Hyppää sisältöön

60 minuutin treenihaaste: Päätä millainen pelaaja olet ja treenaa sen mukaisesti

Antti Vaalas ideoi joka viikko tämän talven ajan tunnin treenin

GoGolfin head pro Antti Vaalas on vetänyt marraskuun alusta viikoittaista harjoitusta, johon voivat kaikki lähteä mukaan.

Viikon treeniä suunnitellessa mietin: mikä saa sinut treenaamaan? Onko harjoittelusi pakkopullaa? Suoritettu siksi koska täytyy. Vai lähdetkö mielelläsi harjoittelemaan?

Moni lienee päättänyt vuodenvaihteessa, että tämä vuosi harjoitellaan. Mutta kuinka usein uudenvuoden lupaukset pitävät? Muutamassa viikossa tylsyys iskee tai tielle tulee jotain muuta mukamas tärkeämpää.

Jos tuntuu tutulta, niin mitä jos ensin päättäisit, kuka olet? Tai mitä olet, niin ei kuulosta pelottavan filosofiselta. Kun olet päättänyt mitä olet, anna tekemisen seurata siitä.

Jos päätät olevasi pelaaja, niin on luontevaa, että myös harjoittelet. Lähdet talvella hallille, koska olet pelaaja, ei se vaadi mitään lupauksia. 

Jos päätät, että olet oikein kilpapelaaja (ihan sama minkätasoinen klubikisoista isoille kiertueille), viet varmasti tekemisen vielä korkeammalle tasolle. Et ainoastaan harjoittele, vaan suunnittelet tarkemmin, mitä kaikkea harjoittelet, miten saat kroppasi parempaan kuntoon, ovatko välineet sopivat ja gripitkin kunnossa…

Tai jos toteat olevasi liikunnasta, toisten seurasta, ulkoilusta ja/tai kauniista maisemista nauttiva golfari, muista se aina. Muista nauttia, vaikka lyönti ei yhtään lähtisi.

Tämän alustuksen pohjalta kerrataan taas treenien peruskuvio:

  • Joka viikko tunnin harjoitus koostuu 30 minuutin lyöntiosiosta, 15 minuutin lähipeli- sekä puttiharjoituksesta.
  • Voit kopioida treenin suoraan omaksesi tai ottaa siitä ideoita omaan tekemiseen.

30 minuuttia lyöntiä

Käytän jälleen ensimmäiset minuutit lantion liikkeen harjoittamiseen. Teen sitä ensin peilin edessä (oikean lonkan sisäkierto siten, että napa ja rintalasta säilyvät päällekkäin). Sen jälkeen vuorottelen lyömällä palloja ja harjoittamalla liikettä. 

Yksi golfarin tärkeitä taitoja on aistia lavan asento. Onko se auki, kiinni (ja kuinka paljon) vai suorassa? Tuntuma paranee, kun opettelee tarkoituksella jättämään lavan auki tai kiertämään sen kiinni. Katso videosta, kuinka harjoittelen asiaa. 

Seuraavaksi teen muutaman minuutin harjoitetta, joka saattaa tuntua erittäin vaikealta. Tehtävä on lyödä pienellä svingillä täydestä lähtöasennosta. Ja hyviä osumia. Mailana rautaseiska tai pitempi. Jotta tämä onnistuu, pelaaja joutuu jättämään kaikki ylimääräiset koukerot pois ja lisäksi keskittymään liikejärjestykseen.

Edellisiin harjoituksiin on mennyt yhteensä vain 20 minuuttia. Viimeiset minuutit lyön täydellä rutiinilla. Teemana on ehjä kokonaisuus ja selkeä kuva siitä mihin on lyömässä.

15 minuuttia lähipeliä

Laitan ensin muutaman ‘’korin’’ lyöntialueelle. Tarkoitus on lyödä palloja nopeaan tahtiin, ensin pikainen päätös kumpi kori ja onko tarkoituksena saada sukkana sisään vaiko lyödä hivenen yli tai ali. Lyömällä nopeaan tahtiin toimit kuten urheilijat muissa lajeissa, reagoimalla tilanteeseen ilman ylimääräistä miettimistä. Voit testailla kuinka nopeasti pystyt lyömään ilman hätäilyn tunnetta. Ja kentällä tehtäväsi on huomata, kun alat miettimään liikaa ja toimimaan turhan hitaasti.

Välihuomautus: jos hidas pelaaminen ärsyttää kannattaa ainakin itse varmistaa oma nopean lyömisen osaaminen harjoittelemalla asiaa.

Yksi golfin juttuja meille monille on pieni kisaaminen. Ammattilaispeluri Henri Satama kulkee vierestä ohi, ja käytän tilaisuuden hyväkseni haastamalla hänet chippikisaan. Häviän pystyyn, joten pitää harjoitella lisää revanssin toivossa.

15 minuuttia puttia

Ensimmäiset minuutit testaan sitä, että saan pallon lähtemään haluttuun suuntaan. Tässäkin koitan tietoisesti pitää nopeaa vauhtia yllä. Sen jälkeen harjoittelen tuntumaa pituuksiin. Se on taito, jota ei voi treenata liikaa.

Lopuksi testaan onnistuuko 18 puttia putkeen 90 sentin matkalta. Putkeen upottaminen parantaa liikkeen kordinaatiota ja on myös mielenkiintoinen mentaalinen haaste.

Etsi luettavaa