Hyppää pääsisältöön
Balatapallo murtuu yllättävän helposti oikeilla työkaluilla

Aivopähkinä: Mitä tarkoittaa Balata?

Kultaisella 90-luvulla balata-pallot olivat ylivoimaisesti käytetyimpiä ammattilaispelaajien keskuudessa. Pallojen kierreominaisuudet ja tuntuma oli täysin ylivertainen. Mikä on kuitenkaan balata?

Balatapallot olivat tunnettuja todella pehmeästä kuorestaan ja narukerästä pallon sisällä. Kuminaru pallon sisällä loi ilmeisesti tunnetut kierreominaisuudet. 

Tarkoittaako Balata siis kuminarua pallon sisällä vai tarkoittaako se pallon kuoressa käytettyä materiaalia? Aikanaan on liikkunut jopa tieto tai huhu, että balatapuu oli kuolla sukupuuttoon golfpallovalmistuksen takia. 

Balatapallojen ongelma oli siinä, että ne eivät olleet lainkaan kestäviä. Yksikin lyönti teräväuraisilla wedgeilla repi pallon pinnan naarmuille. Kovaa lyövät ammattilaiset saattoivat vaihtaa palloa jopa joka reiän välein - ainakin paljon useammin kuin nykyään. 

Soitimme Asko Arkkolalle, joka muistaa Balatat kuin eilisen. Tavoitimme Askon Talin kentältä joulukorttikuvia kaapaten talvisessa lumimaisemassa. 

"Balata tarkoittaa kumiseosta, jota käytettiin pallon pintamateriaalissa. Itse pallon sisuksella ei ole mitään tekemistä Balatan kanssa", Asko täsmentää. 

Sittemmin niin balatapuun kuin golfareiden parhaaksi muodostui se, että pallojen kestävyyttä ja ominaisuuksia saatiin parannettua ilman balatapuun tarjoamia seoksia. Suuri muutos tapahtui vuoden 2000-hujakoilla kun Titleist julkaisi ProV1 -pallonsa. 

2000-luvun puolella balatapallojen käyttö loppui käytännössä kuin seinään. Nykyisin balata-palloja löytyy enää keräilijöiden arkistoista. Videolla tubettaja näyttää mitä eroa on Balatalla ja nykyisellä golfpallolla.