2009, kuten artikkelissa kerrottiin.

Ålands Golfklubb

Slottsbanan ja Bomarsund menevät helposti tunteisiin

Manner-Suomesta Ahvenanmaalle matkustaneiden vieraspelaajien osuus pomppasi kaudella 2021 Ålands Golfklubbilla yli kahteen kolmasosaan. Suuri syy tähän oli luonnollisesti koronavirus, joka piti ruotsalaiset rajan takana enimmän osan kautta.

Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken kasvattaa televisioinnin ja medianäkyvyyden johdosta kiinnostusta kodikkaaseen golfkeskukseen Ruotsin ja Suomen lisäksi muissakin Euroopan maissa.

Matkan kesto Suomesta Ahvenanmaalle verrattuna lähikohteiden sarjassa ylivoimaisena ykkösenä porskuttavaan Tallinnaan on moninkertainen. Se on osaltaan pitänyt Ahvenanmaalle suuntautuvan golfmatkailun volyymin kaukana tasosta, jonka se ansaitsisi.

Omissa arvioissani olen pitkään verrannut golfkeskuksia Suomessa ottaen arviosta pois matkan keston.

Olen useasti avannut kenttäbongareiden ja hevijuuserereiden kanssa käymiäni keskusteluja kuvitteellisen 100 kierroksen kauden kierrosmäärän suhteen, jos kaikki kentät olisivatkin ovenavauksen päässä kotoa?

Oma listani on toistaiseksi kirjottamatta koneelle, mutta siihen sisältyisi 10-15 kenttää.

Kenttäremontin jälkeen ÅGK:n Slottsbanan on noussut ylivertaiseksi ykköseksi. Kehuja ja superlatiiveja on edellä kirjoitetusssa artikkelissa riittävästi muiden perustelemina.

Sadasta kierroksesta uskoisin pelaavani Slottsbanalla yli kolmasosan, viisi seuraavaa kattaisivat kokonaismäärästä puolet.

Vanhemmaksi varttuessa luontoarvot nousevat useimmilla golfareilla painotuksissa aiempaa korkeammalle. Slottsbananilla kentän ja ympäröivän luonnon yhdistelmä on saatu esiin häkellyttävän onnistuneesti esille.

Menee tunteisiin, kuten myös lämmin vastaanotto pienestä klubikentästä suitsutetuksi golfkeskukseksi kasvaneessa Ålands Golfklubbissa.

Ahvenanmaalle suuntaaminen on aina irtiotto, joka tarjoaa intresseistä riippuen runsaasti mahdollisuuksia.

Golfkentältä vain lyhyen ajomatkan päässä sijaitsee Bomarsund ja sen linnoitusten näyttävät rauniot. Kokonaisuuden täydentää kesäkuussa avattu aiheeseen liittyvä, ja suuren suosion saavuttanut museo.

Englannin ja Ranskan armeijat hyökkäsivät Bomarsundiin 300 laivan ja 30 000 sotilaan voimin.
KUVA: GETTY IMAGES

Kaikille suomalaisille on tuttu laulu Oolannin sota, joka kertoo vuonna 1854 tapahtuneesta Englannin ja Ranskan joukkojen hyökkäyksestä Itämeren keskiössä sijainneeseen Venäjän vallan alla olleeseen Ahvenanmaahan ja Bomarsundiin.

Golfmatkan yhteydessä vierailu Bomarsundissa on erityisesti nykyaikaan peilaten suositeltava, informatiivinen ja pysäyttävä kouluhistorian kertaus ja tietoisku.

Bomarsund, museo

Etsi luettavaa