Hyppää sisältöön

24 tuntia golfia junnujen hyväksi – mistä on kysymys?

24h Golfissa laitetaan kroppa likoon junnujen hyväksi

24h Golf on Nokia River Golfin nykyisen toimitusjohtajan Kimmo Siraisen idea. Sirainen ei tänä vuonna itse ole pelaamassa, sillä jalka on paketissa. Tänäkin vuonna junnujen puolesta pelataan kymmenillä kentillä.

24 tuntia golfia putkeen. Kuulostaa joidenkin korvaan hauskalta pikku projektilta, mutta todellisuudessa kysymyksessä on täysin ihmiskeholle sopimaton ja kidutusta vastaava suoritus, jolla voi pilata koko loppukesän pelit. Mutta hei, mitä sitä ei junnujen takia tekisi! 

Golfissa on nähty hurjia marathon -henkisiä ratkaisuja useampia vuosien saatossa. Näppiksen marathon Paltamossa on jotain käsittämätöntä, mies on pelannut lähes kaksi päivää tauotta – ja kävellen. Monilla kentillä pelataan juhannuksen aikaan marathonia, jossa ideana on pelata neljä kierrosta golfia päivässä. 

24h Golfissa pelataan yksinkertaisesti 24 tuntia putkeen ja ideana on kerätä mahdollisimman monta par-tulosta. Kentillä on erilaisia tapoja sponsorihankintaan, usein myös seuran omat pelaajat ovat lähteneet mukaan talkoisiin pienellä panoksella. 

Itse olen pelannut kyseisen marathonin nyt kaksi (vai kolme, en edes muista) kertaa. Tiistaina on luvassa seuraava koettelemus Espoo Ringside Golfissa. Ensimmäisenä vuonna lähdimme intoa täynnä projektiin ja ideana oli rikkoa niin paljon ennätyksiä kuin vain itse osasimme keksiä. 

Pelihän menee hyvää vauhtia ja pelasimme ilman autoa (bägit autossa, pelaajat kävelivät) peräti kahdeksan kierrosta golfia. Viimeiset kierrokset olivat jotain kauheinta mitä fyysisesti olen koskaan kokenut. Paikoista hävisi tunto, jaloista alkoi iho repeillä ja pallot eivät enää lentäneet kuten ne normaalisti lentävät. 

”Kroppa todennäköisesti on hajalla vielä elokuussa” 

Ongelma maaliin pääsemisestä oli valtava. Se ei kuitenkaan ollut suurin ongelma. Suurin ongelma oli lopulta palautuminen. Fibacon ammattilainen Mikko Karhu kertoo seuraavassa miten 24 tunnin golfaaminen voi vaikuttaa lihaksistoon. 

”Se käytännössä tarkoittaa, että keho on aika valtavassa uupumustilassa mahdollisesti vielä pari kuukautta suorituksen jälkeen. Lihakset eivät palaudu kunnolla pitkiin aikoihin, vaikka ne jotenkin yrittävät toimia. Lisäksi jumit ja väärät liikkeet väsymyksen myötä jäävät kummittelemaan ja saattavat pilata koko loppukauden pelit”, Mikko kertoo lyhykäisyydessään suorituksen vaaroja. 

Ringside Golfissa otettiin ensimmäisen vuoden jälkeen myös nämä asiat huomioon. Nykyisin projektissa otetaan huomioon myös koko ryhmän terveys, eikä lähdetä ottamaan turhia riskejä. Noin puolet kierroksista mennään auton kyydissä ja kävelyä harrastetaan juuri sen verran kuin pelaajista itsestään tuntuu. 

Jokaisesta parista on luvassa pieni potti rahaa Ringside Golfin junioritoimintaan.  Rahapotti kasvaa sen mukaan kun yritys- tai yksityissponsorit käyvät caddiemasterilla heittämässä oman panoksensa pottiin. Normaali panos on luokkaa 20-50 senttiä jokaisesta parista. Par-määrät ovat yleensä pyörineet noin 100 ja 200 välillä neljän pelaajan ryhmässä päivän aikana. 

Myös pelaajille on tärkeää, että tietää jokaisella putilla olevan merkitystä potin kannalta. Se auttaa jaksamaan kun tietää, että on syy miksi kärsiä. Tänä vuonna Ringside Golfissa kenttää kiertävät seuran moninkertainen mestari Tommy Gulin, junnutoimikunnan PJ Saara Vahvaselkä, Fibacon omistaja Topi Lösönen ja lyöntikipsistä kärsivä Nikke Tyry

Etsi luettavaa