3 syytä miksi Matilda Castrén voitti Gant Ladies Openin

Matilda Castrén sai toiseksi eniten ääniä vuoden parhaaksi

Matilda Castrén osoitti luokkansa voittamalla Gant Ladies Openin pelillä, joka jäi kauas tasosta, jolla hän on menestynyt LPGA:lla.

Gant Ladies Open 2021.

Olihan monivaiheinen ja yllättävä kilpailu, silti lopputulos suomalaisittain paras mahdollinen.

Pari reikää ennen loppua vaikutti vielä siltä, että edessä olisi ollut Matilda Castrénin ja Ursula Wikströmin välinen uusinta.’

Ei tullut. Maddella oli perjantaina ja lauantaina viimeisillä väylillä leijonaa kisan voittamiseksi.

Ruissalo ja Aura Golfin kenttä sekä palvelut tarjosivat pelaajille ja katsojille parastaan helteisessä kelissä niiden kuuden päivän aikana, jolloin Ladies European Tour rantautui Suomen Turkuun.

Matilda Castrén lensi Ohiosta Suomeen ja matkusti Turkuun ollen huomion keskipisteenä saapumishetkestä alkaen.

Castrén veti rooliin liittyvät pro-amin, mediakontaktit ja muut edustustehtävät ammattimaisesti, vaikka aikaero varmasti painoi jalan lisäksi korvien väliä.

Kolmen kierroksen kisa on pikamatka

Yllättäväksi kolmen kierroksen kisan teki se, että ennustukset ennätysmurskajaisista menivät romukoppaan jo ensimmäisenä päivänä, jolloin vain kahdeksan pelaajaa kiersi alle parin.

Castrén ja  Sanna Nuutinen olivat torstain yhteisen kierroksen ja yhteneväisten tulostensa (71, par) jälkeen huulet alaspäin ja pettyneitä etenkin omiin lähestymisiinsä sekä puttipeliin.

Perjantaina Ruissalon viheriöt sekä hieman kovempi tuuli pitivät pelaajia jo lähes pilkkanaan. Torstain haasteet toistuivat, nyt vaan avauspäivää haavoittavimpina.

Pelaajilla oli suuria vaikeuksia saada kuumia lähestymisiä lippujen viereen.

Puttaaminen oli läpi kilpailun vaikeaa useimmille pelaajille viheriöiden piilobreikkien ja puttien vauhtien vaikean hallittavuuden vuoksi.

Castrén (69,-2) sekä Diksha Dagar (69,-2) olivat ainoat parin alittajat myös kahden kierroksen yhteistuloksessa.

Positiivista kisan ja Matilda Castrénin kannalta oli se, että vaikeus jakoi osallistujia tulosten perusteella kovallakin kädellä.

Gant Ladies Openista ei tullut puttikisaa.

Ursula Wikströmin (vas.) kauden huippuhetki on Gant Ladies Openin toinen sija. Oikealla voittaja Matilda Castrén

TOMI NATRI

Lauantaina olosuhteet olivat kisan parhaat, samoin tulostaso. Suomalaisia oli 17:n ensimmäisen joukossa kuusi, yksi kussakin kuudessa viimeisessä ryhmässä.

54 reiän kisa on pikamatka, jolla Matilda Castrénin pelin vähän virheet käänsivät ykköstilan lopulta selvällä kolmen lyönnin materiaalilla hänelle yhteistuloksella viisi alle.

Yleisimmät ennustukset voittotulokseksi  ennen kisaa olivat tulosten -12 ja -13 välissä.

Aura Golfista Matilda Castrén suuntasi kisaa seuranneen äitinsä luokse pääkaupunkiseudulle.

”Sunnuntaina vietetäään isän synttäreitä, samana päivänä käynnistyy vielä matka Ranskaan, Evian Championshipiin.

