Hyppää sisältöön

Kaksi muutosta, jotka tekivät Sami Välimäestä paremman rautapelaajan – toimivat myös klubipelaajalla

Sami Välimäen toinen ja kuudes sija riittivät UK Mini Swingin seitsemänteen sijaan

Tarkat lähestymiset ovat aina olleet Sami Välimäen vahvuus. Tässä jutussa valmentaja Timo Karvinen kertoo kahdesta muutoksesta, jotka ovat tehneet Samista entistä paremman rautapelaajan.

ALKUUN LYHYTTÄ matematiikkaa tour-pelaajan rautojen tehokkuudesta. Kun Sami Välimäki lähestyy viheriötä 145 metristä, pallo päätyy keskimäärin kuuden metrin päähän lipusta. Lähestymislyönnin matkan lyhentyessä tarkkuus tietenkin myös paranee.

Yhden kierroksen aikana Sami lyö lähestymisen keskimäärin kymmenen kertaa alle kuuteen metriin. Näistä birdie-paikoista hän hyödyntää keskimäärin neljä.

Kilpailuissa birdieistä peräti 90 prosenttia syntyy kuuden metrin sisällä reiästä. Siksi rautapeli on tärkeä ase pelaajalle, joka janoaa menestystä.

Virheitä ei saa tehdä, mutta menestyäkseen pitää olla myös aggressiivinen.

Vaikka Sami on koko lyhyen uransa ajan ollut erinomainen rautapelaaja, olemme kehittäneet myös tätä osa-aluetta. Viimeisten vuosien aikana olemme tehneet Samin svingiin kaksi isoa muutosta. Nämä muutokset ovat tehneet Samista entistä vahvemman rautapelaajan.

Muutokset toteutimme kahdessa vaiheessa, eivätkä ne pysäyttäneet Samin kehitystä pelaajana.

1) Oikean kyynärpään sijainti

Ensimmäinen kehityskohta liittyy oikean kyynärpään kontrollointiin. Samilla oikea kyynärpää pyrki aiemmin taakseviennissä selän taakse ja kiertyi olkanivelestä ulospäin. Tämä heikensi muun muassa lyönnin toistettavuutta. Osittain virhe johtui olkanivelen rajoittuneesta liikkuvuudesta. Siksi aloimme muuttaa svingiä ja parantaa olkanivelen liikkuvuutta samanaikaisesti.

Svingissä keskityimme siihen, että oikea kyynärpää pysyisi kehon edessä, mikä kehittää käsivarsien ja vartalonkierron yhteyttä eli ns. connectionia. Tämä on tärkeää, koska käsien pysyminen kehon edessä yksinkertaistaa svingin planea (taso, jolla maila kulkee) ja rauhoittaa käsien aktiivisuutta osuma-alueella. Muutos näkyy selvästi tässä kuvassa:

Jarno Juuti

Oikean kyynärpään tarkistuspisteet:

  1. Alkuasennossa kyynärluu osoittaa kohti vartaloa, tunne käsivarren sisäkierto
  2. Yläasennossa kyynärpää on vain vähän oikean olkapään takana
  3. Alastulossa kyynärpää oikean lonkan etupuolelle

”Yläasennon harjoittelu oli vaikein kohta hahmottaa. Aluksi yläasentoa haettiin pysäytetyin svingein. Kun vähitellen siirryin hitaiden svingien ja täysien lyöntien vuorotteluun, alkoi liike hahmottua. Juniorivuosista saakka minulla oli tapana aloittaa alastulo liian jyrkästi, mutta kontrolloidun yläasennon myötä plane kehittyi itsestään.” – Sami Välimäki


2) Painettu osuma

Kun Samin kyynärpään liike alkoi kehittyä oikeaan suuntaan ja maila kulki jotakuinkin oikealla planella, siirryimme kehittämään osuma-aluetta. Samin mailanpään nopeus oli riittävä, joten lähdimme muutoksilla hakemaan vauhdin sijaan kontrolloitua lentokaarta. Tavoitteena oli aiempaa matalampi lentorata, jolloin pallon lento näyttää myös hitaammalta.

