Hyppää sisältöön

60 sekunnin rajoitus – Nordic League sakottaa hitaita pelaajia

Hidas peli on ongelma paitsi kilpapelaajien myös harrastajien keskuudessa.

Mikäli minuutti ylittyy, pelaaja saa sakon. PGA:n Teemu Laakson mukaan Finnish Tourilla kierrosaikoja hidastuttaa pikemminkin vinot lyönnit kuin hitaat rutiinit.

Nordic League kitkee tällä kaudella hidasta peliä rankalla kädellä. Pohjoismainen ammattilaiskiertue on asettanut pelaajille 60 sekunnin aikarajan jokaiseen lyöntiin. Mikäli minuutti ylittyy, pelaajalle lätkäistään sakko ilman varoitusta.

Uusissa kilpailumääräyksissä lyöntiin valmistaumiseksi katsotaan esimerkiksi mailavalintaan, etäisyyden mittaamiseen, golfhanskan vekslaamiseen ja tietenkin itse lyöntiin käytetty aika. Yksi poikkeus kuitenkin löytyy: ajanottoa ei käynnistetä, mikäli sääntöjen tulkintaan tarvitaan tuomarin apua.

Viime viikolla lyöntien kellottamisesta saatiin hyvää kokemusta European Tourilta. Itävallassa jokaisen ryhmän mukana oli ajanottaja ja 40 sekunnin aikarajan ylittäjille lätkäistiin rangaistuslyönti. 

European Tourilla jokaisen ryhmän mukana oli tuomari, joka vastasi ajanotosta. Näkyvästi esillä ollut kello laitettiin käyntiin, kun pelaajan lyöntivuoro alkoi.

Nordic Leaguessa ei ole voimavaroja laittaa jokaisen ryhmän matkaa omaa tuomaria, vaan myös katsojat, kanssapelaajat ja muut paikallaolijat voivat narauttaa etanavauhtia etenevän pelaajan. Hitaasta pelistä pitää kuitenkin löytyä todiste.

Sakon suuruus on 20 euroa. Kolmannesta sakosta saman kierroksen aikana pelaaja saa lisäksi rankkarin, neljännestä kaksi ja viidennestä pelaaja hylätään kisasta.

Hidas pelaaminen on ajoittain ongelmana myös kotimaisella Finnish Tourilla. Kiertueen johtaja Teemu Laakso, olisiko aika ottaa käyttöön samanlaiset säännöt myös Suomessa?

”Meillä ongelmana on amatöörien suuri määrä. Amatöörejä ei voi sakottaa, joten lyöntirangaistukset olisivat parempia kuin sakot”, Laakso sanoo.

”Kokemuksesta tiedän, että Finnish Tourilla peliä hidastavat pikemminkin vinot lyönnit, ei niinkään lyöntiin käytettävä aika. Mielenkiinnolla seuraamme kokemuksia Nordic Leaguesta.”

Laakson mukaan pahimmillaan kierros Finnish Tourin kisassa saattaa kestää viisi tuntia.

Etsi luettavaa