Hyppää sisältöön

5 syytä suunnata golfretkelle Nordcenteriin

Nordcenterin Benzin seitsemäs  on malliesimerkki metsämaisemaan tyylikkäästi upotetusta väylästä.
Nordcenterin uudempi kenttä Benz on kierrosmäärillä mitattuna Freamia suositumpi.KUVA: TEEMU TYRY

Fream ja Benz muodostavat maan arvostetuimman kenttäparin. Raaseporiin suuntautuvaan golfpäivään voi yhdistää visiitin Suomen parhaaksi valittuun matkakohteeseen, Fiskars Villageen.

Ei ollut vaikeaa ylipuhua poikaani Tuomasta (HCP 2,8) mukaan arvioimaan Nordcenterin golfkeskusta palveluineen. Matkaa yhteen suuntaan on Helsingistä tunnin verran. Päätimme herkutella kunnolla ja pelata ”normaalin” Freamin lisäksi myös kentistä tuoreemman, 90-luvun lopulla valmistuneen Benzin. 

Seuraavassa viisi pointtia, jotka nostimme perusteiksi tehdä päiväretki Raaseporiin
 

1. Benz

Nordcenterin omien osakkaiden ja vieraspelaajien suosikki sijoittui Golflehden Kenttärankingissa 2019 hienosti viidenneksi, Fream on samalla listalla neljäs.

Muutaman vuoden tauon jälkeen Benzin kiertäminen oli vavisuttavan upea kokemus. Backtiiltä koleana kevätaamuna pelattuna kenttä on huomattavasti metrejään (5956) pidempi.

Benzin 16:s on yksi koko Nordcenterin upeimmista väylistä.

Benzin 16:s on yksi koko Nordcenterin upeimmista väylistä.

Teemu Tyry

Metsäisten maisemien keskeltä aukeaa hienoja maisemia. Vesiesteet tulevat näyttävällä, mutta harrastajapelaajallekin reilulla tavalla kierroksen aikana esiin peräti seitsemällä reiällä täydentäen visuaalista nautintoa.  Benz  on suunniteltu taitavasti, kenttä asettuu maisemaan erittäin luonnollisella tavalla.

Suosiota vertailussa Freamiin lisää luonnollisesti se, että kenttä on helpostikin käveltävissä.  Huomionarvoista Benzillä on se, että näennäisestä tasaisuudestaan huolimatta hyvin muotoillulla väylillä lyönneistä suuri osa suoritetaan kaltevilta alustoilta. Tehdäkseen hyvää tulosta Benziä kiertäessä ei tarvitse olla kuitenkaan alppikauris, pitämällä pallon väylällä ja pelaamalla lähipelinsä terävästi portit hyvään tulokseen ovat avoinna.

Mieleenpainuvia väyliä on täydet 18, vaihetelevassa maastossa suunnittelijan ei ole tarvinnut sortua itsensä toistamiseen.

Vaikka Fream on  Nordcenterin  varsinainen kisakentä,  Bennz emännöi naisten EM-kisoja 1997 ja on nykyisellään loistava valinta niille, joille 6 000 metriä on riittävä kokonaismittana

Kierroksen aikana kännykkäkameraan tulee tartuttua lähes jokaisella väylällä.

”Jäsenet ja vieraat luonnehtivat Benziä monasti nautiskelijan unelmaksi, kentäksi jolla on mahdollista tehdä hyvää tulosta”, kiteyttää toimitusjohtaja Antti Ahti.

Benzin molemaat yhdeksiköt päättyvät par-neloseen, jossa lähestyminen mittaa paineensietokykyä. Kuva yhdeksänneltä.

Benzin molemaat yhdeksiköt päättyvät par-neloseen, jossa lähestyminen mittaa paineensietokykyä. Kuva yhdeksänneltä.

Teemu Tyry

Aamukierroksen aikana tuli todistetuksi myös pelin ripeä tahti. Kiersimme huolellisesti pelaten 18 reikää muutaman minuutin päälle kolmen tunnin. Edellä pelanneet ryhmät eivät missään vaiheessa olleet tukkeena.

2. Klubitalo ja ravintola

Nordcenterin alueelle saavuttaessa katse kohdistuu väkisinkin komeaan klubitaloon ja oikealla puolella kenttään rajautuvaan mereen.