Petteri Nykyn valmennettavilla osui ponnistus lankulle

Petteri Nykylllä oli kisan jälkeen hymy herkässä. Hänellä oli neljä valmennettavaa mukana Turussa.

Matilda Castrén ja Ursula Wikström ottivat kaksoisvoiton. Keväällä esikoisensa synnyttänyt Noora Komulainen oli sensaatiomaisesti 15:s.

Uransa toisen LET:n kisan pelannut Emilia Tukiainen oli 40:s, ensimmäisessä hän karsiutui lyönnillä.

”Hieno viikko Suomen golfille. Kenttä ja puitteet olivat aivan kohdillaan ja valmennettavat onnistuivat.”

Noora Komulainen ja voittajafiilis. Keväällä esikoisensa synnyttänyt Talma Golfin edustaja ei pyrkinytkään peittämään tyytyväisyyttään esitykseensä Gant Ladies Openissa

TOMI NATRI

Nykky kertoi myös, että Matilda Castrénin osalta tilanne näytti alkuviikosta kovinkin vaikealta.

”Oli vaihtoehtona jopa kisasta poisjäänti. Ei oltu pelillisesti siellä, mitä Madde tavoitteli. Määrittelisin, että oli niin sanostusti tilanne päällä, mutta siitä selvittiin.”

Salibandymaamaajoukkueen koutsi suuntaa jo sunnuntaiksi Eerikkilään ryhmäänsä treenauttamaan.  Salibandymiesten kunnioitus Nykkyä kohtaan mahtaa taas nousta Matildan voiton myötä.

Ennen edellistä vastaavaa leiriä Castrén voitti LPGA:n kisan, joten ajoitukset ovat olleet kohdillaan.

Kolme syytä miksi Matilda Castrén voitti Gant Ladies Openin

Matilda Castrén joutui nielemään huomattavasti paljon enemmän kuraa voittokisansa aikana kuin mitä tapahtui hänen toistaiseksi ainoan LPGA:n kisan ykköstilan,  LPGA Mediheal Championshipin kuluessa.

Castrénillla ei tosiaankaan ollut voittajafiilistä kuin viimeisellä reiällä. Kisan keskivaiheilla hän pelasi 24 reiän perättäisen jakson, jolloin ei tullut yhtään birdietä.

54 reiän kisassa tuollainen sarja kuulostaa uskomattomalta. Lähestymiset eivät päätyneetkään odotetulla tavalla lipulle, puttaaminen oli vaikeaa.

1. Bogien vähyys

Castrén teki koko kisan aikana vain kolme bogia. Birkkuja syntyi kahdeksan, näistä seitsemän 29 viimeisen reiän aikana. Castrénin peruslyöminen on varsin vahvaa, hän ei hevin harhaudu väärille kujille.

Toista sijaa jakaneet Ursula Wikström (9 bogia ) ja Tvesa Malik (6 bogia ja 1 tuplabogi) jäivät ratkaisevasti taakse.

2. Pelisuunnitelma ja tempo säilyivät

Castrén oli silminähden turhautunut heikon jaksonsa aikana, mutta ei antanut sen vaikuttaa peliinsä. Tempo lyönnissä säilyi läpi kisan, samoin pelistrategia ja rutiinit. Caddie John Rawlingsin kanssa kemiat toimivat

3. Vahvat lopetukset kahdelle viimeiselle kierrokselle, sekä missio LET:n kortin saavuttamisesta

Castrén nousi tuloslistalla toisena ja kolmantena päivänä tismalleen samoilla väylillä. Hän teki kellon tavoin birdiet reiílle 8, 16 ja 17. Viimeisenä päivänä myös ykköselle.

”Maddella oli missio siitä, että hän tulee Turkuun lunastamaan itselleen voiton kautta jäsenyyden LET:lle. Madde on äärettömän sitoutunut asettamiinsa tavoitteisiin. Tehtävä tuli suoritetuksi”, ynnäsi isä Petri Castrén prosessia GoGolfin livevideolla.