Hyppää sisältöön

Aamulehti: Maanviljelijä sai lukea lehdestä, että uutta golfkenttää suunnitellaan hänen mailleen: ”Se oli meille yllätys”

Tammer-Golfin vuokrasopimus Ruotulassa päättyy vuonna 2029. Kaupunki haluaisi kuitenkin aloittaa rakentamisen alueella jo aikaisemmin. KUVA: LASSI PEKKA TILANDER

Tammer-Golf saa lähteä Ruotulasta ratikan ja asuntojen tieltä. Uudelle kentälle on löytämässä paikka Nurmi-Sorilan alueelta, isolta osin maanviljelijä Juhani Rikalan mailta.

Tammer-Golfin kenttä saa suurella todennäköisyydellä väistyä raitiotielinjan ja uuden asuinalueen tieltä Ruotulassa, Tampereella. Tampereen kaupunki on osoittamassa golfkentälle uutta paikkaa Nurmi-Sorilan alueelta, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä golfseuran nykyiseltä kentältä ja 12 kilometrin päässä ydinkeskustasta.

Tampereen kaupunki tiedotti golfkentän siirtymisestä ja todennäköisestä uudesta paikasta kesäkuussa, ja asiasta kertoi tuolloin myös GoGolf.

Uudesta golfkentän sijainnin uutisoi myös Tampereella ilmestyvä Aamulehti, ja lehdestä tiedon sai tuolloin lukea myös maanviljelijä Juhani Rikala, jonka maatalousyhtymä omistaa merkittävästi maata Nurmi-Sorilan alueella.

Rikala kirjoitti näkemyksestään Aamulehden yleisöosastossa maanantaina. Sen jälkeen Rikala oli antanut lehdelle haastattelun, jossa hän kertoi, että golfkenttä olisi tarkoitus rakentaa isolta osin heidän mailleen.

Aamulehden mukaan Rikalan maatalousyhtymä omistaa Nurmi-Sorilassa noin 32 hehtaaria peltoa, minkä lisäksi se on vuokrannut viljelysmaata noin 30 hehtaarin verran Tampereen kaupungilta ja naapureilta.

Mikäli kaupungin golfkentälle kaavailema alue toteutuu suunnitellulla tavalla, on todennäköistä, että Tampereen kaupunki hankkii pellot omistukseensa.

”Meiltä menisi kaikki maat, ei jäisi oikein perunamaatakaan”, Rikala arvioi Aamulehden uutisessa.

Tapa tiedottaa harmitti

Rikalaa harmittaa erityisesti se, ettei Tampereen kaupunki kertonut asiasta etukäteen maanomistajille.

Aamulehti haastatteli juttuunsa Tampereen kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurmista, joka ymmärtää maanomistajien harmituksen. Nurminen kuitenkin perusteli menettelytapaa sillä, että poliittiset päättäjät haluavat pitää päätöksenteon omissa hyppysissään.

Nurmi-Sorilan alueen osayleiskaava aletaan päivittää syksyn aikana, ja kaavaprosessin aikana Rikala ja muut maanomistajat saavat äänensä kuuluviin. On hyvin mahdollista, että golfkentälle alustavasti suunnitellut rajat tulevat vielä muuttumaan.

Golfkentän arvioidaan vievän maita alueelta noin 60–80 hehtaaria. Sen lisäksi golfkentälle yhteyteen on suunniteltu kaavoitettavan pientaloja. Kaikkiaan nämä muodostavat 110 hehtaarin alueen.

Tämä alue muodostaa reilun viidenneksen kaikkiaan noin 500 hehtaarin alueesta, jonka osalta on tarkoitus päivittää Nurmi-Sorilan osayleiskaavaa näillä näkymin syksyllä käynnistyvän kaavoituksen aikana.

Voimassa olevassa osayleiskaavassa alue on varattu asuntorakentamiseen ja virkistysalueiksi, eikä se mahdollista golfkentän rakentamista.

Golfkentän ja sen ympärille rakennettavien pientalojen lisäksi alueelle suunnitellaan uuden kaupunginosan rakentamista.

Kaavaprosessin aikana myös maanomistajat saavat äänensä kuuluviin. Lisäksi sen aikana järjestetään järjestetään yleisötilaisuuksia.

Tyypillisesti kaavoituksessa kestää pari vuotta. Mikäli kaavoituksesta tehdään valituksia, voivat ne viivästyttää rakennustöiden aloittamista vuodella, kahdella.

Tavoitteena huippukenttä

Uuden kentän suunnittelussa kumppanina on ollut Ilonen Design, joka on entisen huippupelaajan Mikko Ilosen suunnitteluyhtiö.

”Olen täydellä sydämellä mukana. Tammer-Golf haluaa sinne kansainvälisen huippukentän, eikä ole epäilystäkään, etteikö sellaista paikkaan saisi”, Ilonen kertoi kesäkuussa Tamperelainen-lehdelle.

Tammer-Golfilla on Ruotulan-kentälle voimassaoleva vuokrasopimus vuoteen 2029 saakka, mutta Tampereen kaupunki haluaisi jatkaa raitiolinjaa Ruotulaan jo tätä aiemmin.

Etsi luettavaa