Golfkeskuksen rakennukset muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Klubitalon ravintola on viimeisten vuosien aikana rakentanut palvelukokonaisuudestaan hinta-laatusuhteessa onnistuneen, josta kertoo myös Kenttärankingissa jaettu ykköstila yhdessä Tapiola Golfin kanssa. Vieraspelaajat ovat peukuttaneet etenkin lounasbuffaa, sekä ykköselle ja 18:lle loistavia näkymiä tarjoavaa terassia.

Freamin avausreikä ja klubitalo taustalla. Yksi maamme sykähdyttävimmistä maisemista  golfkeskuksissa.

Freamin avausreikä ja klubitalo taustalla. Yksi maamme sykähdyttävimmistä maisemista golfkeskuksissa.

Teemu Tyry

”Haluamme säilyttää kiitosta saaneita osasia ravintolapalvelussamme, tuoda sinne myös uutta. Lähiruoan osuutta kasvatamme entisestään,  sitä on tällä seudulla tuottajilta tarjolla varsin hyvin Koronavirus siirtää joitain suunnittelemiamme teematilaisuuksia, mutta kesäkuun 1.päivän rajoitusten purun jälkeen pääsemme jo ison askeleen kohden normaalia”, Ahti iloitsee.

3. Fream

Ronald Freamin suunnittelemaa kenttää on yleisesti pidetty maamme vaativimpana. Maisemiltaan ja väylien näyttävyydeltä se kipuaa Suomessa kiistatta kärkipäähän. Korkeuserot  antavat hyvän syyn lähteä kierrokselle golfautolla, joita Nordcenterissa on kaudelle uusittu, useimmissa on nahkaistuimet.

Kentän haastavuutta lisäävät erittäin muodokkaat viheriöt ja niiden ympäristöt, sekä vedenylitykset, joista 17:n lähestymislyönti sekä 14:n avaus ovat todellisia mittareita

Allekirjoittaneelle Fream on ollut ensimmäisestä pelikerrasta toukokuussa 1989  ”true test”, joka antaa reilun kuvan osaamisesta.

Freamin luontoretken komeimpia näkymiä, viides väylä viheriön takaa

Freamin luontoretken komeimpia näkymiä, viides väylä viheriön takaa

Teemu Tyry

Vaihtelevan sään vuoksi kierroksemme Freamilla venyi lähes tyhjällä kentällä pitkälle iltaan.  Kokonaistuloksesta riippumatta suurin osa lyönneistä antaa vaativuudestaan johtuen mainion mahdollisuuden palkitsevaan onnistumisen tunteeseen.

Lähes kaikista Freamin reitin varrella olevista asunnoista on hulppea näkymä merelle, edelliskaudella avattu vierasvenesatamakin on vain par-viitosen päässä klubitalolta.

Toukokuun toisella puoliskolla Fream oli jo mainiossa kunnossa.

Positiivisella asenteella ja sopivan tiiauspaikan valitsemalla Fream on vähemmänkin osaavalle fantastinen maisemaseikkailu ja varmuudella muistiin jäävä kokemus.

Freamin seitsemännen tiiltä avautuu puiden harvennuksen jälkeen hieno maisema merelle

Freamin seitsemännen tiiltä avautuu puiden harvennuksen jälkeen hieno maisema merelle

Teemu Tyry

”Freamille 2000-luvun alussa tehty remontti on edesauttanut kentän saamista huippukuntoon, sekä kohtuullistanut vaikeimpia väyliä. Rohkaisemme vieraspelaajia haastamaan itsensä ajatuksella ”kerran kesässä Fream”, Antti Ahti kertoo.

4. Kolmen tunnin kierroksia ja retki Fiskars Villageen

Alkukevään kahden hengen ryhmien ja lipun rauhoituksen vuoksi kierrosten kesto etenkin Benzillä on jäänyt keväällä reiluun kolmeen tuntiin, ripeämmillä pelaajilla tämän allekin. 

Nordcenterissa peukkuja kerännyttä nopeaa peilä aiotaan tarjota Benzillä kesäkuun alun jälkeenkin.

