Hyppää sisältöön

16-vuotias saksalaissensaatio näytti LET:n tähdille kaapin paikan Jeddahissa: ”Voiton sulattaminen ja onnen tunne tulevat illemmalla”

Chiara Noja nousi kerralla tähtiin kukistamalla suuren joukon LET:n ja Solheim Cup -joukkueen tähtiä. KUVA: LET

LET:n historian yksi suurimmista läpimurroista ja yllätyksistä tapahtui lauantaina Chiara Nojan kukistettua Royal Greens Golf & Country Clubilla Charley Hullin toisella uusintareiällä. Ursula Wikström oli parhaana suomalaisena 21:s.

Chiara Noja

Siinä on nuoren golfarin ja uusimman komeetan nimi joka on syytä pistää muistiin ja seurantaan.

183-senttinen hoikka saksalainen aloitti golfin jo 3-vuotiaana, saavutti 14 vuoden iässä tasoituksen +7,1 ja siirtyi ammattilaiseksi 15-vuotiaana syksyllä 2021.

Saman syksyn LET:n karsintoihin häntä ei ikänsä puolesta vielä päässyt. Pelipaikka aukesi 16-vuotissynttärien jälkeen Let Acces Seriesille. Tourin pistelistalla Noja nousi toiseksi. Tsekin osakilpailun (54-reikää) hän voitti yhdeksän lyönnin erolla seuraavaan.

Saudi-Arabian valtionhallinnon avulla kisoihin

Noja on saanut pääkiertueelle kisoja poikkeuksellista reittiä. Hän teki debyyttinsä järjestäjien villin kortin saatuaan maaliskuussa samaisella Royal Greens Golf & Country Clubilla pelatussa Saudi Ladies Internationalissa. Sijoitus oli upeasti 13.

Muut neljä ovat olleet Aramco Seriesin kisoja. Sijoitusten sarja on vakuuttava ensimäisen kauden ammattilaiselle.

Bangkokissa hän oli henkilökohtaisessa sarjassa 22:s, Espanjassa 30:s, New Yorkissa 11.

Lauantaina päättyneessä Saudi-Arabian kisassa tuli sitten todellinen sensaatio. Kaksi ensimmäistä kierrosta tuloksin 68-70,-6 pelannut Noja oli seitsemäntenä, kolme lyöntiä kärjestä.

Hyvin harva uskoi tässä vaiheessa Nojan nousevan viimeisellä päivän parhaaseen tulokseen (65,-7) ja uusintaan kisan voitosta.

Näin kuitenkin kävi. Kilpakumppanksi lähti itsekin teininä huipulle noussut Charlie Hull. Molemmat tekivät ensimmäisen kerran 18:n pelatessaan birdien. Toisella yrittämällä tähän ylsi vain Noja. Kisa päättyi siihen.

”Voiton sulattaminen ja onnen tunne tulevat illemmalla. Taustalla on monen vuoden kova työ ja sitoutuminen. Tärkeää on myös uskaltaa toteuttaa niitä lyöntejä, joita on harjoitellut antamatta pelolle valtaa”, Noja kertoi LET:n haastattelussa.

LET:n tilastotkin muutaman kisan otannalla kertovat sen, että Noja lyö etenkin draiverillaan palloa pitkälle. Avausten keskimitta on yli 263 metriä.

”Tällä kentällä on mahdollista lyödä par-viitosia kahdella päälle. Se koitui minulle suureksi eduksi.”

Voittonsa juhlimiseen Noja suunnitteli hampurilaisateriaa, lepoa ja tapahtuneen sulattelua.

”Uskon saavani elämäni parhaan yöunen tämän voiton myötä.”, Chiara Noja ennakoi.

Oletettavaa tietysti on, että Noja saa osallistumisoikeuden myös pääkiertueen päättävään kilpailuun, Spanish Openiin.

N

Tulospalvelu

Chiara Noja

Syntynyt: Berliinissä 16.3.2006.

Kansalaisuus: saksalainen

Pituus: 183 cm

Aloitti golfin: 3-vuotiaana

Muutti Saksasta Englantiin 9 vuoden ikäisenä. Asuu nykyään Dubaissa.

Pelannut ammattilaisurallaan viisi kilpailua LET:lla, 17 kertaa Let Access Seriesilla

Maailmanlistalla ennen Jeddahin kisan voittoa: 266.

Kotisivut

Etsi luettavaa