Hyppää sisältöön

18-vuotias Rasmus Højgaard matkalla tähtiin? – Vierumäki Finnish Challengessa kova kattaus ulkomaisia tähtiä

Rasmus Hojgaard pelasi syksyllä 2018 juniorien Ryder Cupia

Cooke Coursella pelaa loppuviikosta tukku nousevia tähtiä, joiden esityksiä voi pian ihastella pääkiertueilla ja majoreissa. Suomalaisia on mukana 15.

Vierumäelle on kokoontunut Vierumäki Finnish Challengen historian kovatasoisin pelaajajoukko, uskoo Challenge Touria pitkään johtanut Alain de Soultrait.

Cooke Coursella torstaina alkavassa kilpailussa on mukana  kymmenen Challenge Tourilla viimeisen vuoden aikana voittanutta pelaajaa. Rankingin 15 kärkipelaajan joukosta mukana on 13.

Ranking-ykkösenä kilpailuun lähtee alkukaudesta kaksi kilpailua peräkkäin voittanut Ranskan 26-vuotias Antoine Rozner, jolla on osanottajista myös paras maailmanlistasijoitus (182). Nuoriin haastajiin lukeutuu Englannin 23-vuotias Matthew Jordan, jolla on kaudesta saaliina jo voitto ja kolme muuta top 10 -sijoitusta. European Tourin keväisessä British Mastersissa hän pelasi uuden kenttäennätyksen (63).

Vahva kausi on takana myös 46-vuotiaalla kokeneella Richard Blandilla. Voitto puuttuu, mutta kakkostiloja on koossa jo neljä. Neljäs nousu takaisin pääkiertueelle haastajakiertueen kautta on lähellä.

Tanskan vasta 18-vuotias Rasmus Højgaard on 14. tilallaan rankingissä tällä hetkellä korkeimmalle sijoittunut pohjoismaalainen. Yhdeksässä kisassa on kertynyt jo viisi top 10 -sijoitusta, joista paras on toinen tila Espanjasta. Jo amatööriaikoinaan loistavasti menestynyt juutti hakee Suomen kisasta voittoa ja läpimurtoa, joka voisi nostaa hänet kaikkien aikojen nuorimpana tanskalaispelaajana kauden päätteeksi European Tourillle.

Vuonna 2015 Saksan silloinen teinitähti Dominic Foos voitti Ruissalossa pidetyn Challenge Tourin kisan ( Gant Open) 17 vuoden ja 347 päivän ikäisenä. Turun kisan ykköstila ei nostanut Foosia ET:lle vaisusti sujuneen loppukauden johdosta. 21-vuotiaana hän on mukana myös Vierumäellä, mutta Foosin tähti on ollut laskussa, ja menestys viikonloppuna olisi melkoinen yllätys

Nousevien tähtien rinnalla Vierumäellä nähdään esimerkiksi 42-vuotias Gregory Havret, joka on pitkällä urallaan voittanut pääkiertueella kolmesti ja joka vuonna 2010 sijoittui U.S. Openissa kakkoseksi. Vahva kausi on takana myös 46-vuotiaalla kokeneella Richard Blandilla. Voitto puuttuu, mutta kakkostiloja on koossa jo neljä. Neljäs nousu takaisin pääkiertueelle haastajakiertueen kautta on lähellä.

Kotimaisten pelaajien määrä (15) jää normaalia pienemmäksi ulkomaalaispelaajien tavallista suuremman mielenkiinnon vuoksi. Tähän tärkein syy lienee se, että edellisviikollla CT:lla ei ollut kisaa.

Suomessa pitkät perinteet Challenge Tourin kisojen järjestäjänä

Suomessa on pelattu Challenge Tourin kisoja jo 80-luvun lopulta, yhteensä lähes 40 kertaa.

Espoon Golfseura isännöi Volvo Finnish Openina historiaan jäänyttä kisaa vuosina 1989-2004.  Sekä  Master Golf (1998-2000) että Golf Talma (2001-2003) toimivat kisaisäntinä kolme kertaa vuosituhannen taitteessa. 

Lohjalla pelattiin 2008, Linna Golfissa 2009 . Kytäjä otti pian tämän jälkeen (2012-2014) vetovuoron kolmen vuoden ajaksi,  Gant Open järjestettiin Ruissalossa 2015.

Kotimaassa pelatuissa kisoissa voittoon ovat yltäneet Mika Piltz (1994), Roope Kakko (2004) ja Kim Koivu (2018)

Roope Kakko on mukana olevista suomalaispelaajista kokenein ja menestyksekkäin

Roope Kakko on mukana olevista suomalaispelaajista kokenein ja menestyksekkäin

GETTY IMAGES

Vierumäellä pelataan viikonloppuna neljäs perättäinen Vierumäki Finnish Challenge.

Yleisöllä on kilpailuun vapaa pääsy.

Vierumäki Finnish Challenge, kotisivut.

Etsi luettavaa