Hyppää pääsisältöön
Bubba

20 jaardia pidemmän draivin vaikutus ammattipelaajien tuloksiin

Lyönnin pituus antaa pelaajalle potentiaalin tehdä hyviä tuloksia. Lyhyet lähestymiset par-nelosilla ja -viitosilla lisäävät griiniosumia kaikentasoisilla pelaajilla.

Strokes Gained tilastojen keksijä Mark Broadie on analysoinut PGA Tour -pelaajien dataa kaudesta 2004 lähtien. Kirjassaaan Every Shot Counts hän kertoo lyöntipituuden vaikutuksesta tuloksiin. Strokes Gained: Driving tilaston mukaan 20 jaardin (18,3 metriä) lisäpituus draiveissa tuo 0,75 lyönnin edun avauslyönneissä kierrosta kohti. Tämä vastaa siis kolmea lyöntiä neljän kierroksen kilpailussa. 

Kolmen lyönnin parantaminen kilpailua kohden pelkällä lyöntipituudella on huikea ase ammattilaisgolfissa. Ei siis ole ihme, että nuoret prot keskittyvät vahvasti kuntosaliharjoitteluun.

Saman asian voi muuttaa myös rahaksi, sillä 0,75 lyöntiä parempi kierroskeskiarvo tuottaa yli miljoona dollaria paremmat kausiansiot.

Rahalistan kärkipäässä ero on lähes kolme miljoonaa, kun taas rahalistan perällä 0,75 lyöntiä voi olla joillekin muodostaa ratkaisevan eron tour-kortin säilyttämisen ja menettämisen välillä.


Pituus ja tarkkuus kulkevat käsi kädessä. 


Pitkälyöntisten pelaajien etu draiverilla pysyy tasaisena kierroksesta toiseen, kun taas lähestymisien tarkkuus ja puttituntuma saattavat ailahdella kauden mittaan. 

Pitkät lyönnit vaativat voiman lisäksi loistavan tekniikan. Siksi tourin pisimmät draivaajat ovat myös suhteessa tarkempia. Pitkillä draivaajilla lyönnin hajonta on asteina pienempi kuin muilla tour-pelaajilla. Tämä kertoo paremmasta tekniikasta: pituus ja tarkkuus kulkevat käsi kädessä. 

Vaikka pidemmän draivin pitäminen väylällä on hieman haastavampaa, voi vahva pelaaja käyttää bägin muita mailoja väyläosuman varmistamiseksi kapeilla väylillä.

Tilasto ottaa huomioon vain pidemmän draivin tuoman edun. Mailanpäänopeuden kasvattaminen vaikuttaa positiivisesti myös pitkiin lähestymisiin kuten par 5 -reikien kakkoslyönteihin. Lyöntipituuden tuoma etu voi siis helposti olla jopa 0,75 lyöntiä suurempi. 

Lyöntipituuden merkitys on pelaajakohtainen. Lyhytlyöntiselle pelaajalle pituuden lisäyksellä on yhä suurempi merkitys tuloksellisesti.

Huomisessa artikkelissa käydään läpi sitä, mitä lyöntipituus vaikuttaa eritasoisille amatöörigolfareille.