”Aamuisin kymmeneen asti mennän kahden ryhmissä, sen jälkeen maksimi on neljä.”

Nordcenterissa kuumin sesonki ajoittuu heinäkuuhun.

”Kesäkuussa meillä on etenkin aamuisin ja iltaisin molemmilla kentillä hyvin tilaa. Kolmen tunnin kierroksella pidempääkin tullut selviää lähes samassa kokonaisajassa, kuin lähempänä sijaitsevalla kentällä pitkälti yli neljä tuntia kierrokseensa käyttänyt pelaaja”, 

Antti Ahti markkinoi.

Niille, joilla on intoa ja aikaa kiertää molemmat kentät samana päivänä tai yöpymisen yhteydessä, on vuoden 2019 vuoden kotimaiseksi matkakohteeksi valittu Fiskars Village varsin suositeltava kohde. 

Perinteikäs ruukkikylä sijoittui maaliskuussa kolmanneksi parhaaksi eurooppalaiseksi matkakoheeksi kestävän kehityksen Top 100 Green Destinations -kilpailussa.

Fiskars Oy:n syntysijoilla idylliisessä kylässä on putiikkien, pajojen, ravintoloiden, hotellien ja kauniin luonnon lisäksi nähtävää ja koettavaa pidemmäksikin ajaksi.

Fiskars Village

5. Loistavat harjoitusmahdollisuudet, kuntosali ja Vilin Custom Fit

Nordcenterista kotiiin ajaessani olen 30 vuoden aikana  ollut lähes poikkeuksetta tyytymätön tulokseeni, mutta erittäin tyytyväinen päivän kokonaisantiin. Kentät ja klubimiljöö tekevät vaikutuksen.

Mika "Vili" Viljamaa on paitsi osaava mailafittaaja, myös erikoismies kun puhutaan puttereista ja niiden ominaisuuksista.

Mika ”Vili” Viljamaa on paitsi osaava mailafittaaja, myös erikoismies kun puhutaan puttereista ja niiden ominaisuuksista.

Teemu Tyry

Raaseporiiin lähtiessä oma reseptini on se, että sieltä ei saa olla kiire pois, sillä aistikkaassa ympäristössä sielu lepää ja huomaan jääväni ”suusta kiinni” tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Nordcenterissa golfshopia ja fittausstudiota pitävä Mika ”Vili” Viljamaa on ehtymätön tarinankertoja sekä asiantuntija etenkin putterien, erityisesti suuren rakkautensa,  Scotty Cameronin tuotteiden osalta. Vahva suositus  mailanfittausta harkitseville sekä niille, jotka haluavat ammattimieheltä konsultaatiota putterin valintaan.

Hyvin varusteltua kuntosalia voin lämpimästi suositella, samoin par-3 kenttää, joka hyvästä sijainnistaan huolimatta on hämmästyttävän vähällä käytöllä lähipelin kehittämiseen. 

Nordcenterin klubitalon pohjakerroksesta löytyy tasokasta majoitusta, samoin Freamin kymppitiin takana sijaitsevasta entisestaä ”maitotalosta”.

Golfkeskuksen alueella, Benzin seitsemännen väylän varrella on myynnissä uusia tontteja vapaa-ajan asunnoille, samoin kentän välittömässä läheisyydessä sisääntulon vasemmalla puolella,  jossa ensimmäiset talot ovat jo käytössä.

Nordcenteriin Fream on jo pitkään ollut yksi niistä huippukentistä, joka on saatu loistavaan kuntoon heti keväällä

Nordcenteriin Fream on jo pitkään ollut yksi niistä huippukentistä, joka on saatu loistavaan kuntoon heti keväällä

Teemu Tyry

Päiväretkellemme kertyi kiireettä tehtynä. kestoa ovelta ovelle reilut 12 tuntia. Vaikka ohessa tehtiin töitä tätäkin artikkelia varten, maistui kokemus tasokkaalta minilomalta, jonka toistaminen pidempänä versiona on varteenotettava vaihtoehto kauden aikana.

Nordcenter Golf

Vili Custom Golf

GoGolf Verkkokauppa, green fee+ auto kahdelle,  Nordcenter

GoGolf Verkkokauppa, majoitus ja pelit kahdelle, Nordcenter

Etsi luettavaa