Legendaarinen Ben Hogan on sanonut, että pelatakseen draw’ta pelaajan tulee ensin opetella hallitsemaan fade. Tuo lause on ollut meillä ohjenuorana monessakin mielessä.

Kun pelaaja lyö fadea, hänen täytyy aktivoida vartalon kierto osuma-alueella. Aktiivinen vartalonkierto ja passiivinen käsien käyttö helpottavat lyönnin ajoitusta. Tärkeää on myös saada pallo lähtemään aina samaan suuntaan, koska se pientää kokonaishajontaa.

Kun vartalo kiertyy osumassa, käsien liikesuunta menee osuma-alueella vasemmalle, jolloin käsivarsien kiertyminen vähenee ja oikea ranne pysyy taittuneena pidempään. Tällöin myös lapa pysyy suunnattuna kohteeseen kauemmin osuma-alueella.

Painetussa osumassa maila ei pääse karkaamaan liian aikaisin käsien etupuolelle.  Aiemmin Samin vartalo ei aiemmin kääntynyt osuma-alueella, joten hän joutui vapauttamaan mailan käsillään.

Painetussa osumassa maila ei pääse karkaamaan liian aikaisin käsien etupuolelle. Aiemmin Samin vartalo ei aiemmin kääntynyt osuma-alueella, joten hän joutui vapauttamaan mailan käsillään.

Jarno Juuti

Tarkistuspisteet osuman jälkeen:

  1. Vartalo kiertynyt auki osuma-alueella
  2. Kämmenet häviävät kropan taakse ja lapa jää näkyviin
  3. Oikea hartia alhaalla osumassa
  4. Vasen ranne suorana
  5. Oikea kämmen painaa vartta kohteen suuntaan, oikea ranne koukistuneena
  6. Lavan asento suorassa kulmassa hartioihin nähden osuman jälkeen

”Lantion aktiivinen aukeaminen oli suuri askel parempaan. Samalla kun kroppa kiertyy auki, on oikeassa kämmenselässä tunne, että se taittuu taakse niin paljon kuin liikkuvuutta riittää. Liike oli helppo hahmottaa lyhyillä raudoilla jo heti aluksi, mutta prosessi jatkuu edelleen pidemmillä mailoilla.” – Sami Välimäki


Trackman apuna harjoittelussa

Samilla on oma Trackman, jota hän hyödyntää harjoittelussa usein. Alla löydät Samin toleranssit eli suurimmat sallitut poikkeamat rautakuutosella. Trackmanin käyttäjät huomaavat, että Samin lukemat ovat todella kireät. Esimerkiksi mailan kulkusuunnan vaihteluväli +/-1 aste tarkoittaa, että lavan halutaan kulkevan mahdollisimman suoraan, mikä mahdollistaa lyönnin muokkauksen molempiin suuntiin.

  • Mailan kulkusuunta (club path) vaihteluväli enintään: +/- 1 aste
  • Lavan asento kulkusuuntaan (face to path): vaihteluväli enintään +/- 1 aste
  • Pallon lähtösuunta (launch direction): enintään 1 aste
  • Pallon kaartuminen sivusuunnassa (curve): enintään  5m
  • Mailan nostokulma (dynamic loft): alle 19 astetta (rauta 6:n nostokulma 29 astetta)
  • Mailan lie-kulma (dynamic lie angle): 62–64 astetta (maila 2 astetta pysty)

Sami Välimäen rautojen mitat (carry):

  • Rauta 4 = 195 m
  • Rauta 5 = 183 m
  • Rauta 6 = 170 m
  • Rauta 7 = 160 m
  • Rauta 8 = 146 m
  • Rauta 9 = 134 m
  • PW = 123 m
  • GW (50 astetta) = 114 m
  • SW (54 astetta) = 102 m
  • LW (58 astetta) = 85 m

Etsi luettavaa