Hyppää sisältöön

Golfsvingiä kannattaa kehittää yksi osa-alue kerrallaan: ”Kiihdytä tasaisesti osumaan”

Golfsvingissä mailaa tulisi kiihdyttää tasaisesti osumaan asti. KUVA: JARNO JUUTI

Kun svingiä kehittää yksi osa-alue kerrallaan, paranee lyönti kokonaisuudessaan. 

Moni golfari pohtii, että talvella svingi pitää laittaa täysremonttiin. Ajatus kaiken muuttamisesta saattaa kuitenkin tuntua työläältä ja vaikealta. 

Asiaa voi myös ajatella helpommin: mitä jos kehittäisi vain yhtä svingin osa-aluetta ja koko lyönti paranisi sen seurauksena? Tämä on mahdollista, sillä golfsvingi on kokonaisuus, jossa jo yhden osa-alueen muuttuminen vaikuttaa svingin muihin osiin.

On suorastaan maagista, kuinka yhteen ajatukseen keskittymällä koko svingi kehittyy.

Parhaat pelaajat ja valmentajat ymmärtävät tämän. Sen ansiosta pitkäänkin kadoksissa ollut lyönti voi löytyä yhtäkkiä, kun tietää, mistä narusta vetää.

Minkälaisilla ideoilla tai ajatuksilla voisi saada merkittävää parannusta vaivattomasti? Mielestäni tyypillisesti parhaat svingiä kehittävät ajatukset liittyvät sen peruskonsepteihin, kuten ajoitukseen, tasapainoon ja tasainen kiihdytykseen.

Tässä jutussa käsitellään tasaista kiihdytystä.

Näin mailaa kiihdytetään tasaisesti

Parhaiden pelaajien svingeissä ei ole äkkinäisiä liikkeitä. Vauhtia heillä on rutkasti, mutta se syntyy tasaisen kiihdytyksen seurauksena. Samalla huippujen lyönnistä voi aistia lujuutta ja jäntevyyttä osuma-alueen läpi. Tämä lujuus syntyy tasaisesta kiihdytyksestä ja vauhdin ylläpitämisestä osuman läpi niin hyvin kuin mahdollista.

Otetaan esimerkiksi Tiger Woodsin svingi, jota voi ihailla alla olevaa kuvasarjaa. Mitä veikkaat, missä vaiheessa svingiä Tiger tuntee suurimman vauhdin?

Taakseviennin yläasennossa Tiger Woodsilla ei ole kiire lähteä downsvingiin ja Maila kiihtyy huippuunsa osuma-alueella muun muassa vahvan vartalon läpimenon ansiosta. KUVA: GETTY IMAGES

Oikea vastaus on tietenkin osuman jälkeen eli kolmannessa kuvassa. Sen sijaan suunnanvaihdossa, eli ensimmäisessä ja toisessa kuvassa, hän ei pidä kiirettä. Ennen siirtymistä backsvingin yläasennosta downsvingiin hän jopa malttaa pienen hetken, jotta kehon paino ehtii asettua jaloille ja maata vasten.

Tigerin downsvingi näyttää siltä, että hän laittaa kropan likoon vasta lähestyessään osumaa. Suunnanmuutos vaikuttaisi tapahtuvan kuin itsestään – ikään kuin hän antaisi mailan vain pudota alaspäin painovoiman avulla ja aloittaisi vasta lähempänä osumaa vahvan vartalonkierron kohteeseen päin.

Klubipelaajat poikkeavat huippupelaajista siinä, että heillä mailan vauhti hiipuu usein ennen osumaa. Harrastelijan tulee tiedostaa vauhtiin ja mailan kiihtyvyyteen liittyvä harha: se, missä pelaaja itse luulee parhaan vauhdin olevan, tuskin pitää paikkansa.

Moni harrastaja luulee tulevansa osumaan kiihtyvällä mailalla, mutta liian aikaisen ja äkkinäisen kiihdytyksen takia paras vauhti tapahtui ja paljon ennen palloa.

Jotta vauhti kiihtyisi osumaan, pelaajan kannattaa ottaa tavoitteekseen tuntea lavan vaihdin olevan nopeimmillaan vasta pallon jälkeen –  aivan  kuin huipuilla. Näin todellisuudessa paras vauhti ajoittuu todennäköisesti lähemmäksi osumakohtaa.

On hyvin yksilöllistä, missä kohtaa osuman jälkeen huippuvauhdin tulee tuntua; se voi olla jopa metrin osumakohdan jälkeen. Kokeilemalla löytyy varmasti oikea kohta.

Jos tuntuu, ettei lapaa saa kiihtymään tasaisesti osumaan, kannattaa ottaa käyttöön seuraavan sivun kiihtyvyysharjoitetta.

Kiihtyvyysharjoite

Unohda pallo ja ajattele svingin liikettä kellotauluna, jossa osumakohta on kello kuudessa. Vie maila kello kolmeen, josta tässä harjoitteessa svingi aloitetaan. Huomaa mailan asento, eli anna lyöntipinnan urien osoittaa kohtisuoraan ylöspäin.

Aloita harjoitussvingi kello kolmesta. KUVA: JARNO JUUTI

Svingaa rauhallisesti maksimissaan 50 prosentin vauhdilla. Anna svingille reilusti aikaa kiihtyä tasaisesti ja pyri todella rauhalliseen suunnanvaihtoon.

Vie maila korostetun rauhallisesti taakse. KUVA: JARNO JUUTI

Downsvingissä älä mieti pallon paikkaa, vaan tunne huippuvauhti, kun maila palaa läpimenossa kello kolmen kohdalle: silloin todennäköisesti saat parhaan vauhdin ajoittumaan osuman kohdalle.

Svingaa siten, että tunnet mailan vauhdin olevan nopeimmillaan kello kolmessa. KUVA: JARNO JUUTI

Tee useita harjoitusvingejä ja lyö sen jälkeen muutama pallo normaalisti. Kun lyöt palloa, pidä vauhti ensin maksimissaan 50 prosentissa normaalista. Tärkeintä on, että itse tunnet parhaan vauhdin vasta reilusti osuman jälkeen.

Kun lisäät vauhtia, säilytä koko ajan tunne siitä, että lavan vauhti on kovimmillaan osuman jälkeen. Kun opit svingaamaan siten, että paras vauhti tuntuu vasta osuman jälkeen, voit olla varma että lyöntitekniikkasi on parantunut.

Juttu on julkaistu alunperin GoGolfin numerossa 4/20.

Antti Vaalas on GoGolf-valmentaja, joka opettaa kesäisin Peuramaalla ja Leppävaaran GoGolf Rangella sekä talvisin GoGolf Loungessa, Espoossa. Vuonna 2022 Antti valittiin Suomen PGA:n vuoden opettavaksi ammattilaiseksi.

Etsi luettavaa